Svijeće za Andriju Rokića, postavit će se i spomen ploča: U haustoru kuće Korečić policajac iz Hrastovice ubijen 2. rujna 1991.

Novinar Antun Petračić

Strašan, krvavi, rušilački, ubijalački,  brutalan, barbarski,  nezamisliv  u dugoj povijesti grada, doživjeli su Petrinjci taj ponedjeljak 2. rujna 1991. godine. Na središte  grada  nasrnuli su tenkovi tzv. JNA , a  u njima i uz njih dobro naoružani  pobunjeni Srbi i  bijesne horde njihovih četnika.

Cijelo popodne na današnji dan prije 29 godina divljala je srpska mržnja po hrvatskoj Petrinji.

Oštećene su brojne zgrade i objekti, a   toga tragičnog popodneva,  prvog  od triju rujanskih silovitih ubojitih oružanih  napada odmetnika na Grad,  ugasila su se i tri života: poginuli su pripadnik ZNG Nikola Lokner, civil Stjepan Bučar  i djelatnik MUP-a Andrija Rokić.

Kao pripadnik pričuvnog sastava  Policijske uprave SMŽ  Andrija Rokić iz Hrastovice, otac dviju kćerki, u obrani Trga Stjepana Radića, u haustoru obiteljske kuće Korečićevih na broju 5.  rafalom četnika teško je ranjen u obje noge, a  pred večer po odlasku napadača na istom mjestu pronađen  prerezanog vrata.  7. rujna 1991. pokopan je na zagrebačkom groblju Miroševac, gdje mu je i sada grob.

Kao počinitelji strašnog zločina nad teško ranjenim hrvatskim policajcem navode se dva muškarca srpske nacionalnosti iz prijeratne Petrinje.

Dana i mjesta smrti  svoga ratnog suborca sjetili su se pripadnici sadašnje Udruge hrvatskih branitelja policije  Petrinje i u vanjskom uglu  kuće iz sredine 19. stoljeća stavili svijeću.

Jednako je učinio i vlasnik ove kuće Zdenko Korečić, koji je s nećakom Mladenom- Piksijem  izravni svjedok  toga tragičnog popodneva.  U podrum se sklonilo više djece i odraslih iz Hrastovice i Petrinje, a također pričuvni pripadnik MUP-a  Mladen Korečić tu je zarobljen i pretrpio dugotrajnu  muku i patnju hrvatskog policajca u četničkim rukama.

Udruga ratnih policajaca – branitelja  Petrinje danas je prvi puta na spomen dan tragičnog 2. rujna plamenom svijeće označila mjesto smrti prijatelja i suborca  Andrije Rokića.

-Ubrzo ćemo ovdje, uz već stavljen turistički znak o povijesti zgrade Korečića, postaviti i našu trajnu spomen ploču, suglasnosti vlasnika već imamo, a  ishodit ćemo i sve potrebite dozvole – najavio  je član Udruge Miljenko Bušić,  predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Domovinskog rata i udruga proisteklih iz Domovinskog rata  Grada Petrinje, ujedno i potpredsjednik Gradskog vijeća Petrinje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here