Slikari u humanitarnoj akciji HVIDRA Petrinje: S Druge likovne kolonije kupit će se električna kolica hrvatskom branitelju

Novinar Antun Petračić

S odgodom  od planiranog krajem ožujka, primorana zbog epidemije COVID-a 19., udruga HVIDRA Petrinje ipak je koncem ovog mjeseca  organizirala   svoju Drugu likovnu koloniju. Od  15  neprofesionalnih, ali iskusnih i stalno aktivnih likovnjaka  tijekom subotnjeg okupljanja i skupnog stvaranja u atriju Hrvatskog doma ostalo je čak 50-tak novo napravljenih ili na Koloniju donesenih i obećanih radova.

– Došli su umjetnici iz širokog  područja središnje  Hrvatske, iz županija  zagrebačke, križevačko-koprivničke, virovitičko-podravske, karlovačke, a najviše naravno  iz same Petrinje. Svi njihovi  radovi namijenjeni su za izložbu i zatim  aukciju  za  skupljanje sredstava kojima ćemo kupiti  električna kolica jednom našem hrvatskom branitelju – veli predsjednik HVIDRA Petrinja Antun Pintar.

Koloniju je otvorila Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika Petrinje, pozdravila sudionike, te čestitala i pohvalila  za    humanitarno i plemenito okupljanje.

Sve dogovorne kontakte s umjetnicima ostvarila je Edit Posavec, članica Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart, iz koje se odazvao najveći broj: Silvana Dželalija, Ljiljana Nemer, Nevenka Božiček, Petar Posavec-Pjer (priložio rad)… Svoj stvaralački kutak našao je i Zvonimir Martinović- Mika.

Predsjednik udruge Željko Lipovac, jedini u Petriartu  „specijaliziran“ za  intarzije, sada se prvi puta  „odvažio“ i u slikarskom izričaju.

– U malom formatu akvarelom sam napravio „Petrinju s nasipa“, a za HVIDR-u još dodao i  najnoviju intarziju „Suton“- rekao je  Ž. Lipovac.

Najmlađi sudionik  Danijel Barukčić, također iz Petriarta, aktualni predsjednik Savjeta mladih Grada Petrinje, na papir je prenio svoje trenutno likovno  raspoloženje, a među svima izdvajao se vanjskim izgledom. Mladić ima  trendi šeširom,  tamnu majicu  sam je  oslikao  aktil bojom,  a pokazao i svoj, a la Dali,  pomno njegovan brk ( ufitiljen lakom i voskom, rekao nam je) i uređenu bradicu, pride.

Umjetnicima su dani na volju motivi, tehnike, načini i oblici likovnog izražavanja, a među gostima iz Podravine i Bilogore (Franjo Mihočka, Marko Markešić, Ivan Rođak) prevladavalo je iz njihova kraja i u svijetu prepoznatljivo slikarstvo naive, pa će buduća aukcija za humanitarne potrebe biti doista prepuna umjetnički vrijednih i raznolikih slika.

Ovdje su i uradci  Velikogoričanke Nevenke Vlašić, Zagrepčanaca Roberta Hinkelmana i  Ivice Krkleca, te poslani radovi sestara Elizabete Seiber Brlek iz Virovitice i Nives Seiber Pavišić iz Hrvatske Kostajnice.

U HVIDRI su se originalno ( tehnički-grafičko realizirala Božica Pintar) sjetili da s kolažom fotografija  lanjskih radova  s prve kolonije  izrade  zahvalnice za svakog ovogodišnjeg sudionika.  Na kraju subotnje kolonije priznanja su uručili predsjednik udruge  A. Pintar i E. Posavec, umjetnička voditeljica ove dobrodošle i za pohvalu nove kulturne manifestacije Grada Petrinje.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here