Velika stvar za Petrinju – otvoren je potpuno novi dječji vrtić

Autor:Miroslav Šantek

MALENA ELENA IMA 4,5 GODINE.  Sjedi u velikoj kući prepunoj igračaka i zabavnih stvari kakve nije nikada vidjela u životu. Ona je stanovnica petrinjskog kvarta Slatina koje se ljubi s Češkim selom i Kolonijom, a od ponedjeljka boravit će ovdje i steći nove prijatelje s kojima će se igrati i provoditi vrijeme. Danas su novinarske ekipe dobile priliku obići novi Dječji vrtić Češko selo prije nego što u njega u ponedjeljak usele malodobni stanari. Njih pedesetak.

AKTUALNA PETRINJSKA GRADSKA VLAST na čelu s gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem ima razloga za veliko zadovoljstvo. Projekt izgradnje novog dječjeg vrtića je potpuno uspio. U sklopu Intervencijskog plana Grada Petrinje odlučeno je da se izgradi novi vrtić, a današnjim danom Dumbović i njegova ekipa ulaze u povijesne knjige s nepobitnom činjenicom da su nakon Domovinskog rata prva gradska vlast koja je izgradila nešto potpuno novo u ovoj branši.Vrtić je koštao oko 8 milijuna kuna i bez ikakve sumnje je prekrasan. Vrlo funkcionalan, vrlo prostran, osvjetljen, topao, i sami smo se iznenadili kako je ovo jako lijepo mjesto u kojem će lokalni klinci uživati.

NATAŠA VIDOVIĆ JE RAVNATELJICA petrinjskih vrtića i kaže da jedva čeka da u ponedjeljak u potpuno novi prostor uđu djeca iz ovih kvartova koji će biti korisnici ovog novog objekta (kojeg nažalost zbog epidemioloških uvjeta nećemo moći snimiti na samom otvorenju), a ovdje je zaposleno šest odgajatelja i jedna treća odgojiteljica koja je zadužena za rad s djecom s poteškoćama, tri spremačice te domar. Vrtić ima tri dnevna boravka s pripadajućim garderobama i sanitarnim čvorovima za tri skupine, veliku dvoranu, čajnu kuhinju, sobu za izolaciju, zbornicu za odgajatelje uz zatvoreni atrij te vanjsko igralište.

DARINKO DUMBOVIĆ kaže da je došao i taj dan kad se projekti koje su zacrtali počinju ostvarivati, a ovo je svakako jedan koji je potpuno uspio. Ovdje se radi o ideji da se krenulo u rekonstrukciju postojećeg objekta. Prvotna je namjera bila napraviti veliki, ogroman projekt namijenjen društvenom životu. No, odlučio sam da napravimo prenamjenu. Njome je ovaj objekt dobio višestruku korist za ovu gradsku četvrt jer na katu imamo prostor koji će se moći koristiti oni koji vode ovu gradsku četvrt, ali i svi oni koji skrbe o kulturi, tradiciji i običajima. Dobili smo fantastičan prostor koji je na ponos čitave Petrinje, svih nas i svakog od nas. Ovdje je iz Intervencijskog plana uloženo oko osam milijuna kuna, dosta sredstava je ovdje uložio i Grad tako da se vrijednost penje i na 12 milijuna kuna“-kaže Dumbović vrlo zadovoljan viđenim prostorom. Kaže i da se ovakvim objektom ne bi posramio niti jedan europski grad, a već ima zamisli i za nove projekte i možda još jedan vrtić.

Za njegovog mandata gradonačelnika uloženo je čak 20 milijuna kuna u petrinjske klince i vrtićke objekte, a kako podaci iz lokalnog bebinog fonda govore da se u Petrinji u zadnje vrijeme rađa sve više djece, ovakav objekt ima svakako smisla. U biti sama djeca su najbolje i najvrijednije što Petrinja ima.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here