Daniel će ući u petrinjsku povijest po nečemu što nitko nikada nije napravio na tom mjestu

Autor:Miroslav Šantek

S ULICE GROMOVA(u narodu petrinjskom sa zaobilaznice) skrećem u ulicu Đure Tiljka. Načičkana je obiteljskim kućama, ljudima koji uživaju u hladovini i šrini svojih dvorišta, a ako ne znate nikoga iz te ulice, malo je vjerojatno da će te ući u nju jer završava u poljima. Kasno popodnevno sunce grije početak ovog rujna, a ja pitam nekoliko ljudi na cesti kako naći ovdašnjeg mladog umjetnika. Čim sam spomenuo njegovo ime, odmah su me uputili u pravom smjeru. A taj mladi umjetnik iz ovog petrinjskog ravnog polja zove se Daniel Barukčić i krati vrijeme čekajući moj dolazak vozeći se kvartom na koturaljkama u pratnji crnog psa Lokija.

DANIEL JE MLAD. Ima samo 22 godine, crn, vitak i s brčićima kakve vjerojatno niste vidjeli-podsjećaju na brk čuvenog slikara Salvador Dalija, a to nije ni čudno jer i Daniel je umjetnik. Slikar i kipar kojemu se, kažu znalci ovog “zanata” smiješi blistava budućnost. Njegov životni put nije bio jednostovan i lak. Obitelj mu je iz vihora ovog nesretnog rata iz Doboja doslelila podno velike šume Šamarice u selo Dodoši, a potom i u Petrinju. U OŠ Dragutina Tadijanovića zarazuje se virusom prema kojem je korona mala beba: umjetnošću čija vrata mu je otvorio profesor Mato Andrić.Po zanimanju je tehničar računarstva, pokušao je upisati Likovnu akademiju u Zagrebu; nije uspio ali se ne predaje, volontira, radi sa starijima i nemoćnima, vodio je slikarske radionice u Zagrebu, a trenutno je predsjednik Savjeta mladih Grada Petrinje.Njegova obitelj je ponosna na njega, pogotovo tetka Marija koja je i sama nekad slikala, a on upravo sprema nešto što na ovim petrinjskim prostorima nikada nitko nije napravio.

U SUBOTU ĆE DANIEL imati svoju prvu samostalnu izložbu u životu. I to na vrlo neuobičajenom mjestu – u šumici kraj obale Kupe kod Jagićevog kioska. Posljednjih godina taj mali kiosk prepun svega što vam treba za uživanje kraj Kupe je postao kultno mjesto gdje se održavaju alternativne svirke, događaji i lude zabave uz techno glazbu, a sam gazda Daniel Jagić je bez razmišljanja pružio potporu ovom mladom umjetniku i osigurao mu prostor. I petrinjska umjetnica Edit Posavec ima jako pozitivno mišljenje o Danielovim radovima. Smatra da njegov eksprezionizam pomiješan s impresionizmom i s puno eksperimentiranja daje sjajne rezultate i da je Petrinja dobila umjetnika koji će biti poznat u budućnosti. Radovi koji će biti izloženi nastali su većinom u zadnja tri tjedna; 15-ak slika i nekoliko skulptura, a zanimljivo je da će ova jedinstvena jednodnevna izložba trajati od 13 do a, kad padne noć djela će promijeniti izgled uz prigodnu rasvjetu. U svakom slučaju budite dio povijesti i prošetajte do tog Jagićevog kioska i pogledajte djela mladog petrinjskog umjetnika.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here