Otvorili smo vrata garaže. Na kuki je visio stvor dugačak 173 centimetra i težak 34 kilograma

Autor:Miroslav Šantek
RETRO PRIČA IZ LJETA 2005.
Bilo je to jednog ranog petrinjskog jutra. U ljeto, kad sunce udari sa sisačke strane neba, dobili smo telefonski poziv na koji nismo mogli ne doći ili  odbiti ponuđeno. Zadatak: otvoriti vrata garaže i pogledati što se krije iza njih. Naime, u blizini središnjeg petrinjskog vrtića, u sklopu malih uličica, nalazila se kuća Ivana Štefanića – Ice koji nas je tog jutra pozvao u svoj dom. I kad smo stigli, ostali smo zaprepašteni prizorom iza vrata garaže. Na kuki je visio som. Ogromnih dimenzija. Kapitalac. Kad su ga izvagali i izmjerili mjere su kazivale da je dugaćak 173 centimetra i da je težak 34 kilograma. Friško ulovljeni riječni stvor je zagrizao na pileće crijevo na samom ušću Petrinjčice u Kupu. Ico, stari ribolovac, znalac sa 40 iskustva se sa sometinom borio 40 minuta dok ga konačno nije izvukao u čamac uz pomoć još jednog ribolovca Stjepana Brodarca.
Ivan Štefanić Ico sa svojim velikim ulovom
VELIKA RIBA je stara. Vjerojatno je imala puno godina na ljuskama i puno puta je izbjegavala ljudske udica zamke, ali tog jutra je ulovljena. U pomoć je došao i Vjeko Kušan koji je sa Icom skinuo soma s kuke i odnio ga na komadanje. Icini prijatelji su dobili po komad ribe, a probali su ga i nogometaši petrinjske Mladosti i sisačke Segeste u fišu koji im je Ico skuhao.
Velika riba i dva čovjeka. U pomoć je priskočio Vjeko Kušan
I PROĐE OD TADA, evo i 15 godina. Nismo više dobili sličan poziv. A ni Ice više nema među nama. Kao i mnoge petrinjske legende i ovo poznato lice se preselilo na onaj drugi svijet.Ali ostaju ovakve priče iz života iza njih.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here