Neki opušteniji život:Vozi se u autu, a iza njega idu njegove ovce

Autor:Miroslav Šantek

DA MI JE POBJEĆ OD TE KORONE. Otić negdje daleko u prirodu, ne misliti ništa,ne gledati televiziju i ne slušati uvijek istu beskonačnu priču istih likova i recimo, uzgajat ovce. Odmoriti dušu i tijelo. Sve do starog normalnog. Od ovog stanja ću se razboljeti – reče jednom moj prijatelj. I ostade u gradu. Pred tom kutijom koju nazivaju televizorom.Riječi su samo riječi. Ali taj kratki razgovor me podsjetio na jedan događaj od prije skoro 20- ak godina. Iz nekog drugog vremena. Snimio sam čovjeka koji doista uzgaja ovce.

STAJALI SMO NA RUBU CESTE koja iz sela Kraljevčani vodi prema Šušnjaru ili Dodošima i velikoj šumi Šamarici. Neka mutna i blatna banijska jesen je bila oko nas. Pored ceste je sukljala voda iz izvora.A čovjek s brkovima u četrdesetim godinama života izišao je iz starog Yugića i pogledao u daljinu prema poljima u maglici. Tamo na par stotina metara udaljenosti paslo je krdo ovaca. Njih pedesetak. A on je iz sveg grla počeo ih dozivati. Zvao ih je imenima. Njegov glas se orio pustom tišinom tog kraja, a ovce kada su ga čule potrčale su prema nama. Kao po komandi. Nezaboravan prizor. Cijelo krdo ovaca trči iz daljine prema nama. Kao da su psi , a ne ovce, prepoznale su svog gospodara. Prišle mu, lizale ga, umiljavale se. Kad je sjeo u auto iza njega se formirala cijela kolona ovaca. Čovjek se lagano vozi u autu, a iza njega poslušno kud god poželi idu mnogobrojne ovce.

PROĐE OD TADA PUNO GODINA. Pronađoh u arhivi tu fotku koja se ne snima baš svaki dan. Nekako mi paše na tu neostvarenu želja- priču mog prijatelja o korona ludilu.A taj čovjek s fotografije se zove Josip Kolić. Danas ima 63 godine, i dalje živi u svojim Kraljevčanima, ima gospodarske objekte u obližnjem Jabukovcu i naravno, ovce. Kažu da je dobro. Jedino, vjerojatno po prirodi stvari više ne vozi legendarnog Yuga s moje fotografije.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here