Proslavljena Angelska nedjelja u Viduševcu

U nedjelju, 6. rujna 2020.  u Viduševcu su održani  tradicionalni Angelski susreti – smotra izvornog folklora koja se po 16. put predstavila ljubiteljima narodne baštine, glazbe, pjesme i bogatstva  nošnji. Slavlje je započelo u 16,00 sati sv. misom koju je služio generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić te blagoslovio novu sliku blaženog Alojzija Stepinca. Sv. misu su pjevanjem uveličali članovi kulturno-umjetničkih udruga, uz glazbenu pratnju domaćeg župnika vlč. Nikole Majcena. Nakon mise, svi zajedno su se uputili na plato pored župne kuće gdje je predviđeno održavanje programa.

Nazočnima se najprije obratio Slavko Crnković – dugogodišnji predsjednik domaćina i organizatora – KUU Viduševac, pojasnivši da se ovogodišnja manifestacija održava u skromnijim uvjetima jer „neke stvari jednostavno moramo preživjeti! Preživjeli smo rat, preživjet ćemo i koronu. Ovu našu baštinu i nošnju koju imamo moramo čuvati i pokazivati. Čuvat ćemo se koliko možemo, dragi Bog nam pomaže u tome, ali da ne pokažemo nošnju ove godine, to bi bilo jako teško, nama koji to radimo iz srca i koji to volimo teško  je da ne možemo nigdje nastupiti. Zato smo išli na ovo, da se držimo svih mjera, ali želimo zapjevati i zaplesati na našem brdu kao što su nekada i naši stari…”

Susreti su održani pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, čiji je gradonačelnik Stjepan Kostanjević u svom kratkom obraćanju domaćinima zahvalio što su, unatoč teškim okolnostima, uspjeli organizirati ove Susrete na drugačiji način nego je to bilo do sada. Izrazio je zadovoljstvo što se okupio se lijepi broj gostiju kao i domaćeg stanovništva koje voli i njeguje tradiciju svoga kraja te nadu da će iduće godine uvjeti biti povoljniji.”

Susrete je otvorio župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić rekavši: “Gornji Viduševac dugi niz godina održava svoje Angelske susrete, i na tome im čestitam i zahvaljujem što čuvaju tradiciju i običaje našeg naroda, kulturne baštine ovog kraja i želim da to nastave. Prekrasno nedjeljno poslijepodne, prekrasan pogled na glinsku dolinu i obronke Zrinske gore, kulturno-umjetnička društva, puno manje, ali bit će veselo kao i svake godine.“ Župan Žinić je izrazio želju da se ova tradicija nastavi i u budućnosti te da se uključi u ovu priču što veći broj mladih.

Uz organizatore i domaćine –KUU Viduševac, nastupila su KUU „Seljačka sloga“ iz Graberja i KUD „Čuntićanka“ iz Hrvatskog Čuntića. Najprije su nastupili domaćini, a pjesmom i vriskanjem zdušno su im pomagale i članice gostujućih KUU. Program je završio zajedničkom pjesmom, onako iz duše, te podjelom zahvalnica zaslužnima.

Proslavljena je dakle, u Viduševcu, još jedna Angelska nedjelja nešto drugačije nego su ju slavili naši stari, skromnije nego 15 puta do sada. U ovim za sve teškim vremenima, kad nas tište razne kušnje, razgaliti dušu i radovati se iz duše uz zvuke tambura,  pjesmu i ples rijetka je prilika. Sunčanog nedjeljnog popodneva svi smo na Perlinskom brijegu bili jedno srce.  Iako ranjeni brojnim nedaćama, kao i mišlju na sadašnje neizvjesne zdravstvene prilike koje su se kao prijetnja nadvile nad čitav svijet – baš nam je trebalo istinskog zajedništva, pjesme, radosti…Željna je ova naša pusta viduševačka zemlja života i radosti…I opet kažem – baština se ne čuva lako i bez ljubavi pa je blagoslov da još ima onih koji su toj zadaći spremni dati sebe, svoje vrijeme i životnu snagu da se baš sve ne zaboravi…

Za ps portal Katica Gašljević Tomić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here