Sinoć kod spomenika Stjepana Radića u Petrinji: Cvijeće i svijeće na 92 godišnjicu smrti hrvatskog vođe i učitelja

Autor: Antun Petračić
 Monumentalni brončani spomenik Stjepana Radića na istoimenom trgu u središtu Petrinje često je “okićen” stvarima i predmetima koji ne pripadaju takvom najstarijem i najpoznatijem javnom simbolu našeg grada. U sitnim noćnim satima razigranoj mlađariji nije se teško popeti do visokog kipa i u njegove raskriljene ruke ili na glavu staviti kutiju cigareta, metnuti bocu pive, utaknuti zastavicu, ostaviti burek…
Ovih dana spomenik Radića “proživljava” i koronavirus:  na kažiprstu lijeve ruke vijori zaštitna maska, pa je glavni spomenik Petrinje također u aktualnom trendu, jednako kao i njegovi stanovnici ili motorizirani putnici preko prometnog Trga Stjepana Radića.
 Uz noge brončanog kipa od sinoć  je i aranžman rascvjetalog ljetnog cvijeća, kojeg je izaslanstvo Hrvatske seljačke stranke Grada Petrinje stavilo u predvečerje 8. kolovoza, na 92. godinu smrti osnivača ove stranke, političara i vođe hrvatskog naroda, podleglog 1928. od posljedica atentata radikala Puniše Račića u ondašnjoj jugoslavenskog skupštini.
-Šareni, svježi, raznobojni buket za našeg Stipicu složila  sam od cvijeća iz svoga dvorišta i vrta. Ovdje su lijepe kate, ljetne georgine, sljez i druge vrste, a prvi puta u aranžman sam dodala i kopar- veli stalna izrađivačica ovakvog ukrasa za Radićev spomenik, dopredsjednica HSS Petrinje Ljubica Sodić iz Hrastovice.
Uz taj cvjetni spomen, izaslanstvo je stavilo i zapaljenu svijeću, a predsjednik Gradske organizacije HSS Petrinja Miroslav Petračić kaže kako je 8. kolovoz tužan dan za HSS i cijeli hrvatski narod.
 -Mora se Radiću odati počast, Radić je to zaslužio, jer je  jedan od  najznačajnijih političara, ljudi koji je vodio Hrvate, ne zbog neke svoje koristi, ne zbog toga da bi nešto osobno ostvario, nego zbog toga da bi  njegov narod živio, da se taj narod mora obrazovati, da mu se mora pomoći politički djelovati, da se politički angažira… Svojim čuvenim pozivom „Ne srljajte kao guske u maglu“ Radić je nastojao uvjeriti  da je bolje da Hrvati naprave državu sa zapadnim narodima i državama, ako već moraju biti u toj državi. Onda je promijenio i naziv stranke u Republikansku stranku. Bio je čovjek koji se nije bojao, bio je puno puta u zatvoru, nije se ničega bojao, tako se nije bojao niti smrti. Rekli su mu da će Puniša Račić pucati, Radić je odmahnuo rukom, otišao u Parlament u Beograd. Nažalost nastradao, ne samo on, nego su i drugi ubijeni, neki ranjeni kao i on. Radićev sprovod bio je najveći u povijesti Hrvatske, veličanstven – o vođi, učitelju i tribunu pokraj njegova spomenika u Petrinji sinoć je kazao M. Petračić.
Gradska organizacija ove stranke sa svojim ograncima u Petrinji i po selima, sada je u ljetnoj i koronovirusnoj stanci, ali predsjednik najavljuje aktiviranje u rujnu, čime će početi pripreme članstva i pristaša HSS za lokalne izbore u svibnju iduće godine.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here