Najljepši vrt u Petrinji imaju Marija i Mirko Ivančić: Prvi urod već u zimnici, ubirat će se i jesenski plodovi!

Autor: Antun Petračić
 U kutu smočnice pune staklenke ukuhane cikle, kiselih krastavaca, soka od višanja, velika ledenica do vrha prepuna smrznutim povrćem i voćem, cijela soba pod bijelim i crvenim krumpirom…
To su slike iz kuće  u predjelu Senjaka, iz susjedstva OŠ Mate Lovraka, kod Marije i Mirka Ivančića, koji su svojim vrtom konkurirali u novouvedenoj kategoriji povrtnjaka  turističke akcije Volim Petrinju za ljepšu Hrvatsku i u prvom ocjenjivanju  za Lovrenčevo 2020. osvojili prvu nagradu.
Ovi su umirovljenici svoje  priznanje  primili na zajedničkoj prigodnoj svečanosti, uz čestitanje direktorice Turističke zajednice Grada Petrinje Ivanke Držaj, a na osnovi  jednoglasne odluke posebnog tročlanog povjerenstva, u ime  kojeg je Nina Panjan, dipl. inž. hortikulture obrazložila i  opisala Ivančićev vrt:
-Ovakvog povrtnjaka posramili bi se i najmlađi u najvećem naponu snage! Bračni par umirovljenika imaju prekrasan povrtnjak. U obilju povrća svake vrste smjenjuju se boje svjetlo-zelene salate, ljubičaste cikle, sivo-zelenog zelja; sve u redovima uzduž i poprijeko prošarano stazicama među gredicama, bez vlati korova, okopano, oplijevljeno, fino, friško. Oku ugodno, a nepcu vjerojatno delikatesno. Bravo! Bravo! Bravo!
Od on-line prijave na akciju u lipnju, do proglašenja dobitnika u svim  brojnim kategorijama dva mjeseca kasnije, Ivančići su iz svoga uzornog vrta skupili, pobrali, preradili i uzimili dio ljetine, a  slobodne gredice očistili i opet  odmah na njih za nastavak rasta  posijali repu, crnu rotkvu, kasne vrste salate…
Vrijedan i marljivi par kaže kako ovako godinama u svome vrtu  iza obiteljske kuće u Ulici Mirka Antolića sade, siju, uzgajaju, skrbe, ubiru, spremaju  i uživaju u zdravom i obilnom domaćem povrću i voću.
-Sami štihamo i pripremamo tlo, za prihranjivanje koristimo stajski gnoj i vlastiti kompost, glavne su kulture krumpir, luk, mrkva, cikla, kupus, mahune, paprika, rajčica, salata, imamo stabla šljive, jabuke, kruške, marelice, višnje, grmove malina, kupina,  trsje vinove loze – u svojoj prijavi za prvo natjecanje Grada Petrinje u obradi vrtova-povrtnjaka, napisali su Marija i Mirko Ivančić.
Dodali su  da povrće i voće iz svoje  bašče u ljetno-jesenskim mjesecima naveliko  konzumiraju dnevno svježe, a velik dio prerađuju u zimnicu, koja im  traje poduže, kao  raznovrsna izvrsna sezonska prehrana.
-U povrtnjaku-voćnjaku radimo svakodnevno iz ljubavi, a  ponosni smo na kvalitetu, veličinu i količinu naših proizvoda, za čije navodnjavanje koristimo i vanjsku vrtnu pumpu. Uzgojili smo i puno raznovrsnog cvijeća – napisali su.
 Kako su oboje  radnici u mirovini, sada najviše  vremena posvećuju vlastitom povrću i voću, a primjenjuju vlastito iskustvo stečeno od mladosti i potvrđeno kroz godine.
Marija Ivančić ima još i dodatno znanje.
–Kao zaposlenica  OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji  uz redovan posao spremačice puno sam pomagala i radila  u školskom  vrtu, koji je dobivao posebna  priznanja i nagrade, među njima Turističke zajednice Grada Petrinje, Sisačko-moslavačke županije i medija, Hrvatske radiotelevizije- podsjeća dobitnica prvog priznanja za najljepši obiteljski  povrtnjak.
Već su odlučili kako će se prijaviti i idućeg ljeta, uz želju da ih tada osobno obiđe i izravno pogleda povjerenstvo Turističke zajednice, što sada nije bilo moguće zbog epidemije koronavirusa. Konkuriralo se internetom  s fotografijama i opisom vrta kakav je bio  u mjesecu  lipnju. A i sada u kolovozu jednako je Ivančićev  posjed  vrtno dotjeran, održavan, uzoran, bogat, plodan.
Bravo, i samo takvo nastavite,  prvodobitnici!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here