Petrinjsko groblje Presvetog Trojstva danas 21. kolovoza 2020: Pokopan cvjećar-kaktusar, hrvatski branitelj i domoljub, Petrinjac Hrvoje Tomo Bešlić

Novinar Antun Petračić

Na  svetom brdu iznad Kaniže u Petrinji, u prvi grob odmah iza kapelice  Presvetog Trojstva, danas su u vječno počivalište položeni zemni ostaci Hrvoja Tome Bešlića, poznatog Petrinjca, u 54 godini umrlog naglo, neočekivanog, prerano…

Pokopan je uz vojne počasti, s molitvom župnika crkve sv. Lovre prečasnog Josipa Samaržije i trajnog đakona Vjekoslava Uvalića, riječima oproštaja prijatelja Vladimira Krpana, predsjednika Ogranka Matice hrvatske Petrinja, uz predaju hrvatske trobojnice supruzi Katarini, puštanjem bijelog para goluba i golubice u slobodni let po plavom sunčanom  nebu iznad groblja Presvetog Trojstva.

Hrvoje Tomo Bešlić rođen je 21. prosinca 1966. u Sisku. Srednju vrtlarsku školu završio u Petrinji, apsolvirao Višu poljoprivrednu školu u Križevcima. Zajedno s ocem Josipom od 1989.bavio se uzgojem kaktusa, a nakon Domovinskog rata 1995. osnovao vlastito poduzeće Kaktusi Bešlić, čime se profesionalno opredijelio za obrtnika-poduzetnika, nastavljajući sa suprugom Katarinom obiteljsku tradiciju. Uzgajajući kaktuse u modernom stakleniku- izložbenom prostoru u Žažini postao je najpoznatiji i najveći proizvođač u Hrvatskoj. Redovno je sudjelovao na najvažnijim izložbama i najvećim sajmovima cvijeća, osvojio bezbroj priznanja i nagrada. Kao stručnjak i znalac ovog posla imenovan je u sastav više povjerenstava za zaštitu okoliša i obnovu zelenih površina Grada Petrinje.

Pokojnik je ostavio trajan, značajan trag u kulturnom i društvenom životu Petrinje: od 1978. godine bio je član Gradske limene glazbe, od 1995. HPD-a Slavulj, redovno je pjevao u crkvenom zboru sv. Cecilija župe sv. Lovre. Od 1995. je član Predsjedništva ogranka Matice hrvatske Petrinja i aktivan neprekidno do smrti. Autor je i suautor ili priređivač nekoliko knjiga, kataloga, brošura i publikacija iz kulture Petrinje, povijesti našeg kraja i Domovinskog rata.

Posjednik je posebno vrijedne unikatne zbirke tradicijskih Božićnih jaslica izrađenih iz petrinjske gline, a u ime cijele obitelj Bešlić vlasnik je Zavičajne obiteljske zbirke predmeta iz arheologije, urbane i umjetničke keramike. Dio tih vrijednosti (194 kataloške jedinice od ukupno 300-400 predmeta) stručno je obrađeno i katalogizirano kod Interpretacijskog centra baštine Banovine sa sjedištem u Petrinji.

Od prvih dana srpske agresije na Hrvatsku Hrvoje Tomo Bešlić dragovoljac je u obrani Petrinje i sudionik Domovinski rat. U sastavu je logistike Zbora narodne garde Petrinje osnovanog u kolovoza 1991., kasnije je obnašao odgovorne i zapovijedne dužnosti u svim postrojbama Grada Petrinje, a u 12. domobranskoj pukovniji Petrinje bio je pomoćnik zapovjednika za obavještajne poslove. 1995. dodijeljen mu je čin satnika HV, nositelj je Spomenice Domovinskog rata, Medalje Oluja i odlikovanja Reda hrvatskog pletera.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here