Uz stopostotno financiranje EU u tijeku projekt TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji: Klupice, sjedalice, hoklice, šamrli, semlije, stočići u radionici „Položaj niže, za zdravlje više!“

Novinar: Antun Petračić

Preko svoga  Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali Europska unija će u Petrinji ( via Siska) dvije godine u cijelosti financirati projekt TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji.  Od 3. travnja ove godine do istog nadnevka 2022. njegovo  je trajanje,  vrijednost je   816.590 kuna, a svih tih 816.590 kuna je sto posto  bespovratna  potpora, sve s konta EU.

Kao što nalažu precizni i zahtjevni  EU propisi, za   ovaj najnoviji  TOP program odgovorni su nositelj Udruga osoba invalida rada Siska i partnerska Udruga žena Gora- Sibić.  Osnovni su ciljevi razvijanje i unapređivanje socijalnih sadržaja na području Grada Petrinje, poticanje aktivnog europskog građanstva, poticanje socijalne kohezije u Hrvatskoj, ostvarivanje dugoročnog pozitivnog utjecaja na lokalnu zajednicu i gospodarstvo, olakšati život članovima obitelji uključenih u ovaj program…

TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji namijenjen je prvenstveno nezaposlenima, ljudima starije životne dobi ( 60+ godina), osobama  s invaliditetom i ostalima iz ovakve ciljane socijalne skupine. Oni će do proljeća 2022.  sudjelovati u  24 kreativno-kulturne edukativne radionice kojima je cilj razviti socijalne vještine.

Za ovaj projekt javilo se 20-tak zainteresiranih dragovoljaca i držeći se termina od  dva tjedna utorkom,  jučer su  održali već četvrtu kreativnu radionicu.

Svaka je drugačijeg naziva, druge teme, različitog  sadržaja i specifičnog načina izvedbe: izrađivane su kutije za nakit, oslikavani  zidni satovi, rađeni spomenari, a u ovoj četvrtoj  radionici bojani su i decoupag tehnikom ukrašavane  poznate i korisne male niske klupice, sjedalice, hoklice, šamrlice, semlije, stočići, kako su već u narodu razni nazivi za isti predmet.

– Ovu četvrtu radionicu nazvali smo „Položaj niže, za zdravlje više“ jer smo  htjeli upozoriti, ali i naučiti  naše ciljane skupine, koliko je danas važno pratiti veličinu (visinu)  krvnog tlaka, koji često povećava rizik od nastalih problema, kao što su moždani udar, aneurizam, zatajenje srca, oštećenje bubrega i srčani udar. Korištenjem malog oslikanog ukrašenog  stolca i produžene žlice za obuvanje cipela pokušavamo prevenirati dizanje krvnog tlaka, a time i sprečavati  vrtoglavicu. Dakle, aktivnost obuvanja cipela, koja često utječe na promjenu visine krvnog tlaka, ali i napor u godinama u kojima se nalazimo, bit će radnja s osmjehom i lijepim sjećanjem na nas i naše radionice u projektu – kaže Jasminka Luketić-Domitrović, koordinatorica- voditeljica TOP-a poboljšanje kvalitete života u Petrinji.

Iz dosadašnje četiri kreativne radionice, u kojima je najstarija polaznica 82-godišnja Marija Mihalić-Šmisl, već je stvoren zavidan fundus izrađenih predmeta, a oni najdraži i najbolji radovi bit će na kraju predstavljeni posebnom izložbom. Na  jučerašnjoj javnoj prezentaciji  i konferenciji za mediji pokazano je nekoliko uradaka: poznati majstor za intarziju Željko Lipovac svoj je šamrl primjereno umjetnički ukrasio u svome stilu,  a  stručno – medijski  skup iznenadio  ručno izrađenim zidnim satom s obrnutim  znakovljem i unazadnim pokazivanjem vremena, a   „pravi, normalan“  postaje tek gledanjem u ogledalo. Unikatni sat izradio je i likovno nadaren   Milan Šukunda, a posvetio ga je svojim unučicama  Luciji i Sari.

Održavanje  četvrte radionice iz  dvogodišnjeg projekta EU i partnera  UIR Siska i Udruge  žena Gora-Sibić  popraćeno je dolaskom gostiju.

U ime nositelja projekta, Branka Pažur, predsjednica Udruge invalida rada Siska ( s 600 članova u velikom dijelu SMŽ) objasnila je da je Petrinja  odabrana za ovaj  projekt zbog vrlo dobre suradnje s Gradom i njegovim čelnicima jer su pouzdani  i sigurni partneri.

Predsjednica Uduge žena Gora-Sibić Štefica Tominović izrazila je zadovoljstvo što su uključeni u dvogodišnji program kojim se pomaže njihovu radu i unapređenju zajednice ova dva susjedna sela.

Državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Vlade Republike Hrvatske Željka Josić posebno je zahvalila udrugama za stručno i kreativno ostvarenje europskih projekata, višestruko vrlo važnih za osobe treće životne dobi, invalide i nezaposlene, te bitnih za međugeneracijsko razumijevanje i suradnju.  Istaknula je i važnost psihološke pomoći, posebno u ovo vrijeme pandemije koronavirusa.

Na ovakav i slične EU projekte koji se provode u Petrinji ponosan je gradonačelnik Darinko Dumbović, ističući kako su te ciljane skupine korisnika projekta dosad bile izgubljene, marginalizirane i zapostavljene. Rekao je da su udruge dobro prepoznale projekte i kandidiraju se, stvaraju nadgradnju ideja i značajnih sredstava povrh mogućnosti proračuna, pa je Grad Petrinja sada u ostvarivanju projekata vrijednih 420 milijuna kuna.

Nova peta po redu radionica TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji slijedi u utorak 22. rujna, nazvat će je “S torbom u svijet kupovine”, bit će opet zanimljiva, kreativna, posebna i podučna.

– Umjetnost liječenja sastoji se u tome da održavamo pacijenta u dobrom raspoloženju. Tako je govorio filozof, književnik i povjesničar Voltaire, i nema  razloga da ga ne poslušamo i sada u 21. stoljeću. Druženje s ljudima, sudjelovanjem u kulturno-edukativnim aktivnostima Grada Petrinje, koji je opći cilj Poziva Europskog socijalnog fonda Poboljšanje socio-ekonomskih i životnih uvjeta u gradovima Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovicu, Petrinji i Vukovaru uvijek dobivate više, toplinu i empatiju. I mijenjamo vaš stil života u poznati slogan kojeg često čujemo “Samo zabava”- čulo se jučer od koordinatorice – voditeljice Jasminke Luketić – Domitrović.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here