16. sportski susreti branitelja u Danima sjećanja na krvavi rujan 1991.- Zbog korona krize manje sudionika i disciplina, a prvi puta natjecanje u kuhanju graha

Novinar: Antun Petračić

U Petrinji su u tijeku ovogodišnji Dani sjećanja na krvavi rujan 1991., a u sklopu njih  održani su stalni godišnji, sada već 16. petrinjski sportski susreti branitelja, povezani s 5. memorijalnim malonogometnim turnirom sjećanja na  pukovnika Predraga Matanovića.

Cjelokupnu manifestacija organizirala je Udruga HVIDRA Grada Petrinje, a pridržavajući se epidemioloških uvjeta u korona krizi sa smanjenim brojem sudionika i manje sportskih disciplina. Izostalo je ranije masovno kartanje bele i šahiranje,  zadržalo natjecanje u boćanju, visećoj kuglani i sportskom ribolovu, a primjereno sigurnosnim mjerama  prvi puta uvedeno  kuhanje graha.

Susret sportaša  27 braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske počeo je polaganjem  vijenaca i svijeća na spomenik Pukovniku P. Matanoviću i suborcima na Senjaku, a uoči natjecanja u Vojarni HV Zrin u Turkulinovoj ulici, na rijeci Kupi i Gradskom rukometnom stadionu  nazočnima se u ime domaćina prvi obratilo i pozdravio  predsjednik HVIDR-a Antun Pintar.

-Želim da iz naše lijepe Petrinje, s ovog susreta, ponesete najljepše uspomene, onakvi kakvi jeste, dobri, plemeniti pobjednica –   rekla je zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb.

Glavni inspektor obrane, general pukovnik  HV Drago Matanović podsjetio je da  se ovi susreti sjećanja održavaju neprekidno 16 godina za „naše poginule suborce i prijatelje, koji su najviše željeli slobodnu Petrinju i Hrvatsku i za to dali svoje živote.“

– Sjećamo se njihovih žrtava bez kojih ne bi bilo ni slobodne Hrvatske. Vjerujem i s ponosom ističemo da smo vojska  pobjednika, da ste i vi pobjednici i da je naša Domovina  pobjednik –  kazao je D. Matanović otvarajući ovo tradicionalno okupljanje hrvatskih branitelja  ustaljeno svakog prvog vikenda u mjesecu rujnu.

U vanjskom prostoru  Vojarne Zrin, nadomak velike i visoke dizalice koja je u radnoj funkciji preuređenja bivše zgrade kasarne JNA  u novi Veteranski centar branitelja i stradalnika Domovinskog rata, sudionici  su sudjelovali  i u humanitarnoj  akciji  skupljanja sredstava za  kupnju električnih kolica hrvatskom branitelju Marijanu Josipoviću iz Semeljaca kraj Đakova. Iz toga grada u Petrinji je   uratke kućnog rada tradicijskom zlatoveza, heklanja, pletenja i sličnih izvornih  slavonskih  umijeća izložila podružnica Uvijek vjerni domovini – Kulturno športske braniteljske udruge. Zajednički štand dijelila  je i podružnica iste udruge sa  središnjicom u Zagrebu  s likovnim radovima akvarela i ulja na platnu  Nade Aslanovski, članice KVINA, Kluba veterana INA Zagreb.

U posebnoj neizvjesnosti i  zanimljivosti, jer je prvi  puta uvedeno u sportske  susreta, proteklo  je  kuhanje graha. Desetak udruga od organizatora je dobilo po dva kilograma šarenog tičara i dodatak kobasica, a svakom kuharu i pomoćnicima  ( s navijačima uokolo)  u zadana četiri sata ostavljeni na volju samostalnost okusa izgleda i konačne kvalitete.

– Nemamo neke posebne tajne ni recepta: spravljamo grah  bez zaprške, uz korjenasto povrće, s dodatkom vegete, soli, papra – na početku krčkanja kotla rekle su Lidija Hrubi i Sandra Pilić iz Zagreba, jedini par žena među muškim kuharima.

Oni iskusniji dodali su vlastito donijet  domaći špek i druga poboljšanja, a svaka ekipa koristila svoj donijet različito velik i oblikovan kotlić. Po originalnosti se izdvajao iz Petrinje: Udruga ratnih veterana-veterana Domovinskog rata (drugoplasirana  ovog natjecanja)  imala je kotlić izrađen iz auto felge, a kuhar Mišo Gajić kaže kako  izvrsno  služi  i  kao posuda  za sve vrste gulaši i paprikaša, a po potrebi je  i  podloga za kotlovinu. Ispred Petrinjaca je prvoplasirana grah-ekipa UHVDR Martinska Ves, a treći su Hrvatski vitezovi- ratni veterani 1991. u Rugvice.

Petrinjci su dominirali u visećoj kuglani, pobjednik je mješoviti sastav Petrus, druga domaća  HVIDRA, a treća HVIDRA Slavonski Brod.

U boćanju su prva trojka UDIVDR Jarmina, HVIDRA Ivanić Grad, UBBGS Sisak, kod  ribolovaca  se poredali Sunja, Budaševo, Sisak, a među  tri malonogometne momčadi UDVDR Kostrena, HVIDRA Petrinja i Sv. Lovro Petrinja.  U ovom natjecanju početni udarac je izveo i nagrade uručio Leonardo Matanović, sin poginulog Predraga Matanovića.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here