U zub ih prebrojismo

Autor: Marjan Gašljević

Dokon, švrljam tako, po društvenim mrežama sakupljajući informacije gdje su se to prijatelji zaputili osoliti umorno tijelo i posložiti pigmente. Ove su mi informacije posebno bitne jer sada odjednom veliki broj zaraženih virusom dolazi s odmora. Scrolam tako uživajući u lijepim panoramama plavetnog Jadrana s kulisama otoka, obala i zalazaka. Tu i tamo netko od prijatelja se ohrabri pa, obično, uslika svoje potkoljenice i u dosadi nalakirane nokte preko kojih šumi more, valja kamenčiće a sunce neumorno zalazi što u pučinu, što za Učku, Velebit, Dinaru, Biokovo ili neku neimenovanu hrid. Razumijem ja njih, sjebala ih proljetna korona kao i mene.

Proljetos smo, dakle, bili „pritvoreni“ a televizije i portali su vrištali „lošim“ brojkama novozaraženih strašeći nas što koronom, što inspektorima Civilne zaštite. Onda su se, kao, te nesretne brojke smirile i isti ti portali i televizije počeli su brojati turiste. Koji god program otvoriš euforični izvjestitelji nude nekog turista kako uzbuđeno izjavljuje da se upravo u našoj Zemlji osjeća izuzetno sigurno. Kakva Njemačka, kakva Slovenija, kakva Austrija, kakva Češka – Hrvatska je zakon. Ma koliko se trudio nigdje nisam vidio da je netko „ulovio“ nekog Kineza, Japanca, Koreanca. Znam, oni su samozatajni. Turističke su brojke, dakle, „dobre“.

Osobno te „super“ turističke brojke nešto i nisam zamijetio na „mojoj“ plaži u tijeku lipnja i srpnja. Moglo se čak i nogomet zaigrati na pijesku. A onda je grunulo. Odjednom početkom kolovoza zamalo na toj plaži nije bilo mjesta za ručnik. Euforični novinari svakih nekoliko minuta izvještavali su nas uzbuđeno, sada ne više o pojedincima, već o cijelim automobilskim kolonama koje su hrlile put Jadrana. U zub bi ih prebrojali na ulasku u Hrvatsku i o tome nas izvjestili. Je da se brojke uglavnom nisu slagale ali nema veze bitno da su bile „dobre“. Nesretni virus više nitko nije niti spominjao. Tu i tamo, na margini vjesti i dnevnika, netko bi spomenuo „dobar“ broj novozaraženih uglavnom na slavonskim svadbama i drugim prigodnim dernecima. Na mnogobrojnim portalima raspisali su se raznorazni stručnjaci za koronu a u tim pisanjima mogli smo birati od tekstova koji su tvrdili da je sramota dočekati jesen nezaražan do onih najcrnjih crnjaka posljedica zaraze. I famozni Stožer se uklopio u ovu kakofoniju kontradiktornim izjavama i tumačenjima. Odjednom su i dvostruko veće brojke od proljetnih „loših“ bile „dobre“. Šta dobre, super, čak da bi se negdje pred blagdan Velike Gospe, kada su se, valjda, ispucali slavonski svatovi i derneci, nekome „omaklo“ da velik broj novozaraženih dolazi s odmora na Jadranu.

I dok su se svi, relevantni recimo, „natezali“ da li je sezona gotova Premijer je s odmora rekao veliko: „NE! Ovo do sada smo odradili super.“ Naravno da je super i da nema niti „k“ od krize kada najodgovorniji i najbolji Premijer može mirno ladovati. Šef Stožera već hrabro najavljuje uspješnu podsezonu. Neki turistički stručnjaci čak govore da je ovaj broj turista „savršen“ zbog komocije koje nema u ranijim gužvama.

Obalom su se rastrčali inspektori. Tko s njima nije imao posla sam naziv ti daje dozu sigurnosti. I vidjeli smo u jednoj snimci kako ti čuvari dobrih brojki rade. Strogo upozoravaju ugostitelja kako nemaju A4 papirić s uputama o držanju distance, pranju ruku, itd. To je to. Zalijepiš papirić na neki stupić i svi koji dolaze partijati u redovima će čitati naputke i sve će biti u redu. Na žalost niti taj papirić ne spašava stvar za ugostitelje koji moraju u 24.00 zatvoriti lokal.

Sjećam se, lani, jedan ugostitelj iz jedne „jače“ hrvatske destinacije reče na upit o cijenama u svom lokalu: „Tko nema 70 kuna za kavu neka niti ne dolazi.“ Istovremeno babe dilerice apartmana u „mojoj“ uvali svako jutro razmjenjuju informacije plutajući u plićaku. Koliko sam shvatio prisluškujući i 30E za apartman je dobra cijena ako tko naiđe. Promatrajući ono nešto vozila što je parkirano oko tih apartmana uglavnom su CZ, SK, H i, naravno, D registracija iz hrvatskog govornog područja.

Znam da su nas Hrvate građani zemalja rečenih registracija davno „prepišali“ u standardu ali nikada se nisu riješili nekih svojih navika. Prijepodne oko 9 kreću niz ulicu prema plaži. Dječurlija uzbuđeno galami skakučući oko roditelja koji tegle ona njihova fomozna kolica na rasklapanje prepuna stvari za plažu. Tu su ručni frižideri, suncobrani, šatori za plažu, ležaljke, napuhanci svih oblika i veličina. Slika kao i onih godina kada smo na europskoj tablici siromaštva bili daleko ispred njih za razliku od danas kada smo „ponosno“ na čelu te tablice. Na plaži zauzimaju svoj teritorij, mi „domaći“ još spavamo, slažu šatore, suncobrane, ležaljke, preklopne stolove i stolice, strateški raspoređuju napuhance. I kada mi „domaći“ oko podne dobauljamo do plaže njima je već vrijeme za ručak. Klinci skaču i vrište grickajući namazane šnite kruha. Povratak je ok 5 poslijepodne. Mama i tata umorno vuku pretrpana kolica na rasklapanje a ni klinci nisu nešto živahni. Umorilo ih sunce i more. Mamu i tatu je i spržilo. Crveni kao jastozi sutra će doći na plažu u majicama dugih rukava. Ovi sigurno neće na kavu od 70 kuna.

Možda je ovo, makar i ovako nabacano, tema o kojoj je hrvatski turizam trebao davno razmišljati i odlučiti se za „paštetare“ ili one koji bez „jebemti“ plaćaju najobičniju kavu 70 kuna? Ovako, koje god brojke gledali, bile one dobre ili loše, vjerojatno će nam zastati knedla u grlu kada ministar Marić u listopadu obznani brojke ma koliko se i Premijer trudio kazati da je „ova utakmica super odigrana“.

S druge, pak, strane zanimljivo je, kako se „paštetari“ usprkos standardu teško odriču svojih navika, i samo se teško odričemo svojih. Zanimljiv je, naime, podatak da od broja prijavljenih turista na ulasku u Zemlju više od trećine „izgubimo“ do njihove prijavljene destinacije. Kako netko svojevremeno reče: „Radim na crno, trošim na belo.“ I svi sretni i zadovoljni osim gazde kafića kojem je vjetar otkinuo naljepnicu s korona uputama na stupu ispred ulaza a inspektor zaključio da je upravo to ono što nas baca u bad.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here