Rokovo na najstarijem petrinjskom groblju: Misa u novoj kapeli, priprema se fasada, ugradnja zvona…

Autor: Antun Petračić
 Upravitelj  središnje župe sv. Lovre prečasni Josip Samaržija u snop različitih ključeva od  brava na  masivnim vratima  crkvi i kapela o  kojima skrbi po Petrinji, dodao je najnovije – od ulaza novosagrađenog  sv. Roka na  najstarijem petrinjskom groblju.
U jučerašnje nedjeljno popodne otključano je  to svetište povrh gradskog  predjela Majdanaca za proslavu 16. kolovoza-spomendana svetog Roka,  župnik je služio svetu misu, a propovijedao trajni đakon Vjekoslav Uvalić.
– Sveti Rok je čuo, usvojio i promicao evanđeosku poruku, puno je hodočastio i iza njega ostala je  dobrohotnost prema čovjeku. Liječio je i pomagao bolesne i nemoćne, a takvi bi morali biti i mi sada. Sv. Rok poziva da više dademo bližnjemu svome, da svega svojega dajemo za drugoga -propovijedao je trajni đakon.
Na jedan sat slavlja  Rokova pristigli  su najvećma  Petrinjci čiji su najbliži, mili i dragi, ovdje pokopani, a uz njihova vječna počivališta sada opet dominira mala crkvica, istog izgled i  na istim temeljima one povijesne, minirane na Josipovo 1992. za neprijateljske  okupacije Petrinje.
Najbliži susjedi ovog groblja, odmah s  podnožja Rokova brda, na molitvu za  svoje pretke  došli su roditelji  Domagoj i Blaženka Sekulić i glavnina njihove  djece: Marija Magdalena, Katarina, Zora Veronika i najmlađi sin Blago Rafael, a izostali najstariji dječaci Ljudevit i Hrvoje.
– Ovoj su kapeli  u cijelosti zatvorena sve okna, nakon ostakljenih prozora ugrađena su i hrastova vrata, dovršeni su krovište i toranj s križom, sada slijedi pripremanje   fasade i ugradnja  zvona koje već čeka dolje u Petrinji- veli župnik J. Samaržija.
Iza kapele visoko na otvorenom, u rašljama četiri drvena stupa, godinama je privremeno zvono,  a za najavu svete mise jučer je uže potezao stalni župni pomagač Davor Gavranović, sa željom da na  Rokovo iduće godine ovo isto učini iz same crkve, sa zvonom na njegovu pravom mjestu.
„Gavro“ je na izlazu poslije mise  dijelio sličicu s molitvom ovom svecu,  u cijelosti glasi:
„Sveti  Roko, apostole ljubavi, posvuda gdjegod te korak vodio bio si pozdravljen kao anđeo s neba. Ispunjen žarkom ljubavlju, tješio si posvuda ožalošćene, bolesnike liječio, čuda u znaku svetog Križa činio. Zapali u našim srcima plamen ljubavi kojim si i ti bio zapaljen, i izmoli nam po tvom moćnom zagovoru milost, da ne malaksamo u djelima kršćanskog milosrđa. Amen.“
Josip Dujnić iz Kaniže ponovo je podsjetio  kako kod svoje  kuće na vraćanje  u sv. Roka  čeka  restauriran i obnovljen originalni oltarni drveni križ pronađen oštećen poslije Oluje u miniranim ruševinama ove crkvice.
Kroz stoljeća štovanje u katoličkoj crkvi, sveti Rok je zaštitnik od kuge, kolere i općenito svih zaraznih bolesti ( pa osobito i sadašnjeg aktualnog svesvjetskog COVIDA-19),  bolesti životinja ( posebice pasa) i vinove loze ( po trsje opasne zarazne filoksere)… Zaštitnik je invalida i kirurga, što je na popodnevnom nedjeljnom spomendanu u krugu Petrinjaca posebno podsjetio  liječnik, kirurg po specijalnosti, dr. medicine Miroslav Petračić, čiji je obiteljski grob usred  sv. Roka.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here