18. kolovoza 1992. poginuo Ivan Mlađenović- Ać: Na Konjskoj glavi danas mu je blagoslovljen spomen kamen s mramornom pločom

Zapis Antuna Petračića

Iz  Domovinskog rata na području Grada Petrinje jedno od povijesnih obrambenih mjesta je Konjska glava, s lokacijom  u dubokoj šumi – gaju – Mokričkom lugu,  iza slobodnih Gornjih, Donjih i Srednjih  Mokrica, Nebojana, Međurača i Farkašića,   nadomak rijeke Kupe, blizu Regionalnog vodovoda na rubu Novog  Selišta.

Od prvih dana hrvatske obrane  zadnji položaj bila je Konjska glava,  očuvala se i sačuvala, branili su je domobrani i policajci Petrinje, a 18. kolovoza 1992. u ojačavanju minskog polja  prema neprijatelju na „dohvat ruke“ poginuo je miner Ivan Mlađenovi – Ać.

Tada, kao i danas, bio je utorak, a na 28-godišnjicu Aćove smrti prijepodne su    mjesto tragedije voljenog brata i strica i rođaka, neprežaljenog  suborca i prijatelja,  obišli rodbina i  članovi Udruge hrvatskih branitelja policije Petrinja.

– Moj  brat Ivan, s nadimkom Ać, kojeg je nosio od djetinjstva, s 31 godinom života u 8,15 sati  18. kolovoza poginuo je na postavljanju minskog polja. Rodom iz Peckog, radio je u tvornici Rade Končar u Zagrebu, a u hrvatsku policiju dragovoljno stupio rano, odmah 1991.  Za  mjesto njegova stradanja duboko u šumi  iz kamenoloma sam  dovezao veliku stijenu, na nju je lani stavljena spomen ploča, a danas je i blagoslovljena – u zasjenjenom šumskom puteljku Konjske glave  govori nam  Aćov brat Pepa (Stjepan) Mlađenović, bivši ratni policajac-dragovoljac, pripadnik 2.A brigade HV, preteča Gromova.

Tu mu je brat  blizanac Mijo ( jedan sat ranije rođen) i  sestra Mara, najstarija među braćom Mlađenovićima, a od mlađe rodbine  Pepin  sin Marin, bogoslov pete godine Katoličkog fakulteta u Zagrebu, kojem 2022. predstoji mlada misa.

Budući svećenik uključio se u vjerski  obred blagoslova ploče i mjesta pogibije strica Ivana, s obraćanjem i molitvom Vjekoslava Uvalića,  trajnog đakona i stalnog  dušobrižnika hrvatskih branitelja za  cijelu Republiku Hrvatsku.

– Bog nas poziva   da dolazimo na ovakva mjesta, naša je trajna obveza  održavanje sjećanja na  Ivana i svih ostalih oko 17.600 poginulih hrvatskih branitelja. Protokom vremena zanemarena su, neobilježena, i sve više padaju u opći zaborav mjesta i događaji stradanja hrvatskih branitelja. A trebalo bi ih označiti i obilježiti, staviti križ.  Danas je svetkovina Jelene Križarice, svetice  koja je pronašla Isusov križ, a isti takav znak ima  i ova mramorna ploča usred šume. Neka tako vječno  ostane – uz blagoslov  je kazao V. Uvalić.

U emotivnom sjećanju na suborca i prijatelja iz njihova zajedničkog sela Pecki, slično je rekao i Željko  Bjelac, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja policije Petrinje.

Svi sudionici komemoracije usred Konjske glave  po neravnim i uskim šumskim usjecima,  sklanjajući glave i tijela od raslinja i grana drveća,  dovezli su se u prikolicama dvaju traktora. U Domovinskom ratu ovuda su na zadnje položaje prve  obrane Konjske glave na čuvanje slobodnog područja petrinjskog Pokuplja dolazili mladići poput  Ivana Mlađenovića -Aća.

Njegovo posljednje mjesto života  od danas je blagoslovljeno,  za spokoj  duše  i vječni mir izmoljen Oče naš…

(Ivan Mlađenović – Ać rođen je u Peckom 18. veljače 1961. Sin Josipa i Jage, rođene Jurčević. Po zanimanju je bio vozač viličar, radio u Zagrebu, a živio u Sisku. Nije bio oženjen. Bio je pripadnik pričuvnog sastava MUP RH-Policijske uprave Sisak  od 1. kolovoza 1991. raspoređen na dužnost minera. Poginuo je u Gornjoj Mokrici, na području Konjske glave 18. kolovoza 1992. za vrijeme postavljanja minskog polja, a  pokopan u Sisku 20. kolovoza 1992. Ukazom Ministra unutarnjih poslova RH  dodijeljen mu je posmrtno čin višeg policajaca, odnosna satnika. Odlukom Predsjednika RH za doprinos u Domovinskom ratu posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata 1990.- 1992., Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana  s pozlaćenim pleterom, te Policijskom značkom. )

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here