Mali grad velikog srca je danas proslavio svoj 780. rođendan

Autor:Miroslav Šantek
MNOGI SU SE DANIMA prije s pravom zapitali hoće li ove godine uopće biti Lovrenčeva s obzirom da se zbog pandemije koronavirusa događaji za događajem otkazuju ili uvelike smanjuju. Naravno da baš nikom nije bilo drago kad se saznalo da je otkazan tradicionalni večernji koncert popraćen konzumacijom velikih količina hrane, pića i zabave –  ali što je tu je. Gradske vlasti su uspijele skrpati najbolje što se obzirom na situaciju moglo i tako je jutros taj stari Grad Petrinja proslavio 780 rođendan u malo skromnijem obliku.
NIJE DA NIJE BILO LJUDI. Bilo ih je sasvim dovoljno s obzirom na korona vremena, činjenicu da je radni dan ponedjeljak, s bitno manjim obimom ponude i zabave i s određenom količinom građana koji su otišli do sinjeg mora popraviti posrnulo hrvatsko gospodarstvo i turizam. Bilo je i prijašnjih godina skromnijih Lovrenčeva zbog guste kiše ili nevremena, ali ono što je ove godine definitivno očito nedostajalo je velika procesija oko gradskog parka, praktički zaštitni znak Lovrenčeva i veća količina kramara, hrane, pića i raspjevanih i rasviranih KUD-ova.
NO, NE MOŽE SE NI NAJMANJE REĆI DA JE BILO LOŠE. Skromno jest, četrdesetak OPG-ovaca i raznih udruga su se predstavile šetačima kroz gradski park, svirala su Kupska zvona,bilo je pečenog mesa, piva, sokova, bilo je svega sasvim dovoljno. Kako to već red nalaže gradonačelnik Darinko Dumbović u pratnji supruge i svojih suradnika je obišao sve štandove i pozdravio se s izlagačima, a u kratkoj izjavi za medije zaželio je svim građanima sretan rođendan grada. Podsjetio je i da je Petrinja veliko gradilište s puno što ostvarenih, što projekata u provedbi, a najavio je i nove projekte koji bi trebali poboljšati izgled grada i biti korisni građanima.
ONO ŠTO JE DEFINITIVNO NAJLJEPŠA STVAR ovogodišnjeg Lovrenečeva je dolazak puno mladiih obitelji s djecom. Klinci kojima će ostati ovaj stari grad u nasljeđe nemaju pojma što je to koronavirus i slične stvari koje muče odrasle, ali su veseli i razigrani. Otkrivaju skrivene kuteve čarobnog parka, penju se po fontani “žabama” na glavu i fotografiraju se pored natpisa:Petrinja mali grad velikog srca. Kraj njihove Petrinje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here