Sve je tako super

Autor: Marjan Gašljević

Gospoda hrvatski ministri, i slovenski, su se, eto, vratili s godišnjeg odmora i odmah nas prvog dana počeli ubjeđivati kako je sve „super“. Naravno da je super. Njima. Slovenski, pak, koji su odljetovali u „Hrvaškoj“ odmah po dolasku kući staviše Hrvatsku na „crvenu listu“ i pozivaju svoje građane da se hitno vrate u Deželu jer u „Hrvaškoj ništa nije dobro a kamo li super“. Mađarski ministar je također odljetovao u Hrvatskoj kunući se da rješava probleme Bjelorusije a da li je tko od austrijskih političara bio na Jadranu ne znam ali i njima „Kroejša nešto nije super“ pa i oni „poprašiše“ svoje turiste s Jadrana. Jasno je da su ovi igrokazi s stavljanjem i skidanjem s i na liste čista politika a ne pandemijski uslovi međutim iz „Hrvaške“, po starom dobrom običaju niti ima tko niti su reagirali tako da je „zaigrani“ doktor Capak morao zaprijetiti Slovencima i Austrijancima da im vitez Rajner i društvo iz Hrvatske neće doći s loncima sarme na skijanje te im turizam baciti u bad. Mađari, pak, stalno nešto trzaju oko „Hungarije do Jadrana“ na što se naš vanzemaljac ET čudi. I sve je „super“ i biti će super „jar sam ja tako dogovorio s Šarl Mišelom“.

Naravno, udruženi s Charles Michellom, koji, usput, je i svoju Zemlju ostavio „obezglavljenom“ radi odlaska na sadašnju dužnost, ne priznajemo bjeloruske demokratske izbore i radi toga će mo se malo mješati u njihove unutrašnje probleme jer kod njih nije super. Međutim u Rusiji je sve super. Putin osuđuje mješanje Europe u unutrašnje poslove Bjelorusije napominjući, usput, da su njegovi tenkovi deset minuta od granice. Ne bi se on mješao ali susjedu, ako zatreba, treba uvijek priskočiti. To je srž poimanja demokracije još od Rasputina. To što mu se najuporniji protivnih Navaljni od nečega otrovao i to je poimanje demokracija: Svatko jede i pije što mu se da.

Da u Hrvatskoj ipak i nije sve tako „super“ govori činjenica da se novi ministar obrane pohvalio da će smanjiti troškove MORH-a slanjem dijela ljudstva u mirovinu. Stara, prokušana, loša formula ili što bi Narod kazao u poslovici: „S kurca na plot, s plota na kurac.“ Velik će mo broj, dakle, radno još sposobnih ali na tržištu rada nekonkurentnih ljudi skinuti s proračuna u MORHU a ugurati ih na proračun u Mirovinskom. Usput, njih i njihove obitelji će mo baciti u umirovljeničko siromaštvo zajedno s hrvatskim umirovljeničkim korpusom.

O drugim stvarima se i ne govori. Još se uzima zalet a već je prvi dan donio start. Pozvani su kadrovi po upravama i nadzornim odborima javnih poduzeća da svoje mandate stave na raspolaganje što znači da slijedi „sječa glava“. Neki, koji su na „velika vrata“ ušli u koaliciju, trljaju ruke.  Škoro, Zekanović, Hasanbegović suvereno šute. Možda su okrenuli na politiku „velike tolerancije“? Nikad, naime, na znaš kada bi se mogla otkinuti neka mrvica.

Isto tako s velikim očekivanjem najavljena je i reforma lokalne uprave da bi se na kraju, izgleda, sve svelo na nekih šestotinjak dužnosnika viška i neku sitnu lovu uštede s kojom neće moći platiti  ni oproštajke tih dužnosnika. Potpuno beskorisne županije su zaštićenije od čovječje ribice jer u njima „žive“ kapitalci s vojskom svojih podanika. Nekoliko stotina općinica koje su svrha same sebi i, naravno, načelniku i njegovim donačelnicima, vijećnicima i ostaloj tehničkoj i inoj potpori koji su, gle slučaja, svi s stranačkim iskaznicama i dalje će mo plaćati „jer nam trebaju“. Za što nam trebaju i dalje ostaje tajna.

Možda bi ih bilo zgodne usporediti s nekim hrvatskim „zvijezdama“ ili ti sponzorušama. Neke od njih su u našoj javnosti skoro i pola stoljeća, šije ih samo Manolić, i svi znamo za njih. Što rade, po čemu zaslužuju „zvjezdani status“, i koja je korist od njih nitko ne zna ali one u tu kao i slijepo crijevo.

Bitno je da je i dalje sve „super“ i da je naš Premijer u prijateljskim odnosima s „Šarl Mišelom“.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here