Danas je spomendan žrtvama sviju režima: Svijeće i molitva uz križ na groblju sv. Benedikta

Autor Antun Petračić

Današnja nedjelja, 23. kolovoza je spomendan na žrtve nacizma, fašizma, staljinizma, komunizma i drugih sličnih, a u Hrvatskoj se od ove godine  po dopunama  Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima obilježava pod nazivom Europski dan sjećanja na žrtve svih  totalitarnih  i autoritarnih režima.

Tim su povodom uz glavni križ  na gradskom groblju sv. Benedikta u Petrinji prvi puta izaslanstva udruga iz Domovinskog  rata i političkih stranaka stavila svijeće i zajednički molili s vlč. Damirom Cekovićom, župnikom crkve Preobraženja Gospodnjeg na Slatini.

– Obilježavanjem ovog dana Hrvatska se pridružila većini članica EU-a u kojim se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja, kako bi slijedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava. Na taj način Republika Hrvatska iskazuje poštovanje žrtvama, kao i predanost promicanju europskih vrijednosti – na groblju je kazao predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović.

U obilježbi  sjećanja 23. kolovoza (sada  je šest takvih spomendana  u Hrvatskoj)  u ime Grada Petrinje sudjelovala zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here