Dan Peckog na blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja: U selu živi 70-tak ljudi, umiru starci, mladi ne ostaju!

Novinar Antun Petračić

Život  u selu je dobar, meni osobno je prekrasan,  samo što umiru starci, a mladi ne ostaju. Ovdje nas  živi oko 70-tak mladih i odraslih, novi asfalt znači nam put u svijet. Dan Peckog i blagdan nebeskog zaštitnika Ivana Krstitelja u okolnostima COVIDA-19. proslavili smo skromno bez većih okupljanja, sjećanjem na poginule i umrle mještane u 2. svjetskom i Domovinskom ratu i svetom misom –  današnje nedjelje u Peckom govori nam predsjednik Vijeća mjesno odbora Zlatko Abramović.

Podno bijelog križa uz ogradu mjesne kapele više izaslanstava udruga hrvatskih branitelja i stradalnika rata, političkih stranaka sela Peckog i Grada  Petrinje (zastupanog po potpredsjedniku Gradskog vijeća Miljenku Bušiću) položilo je vijence i svijeće.

Sukladno epidemiološkim zahtjevima svetu misu na otvorenom ispred kapelice sv. Ivana Glavosjeka predvodio je župnik iz Hrvatskog Čuntića p. Petar Žagar, a propovijedao vlč. u miru  Anto Rotim, gost  iz Zagreba.

Među  više misnih nakana bile su  za djeda Ivana i   unuka Hrvoju Tomu Bešlića, iz petrinjske  obitelji koja desetljeća na ovaj dan zavjetno  hodočasti u Pecki. Za njih je ovogodišnji dolazak bio posebno bolan, jer su prošli tjedan pokopali svoga prerano umrlog sina, supruga, oca, brata, strica, djeda… Hrvoja Tomu, a članovi ove brojne  obitelji odlučili nastaviti tradiciju hodočašćenja  u ovo banijsko selo.

– Naš Tomo nas je zavjetovao da uvijek dolazimo na ovaj blagdan. Učinili smo danas  u velikom broju. Žalosna sam neizmjerno,  ali i sretna u srcu, jer vjerujem da  Hrvoje gleda s neba i jednako je tako sretan zbog nas ovdje na zemlji- kazala nam je udovica Katarina Bešlić.

Na početak misnog slavlja u dobro uočljivim ljetnim majicama nakon dva sata hoda osam kilometara  od Zelene doline kroz Banovinu dopješačilo je 11 članova DVD Prnjavora Čuntićkog  iz toga sela i susjednog Hrvatskog Čuntića i Petrinje. Pamtit će  ovogodišnje   hodočašće do  Ivana Krstitelja  kao  jubilarno deseto, pohvalili su se ponosno.

Najbliža spomeniku i crkvici na brdašcu nasuprot njene poratno sagrađene kućice na gruntu prijašnje trokatnice,  blagdan  Mučeništva sv. Ivana Krstitelja slavila je najstarija mještanka – 94 godišnja Katica Sremić, ni stotinu metara niže uz cestu rođena u autohtonoj seoskoj familiji Abramovića. Čila i poletna, u dobrim godinama na leđima, baka  Katica živi u Sesvetama, a svaki kolovoz za ovaj dan  Peckog dolazi unuku Željku Bjelcu,  čija je obitelj  u dvorištu ispod drvene sjenice slavila nebeskog zaštitnika njihova sela.

Zbog  epidemije koronovirusa, slično ovog ljeta i u ostalim selima Grada Petrinje, i u Peckom je danas izostalo veliko prazničko javno slavlje, ručak za sve,  masovno okupljanje, večernja zabava i proslava duboko u noć.  Umjesto toga  domaće obitelji držale su se  svojih kuća i dvorišta, a jednu od takvih veselica za rodbinu i krug ratnih prijatelja iz tadašnje Policijske postaje  Petrinje organizirao je Pepo  Mlađenović.

Tako su danas obnovljena  mnoga sjećanja, osvježene uspomene i vraćeno vrijeme  na događaje i trenutke iz obrane, očuvanja slobodnog i zaštite ostalog petrinjskog područja između nasilne srpske okupacije  1991.  i oslobođenja u slavnoj Oluji  1995. godine.

U toj ratnoj povijesti Petrinje i Hrvatske,  selo Pecki i njegova prva ratna crta obrane drže vječno mjesto ponosa i slave.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here