Mala Gospa pored državne ceste D37

Autor:Miroslav Šantek

KAKO PRONAĆI RADIO STANICU na kojoj nema vijesti o korona virusu, zaraženima i ozdravljenima?Kako pronaći psihički mir u ovim suludim kovid vremenima? U nemormalnom “novo normalnom”. Vijesti koje dopiru sa zvučnika mog automobila ovog prekrasnog rujanskog jutra nisu uopće dobre. Sunčane zrake se isprepliću s glasom spikerice koja govori o novim mjerama Stožera, o “poduzetniku”kojem su oprošteni svi grijesi iz prošlosti, o uznemiravajućim pretpostavkama da bi moglo biti sve više malignih bolesti u budućnosti zbog sadašnjeg stanja.. ništa dobroga. Barem promet teče mirno po državnoj cesti D37. Vozim se iz Petrinje u pravcu Gline prema obližnjem selu Gora.

KRŠĆANI DILJEM SVIJETA danas obilježavaju Malu Gospu. Radi se o rođenju Marije, žene koju je prema njihovom vjerovanju sam Bog izabrao da svijetu rodi sina – Isusa Krista. Ovo je nezapovjedan blagdan,ali vrlo omiljen u narodu, tako da se i u Hrvatskoj 8. rujna u mnogobrojnim marijanskim svetištima okupljaju vjernici.I u blizini Petrinje postoji sveto mjesto u selu Gora, prastaro selo smješteno pored glavne prometnice, poznato kroz povijest i po templarima koji su ovdje stolovali. Selom dominira crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, današnje Svetište Majke Božje Gorske, Majke naših stradanja. Ne možete ostati ravnodušni kad ugledate ovo kameno zdanje gotičkog izgleda. Ovakva građevina ne postoji nadaleko. Možda jednog dana donese i novac u ovaj kraj od vjerskog turizma. Ali to se neće svakako dogoditi ove kovid godine.

DOLAZE LJUDI, SJEDE ISPRED CRKVE, a unutrašnjost je popunjena. Dolaze i gosti iz gradskih vlasti – gradonačelnik Darinko Dumbović i pratnji supruge i svojih suradnika. U kovid izdanju, sa zaštitnim maskama na licu, Dumbović je došao uživati s građanima u misnom slavlju. U trenucima kad ljudima misli skrenu sa zemaljskih problema bar na kratko.Ispred zida prostranog crkvenog dvorišta par kramara je rasprostrilo svoje štandove prepune primamljivih stvari za djecu.Epidemiološki uvjeti su sakrili djecu u školskim razredima u zgradi preko puta. Očajna tišina širi se selom. Bar se nadam da će nekog plišanog medvjeda ili nečeg sličnog njemu neko dijete kupiti i ponijeti kući na uspomenu na ovaj dan. Sa zvonika oštri zvuk je rastjerao ptice u nebo.Pored crkve kreće se mala procesija sastavljena od skupine svećenika koji nose metalni križ. Ljudi se razmiču. Jedno dijete iz majčinog naručja maše hrvatskom zastavom. Oni upadaju u svoj film. U njihov svijet. A ja se vraćam natrag. U grad na Petrinjčici.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here