Dvije divovske dizalice dominiraju obzorjem Petrinje: Radi se Veteranski centar, gradi gradska sportska dvorana

Autor: Antun Petračić

Nekada su nam govorili, i  podučavali onodobno,  kako  visoko u zrak stršeće velike, jake, snažne, po izgledu  zastrašujuće   dizalice sa svojim  dugačkim kranom, bez razlike kakve bile – crvene, žute, smeđe ili nečim drugačije obojane – predstavljaju radne pobjede,  industrijalizaciju, prosperitet, napredak…

Onako golemi, gledajući sa zemlje,  nestvarni i nedostižni, ondašnji metalni divovi, u danima mladosti sada nas  „zlatnih godina“  bili su također oznaka  izgradnje, elana, novoga, nadolazećeg…

Ako sada  primijenimo  takvo  nekadašnje (raz)mišljenje – onda je ova naša današnja  aktualna  Petrinja  u dvostrukom dobitku: njenim  gradskim obzorjem  dominiraju čak dvije divovske (pre)nosilice-(po)dizalice tereta.

Jedna od njih  od neki dan u Petrinji, u punoj je radnoj funkciji u dvorištu vojnog objekta  unutar ugla  Turkulinova – Gundulićeva ulica, a montirana je kao moćni mehanički stroj potreban uređenju budućeg Veteranskog centra hrvatskih branitelja i osloboditelja i ostalih stradalnika Domovinskog rata.

S visine od 40 metara i isto tolikim dosegom vlastitog nosivog krana, danas prijepodne uklanjano je krovište glavne zgrade, a služit će i u daljnjim građevinskim zahvatima  uređenja ovog novog Centra za psihosocijalne programe i tjelesne rehabilitacije, kakvog  uz Petrinju još  dobivaju Daruvar, Sinj i Šibenik.

Preko Ministarstva hrvatskih branitelja u iduću godinu i pol, koliko  se predviđaju radovi, izmijenit će se izgled ovog dijela središta Petrinje. U bivšoj JNA kasarni Šamarica – poratnoj HV vojarni Zrin skida  se sva unutarnja i vanjska žbuka, uklanjaju prozori i vrata, priprema temeljita ostala obnova,  kao prilagodba, dogradnja i rekonstrukcija cijelog  prostora. U ove zahvate spada   i uklanjanje  postojeće žičane ograde na betonskom zidiću uz nogostup dijela ulica  Artura  Turkulina i  Ivana Mažuranića, čime će Petrinja dobiti  veliki novi javno-otvoreni zeleni pojas, nakon Strossmayerovog šetališta drugi po veličini gradski park.

I dok je  ovim moćnim i nadaleko uočljivim strojem tek započelo čišćenje po novom gradilištu  bivših kasarni-vojarni usred Petrinje, slična div-dizalica već je u dubokoj ulozi izravne izgradnje. Postala je stalna visinska slika perifernog predjela Senjaka, gdje pomaže u gradnji nove gradsko-školske sportske dvorane pri  OŠ Mate Lovraka.

Onima koji rjeđe ili nikako ne dolaze u taj kraj, s veseljem priopćavamo i fotografijama potvrđujemo kako su dobro vidljive konture buduće prve „prave“ dvorane za djecu i sportaše i javne masovne  potrebe Grada Petrinje.

(Dimenzija 28x45m, visine osam metara, bruto površine 3200 m2, a radnog prostora 1600 m2,  za 500 gledatelja, od kojih 250 na montažnim tribinama).

Prema današnjem viđenju, dizalica nije nikako mirovala, kran je mijenjao kutove kretanja, podizao je i razmještao građevni materijal, a već su dobro uočljivi glavni zidovi: dovršeni donji   armirano-betonski s južne i jugoistočne strane, u zaleđu Vatrogasne ulice.  Na njih će se betonirati  gornji dio, predviđen za gledalište i teleskopske tribine. Ovdje se cjelokupna izgradnja planira do proljeća iduće godine, a svo to vrijeme zagrebački izvoditelji rabit će svoju za tehnološki proces neizostavnu i  neophodno potrebnu  dizalicu,  doznali smo na licu mjesta.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here