Bartolovo u Hrastovici u znaku Covida 19: Bez masovnog i raznovrsnog tradicionalnog proštenja – sjećanje pod bijelim križem, misno slavlje u župnoj crkvi

Novinar Antun Petračić

Veliki, važni i značajni  godišnji dan za  Hrastovicu  i cijelu pripadajuću župu, blagdan zaštitnike sv. Bartola apostola,  danas se obilježio  minimalno, skromno, samo uz bijeli križ i u župnoj crkvi Kristovog sveca.

Organizatori proslave iz sela i župe držali su se preporuke epidemiologa pa su zbog epidemije Covida-19 izostali mnogi  sadržaja iz ranijih godina: tradicionalni Bartolovski  foklorni susreti, redovni malonogometni turnir, vrlo posjećena noćna  zabava i ostalo proštenje.

Ovog ponedjeljka prostor  oko crkve  je dočekao dotjeran i uređen, ali pust i prazan, za prijepodnevne svete mise samo su za  djecu bila  tek dva štanda igračaka i suvenira. Nema vrtuljaka, pečenjara, pokretnih gostionica, štandova, stolova, klupa, tamburanja, pjevanja i plesa. Za Bartolovo 2020. preko ceste na ulazu u  Hrastovicu nije stavljen  ni veliki pano-transparent.

– Ovako nešto nisam doživjela u životu. Čini se kao da je nama Hrastovčanima ukradeno, oduzeto i maknuto Bartolovo, kao da ga nema.  Valjda će iduće godine biti opet po starom, očekujemo povratak tradicije i naših običaja, veličinu proštenja 24. kolovoza. Neka nam u vraćanju slave i značaja blagdana pomogne naš zaštitnik-   govori nam mještanka  Ljubica Sodić, potpredsjednica  Gradskog vijeća  Petrinje.

Zajedno s kolegom po istoj dužnosti Miljenkom Bušićem i zamjenicom gradonačelnika Viktorijom Kaleb  položili su vijenac Grada Petrinje ispod bijelog križa i hrvatske zastave za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i mještane Hrastovice u Domovinskom ratu.  Na ovom mjestu slično je  učinilo svih pet udruga iz Hrastovice i ostala izaslanstva, među kojima i iz Sisačko-moslavačke županije, zastupljene s   predsjednicom Skupštine Ivankom Roksandić.  Molitvu je predvodio Vjekoslav Uvalić, svećenik, trajni đakon, dušobrižnik hrvatskih branitelja za cijelu Republiku Hrvatsku.

U crkvi svetog apostola Bartola,  svečanu blagdansku misu, uz desetak bivših župnika  dekanata Petrinje, sadašnjih upravitelja i  budućih svećenika i fratara  vodio je i propovijedao (prvi puta u Hrastovici) Zdravko Radoš, župnik  crkve Presvetog Trojstva u Daruvaru.

Tijekom misnog slavlja, kapelan Policijske uprave SMŽ don Ivo Borić obznanio je svjedočanstvo o dodijeli Hrastovici  relikvije prve klase, tj. kost blaženog Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika porečke i pulske biskupije, kojem je u postupku proglašenje svetim. Tako će se od sada i u župi sv. Bartola slaviti ovaj blaženik, slično kao  s dobivenim relikvijama još župe Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji, Vojniću i Hrvatskoj Dubici.

Blagdansko misno slavlje pjesmom su uveličali udruženi članovi crkvenih zborova Hrastovice,  Budičine i Petrinje ( uz pratnju Katarine Mandić,  orguljašice sv. Lovre). Pjevale su tako i Anica Mrgan i Marija Lovreković  iz zbora sv. Cecilija u Petrinji, a  došle u Hrastovicu pedaliranjem svojih bicikala. Od Petrinje je pak pješice hodočastilo nekoliko vjernika, a na ulazu u Hrastovicu dostigli smo Marijanu Modrovčić, s molitvom krunice u rukama…

Župnik sv. Bartola fra Dragutin Grizelj od ovog mjeseca  istovremeno obnaša i  dužnost  župnika crkve sv. Ivana Pavla II u Petrinji. U petak je preuzeo dužnost od dosadašnjeg upravitelja fra  Ante Barišića ( premješten  je u samostan Klanjec, Hrvatsko Zagorje), a nastupnu misu u crkvi u Ulici Gromova u Petrinji  imat će u nedjelju na večer.

U obraćanju vjernicima i svećenicima na kraju misnog slavlja danas je hrastovački župnik naveo kako je u proteklu godinu dana puno napravljeno unutar i oko svetišta sv. Bartola, a počinje uređenje  ( već su postavljene skele) pročelja župne kuće, uz 30.000 kuna pomoći  Sisačko-moslavačke županije, 20.000 kn Grada Petrinje i drugih donatora.

Uoči današnjeg   blagdan  Vijeće mjesnog odbora provelo je radnu akciju uređenja njihova povijesnog izvorišta Bartolovac, pa  sada domaći i putnici kroz Hrastovicu mogu zastati, osvježiti se, natočiti i popiti  pravu izvorsku hladnu vodu iz njedara Hrastovačke gore.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here