Završilo Teb’ u slavu Grade moj!- Posebno Lovrenčevo 2020. (zbog Covida 19.)

Novinar: Antun Petračić

Djelatnici gradskog Komunalca Petrinje u ranu zoru ponedjeljka 10. kolovoza u aleje Strossmayerovog šetališta dovezli su i složili 40-tak istovjetnih stiliziranih drvenih kioska na kojima  su jučer prijepodne   svoje proizvode, usluge i kućni rad pokazali, predstavili i prodavali OPG-ovi i drugi izlagači.

24 sata kasnije, opet u slično rano jutro ovog  utorka, kiosci su ekspresno odvezeni i spremljeni, tako je u Petrinji  završilo ovogodišnje Lovrenčevo, dan Grada i blagdan nebeskog zaštitnika, mučenika i đakona sv. Lovre.

Na isti taj nadnevak  svetog  Lovre  davne 1594. godine kršćanska vojska osvojila je novosagrađenu tursku utvrdu na utoku Petrinjčice u Kupu, oko i pokraj nje je  nastala  Nova Petrinja, a  naši preci Hrvati uzeli štovanje 10. kolovoza za  godišnje sjećanje i zahvalu sv. Lovri.

Ove godine je i okrugla 780-obljetnica one srednjovjekovne Petrinje, kojoj se lokacija  smatra oko Jabukovca na Banovini, a sloboštine slobodnog kraljevskog grada 1240. dodijelio  herceg Koloman, pa 1242. još potvrdio i kralj Bela IV Arpadović.

Jednodnevno korišteni   kiosci  iznimno su za ovogodišnji  blagdansko-praznički dan složeni prorijeđeno, pridržavajući se epidemioloških mjera, koje su diktirale  sadržaje i obujam sveukupnog program. Izostala su velika i masovna okupljanja Petrinjaca (bez glavnog sinoćnjeg završnog koncerta, uobičajenog na Trgu hrvatskih branitelja), pomaknuta  su neka stalna prodajna mjesta (poput najstarijeg lončara Mate Stanešića), a oni na  svojim dosadašnjim lokacijama (Udruga Hrvatska žena u „Čarobnom kutiću) ili Kaktusi Bešlić  reducirali su broj članova. Nije se preporučilo  čašćenje prolaznika domaćim specijalitetima, bez tamburaša KUD-ova  Hrastovačka gora i Pokupljanka.

U gradskom parku, glavnoj otvorenoj pozornici i u slavljeničkom sv. Lovri, jučer se miješao vjersko-crkveni i gradsko-svjetovni program, iznimno bez blagdansko-prazničke procesije po središtu Petrinje. U kratkom ulaznom pohodu od sakristije do ulaza i kroz sv. Lovru prošlo je desetak svećenika, a svečani obred predvodio nekadašnji župnik petrinjski prečasni Mario Migles, sada na službi u Sesvetama.  Na Lovrenčevo 2020.  došao je  i Ivica Šestak, župnik u  Stubičkim Toplicama,  onaj svećenik postavljen  za upravitelja  od kolovoza 1995. i odmah nakon operacije Oluja s  velikom obvezom izgradnje  od temelja nove temeljne crkve Petrinjaca. Šestak i njegovi nasljednici župnici uspjeli su u tome, pa je jučerašnji 10. kolovoz 2020. ujedno značio i 20 godina od posvećenja novog sv. Lovre  na istom mjestu i istog izgleda kao onog svetišta iz 1880. a miniranog i razrušenog u okupaciji Petrinje.

U goste župi i svome nekadašnjeg samostanu Družbe Kćeri Božje ljubavi  na jedan dan doputovala je i č.s. Vesna Lagetar, zadnje dvije godine u Kastvu povrh Rijeke, a prethodno čak 17 godina u Petrinji, iz koje je otišla kao predstojnica samostana sa zgradom  iza župne crkve. Radovala se svakom poznatom licu, mnogi su joj prilazili i pozdravljali, vratila su se sjećanja, uz ostalo, na njenu organizaciju i sudjelovanje na  ustaljenim ljetnim pješačenjima do nacionalnog svetišta  Majke  Božje Bistričke.   PS portalu je otkrila:  prije neki dana  vratila se  sa životnog hodočašća, 800 km u mjesec dana pješačenja svjetski poznatim, čuvenim, zahtjevnim, teškim Putom sv. Jakova (Camino de Santiago) po Španjolskoj.

Unatoč  suženog   programa Lovrenčeva 2020., i još tijekom  radnog dana, ipak su mnogi Petrinjci pohodili gradski park, brojnije i masovnije prijepodne na predstavljanju kulturne baštine  i za misu slavljenicu, ali u lijepom broju na misi večernici i prigodnom glazbenom programu usred paviljona: prvi puta službeno 10. kolovoza sastav Kupska zvona ( u podne) i Tamburaški band Taman (na večer).

U danu slavlja moralo se i „delati“. Iako se u euforiji  poslije Domovinskog rata pričalo o 10. kolovozu kao neradnom danu za cijelu Petrinju, ova ideja nikada nije oživjela.

Poklopilo se slavljenje i humanitarnost: popodne se naveliko pohodio ured  Gradskog društva Crvenog križa Petrinje u Turkulinovoj ulici, na provedbi sedme ovogodišnje akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Unatoč vrućini, sparini, ljetu i godišnjim odmorima ostvaren je  izvrstan rezultat. Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba prikupio je 75 doza ( 67 od muškaraca, osam od žena), pristupilo je 88 dragovoljaca. Nova slična humanitarna akcija slijedi 3. rujna u Vojarni HV Predrag Matanović.

Nakon Lovrenčeva u Petrinji, proslavljanog deset dana ovog mjeseca pod motom  Teb’ u slavu Grade moj! već ovu subotu predstoji veliki blagdan Velike Gospe. U biskupijskom svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori glavnu blagdansku misu na otvorenom predvodit će  biskup sisački  Vlado Košić.

A predstojeće dvije noći, osobito u maksimumu od srijede na četvrtak, ako vrijeme dopusti, ne propustite  gledati ( i brojiti, uz svaku želju)  Suze svetog Lovre, jedan od najljepših astronomskih fenomena  pljuska perzeida iz dubine svemira.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here