Autor: Marjan Gašljević

Posljednjih nekoliko dana hrvatsku se javnost pokušava okupirati pitanjem što će učiniti Ustavni sud s nekih 29 prijava o kršenju ljudskih prava koje je počinio antologijski Stožer za kojeg smo, konačno, dobili potvrdu tko mu je stvarni šef. Eto do neki dan Nacionalni Stožer za borbu protiv epidemije bio je „samo“ samostalno, stručno tijelo koje je donosilo različite mjere i preporuke građanima Hrvatske s ciljem, hm, spriječavanja epidemije koronavirusa. Sve bi to nekako i bilo prihvatljivo i razumljivo da se je taj Stožer držao dosljedno u donošenju i provođenju odluka. Na žalost u svom lutanju, ne negiram dobru namjeru bar u nekim odlukama, bilo je i previše nedorečenosti i nedosljednosti koje su Stožeru sistematski rušile kredibilitet i povjerenje kako je vrijeme odmicalo a kontradiktornosti se gomilale. U samo šest mjeseci od nacionalnih heroja članovi Stožera postaše, skoro, nacionalne štetočine.

I tu me čudi jedan hrabar istup Premijera koji se je, odjednom, isprsio ispred Stožera kao čudeći se od kuda pitanje tko je „glavni“. Pa, Vlada je imenovala Stožer a zna se tko je na čelu Vlade. Da li ga je njegov osvjedočeni beskrajni ego gurnuo u ralje odgovornosti ma kako Šeparović i društvo u haljama donijeli odluku. Premijerov istup u kojem kaže da su „identificirali one koji opstruiraju rad Stožera“ zvuči na tragu slavne Šeksove „locirati, identificirati, uhititi i transferirati“ i djeluje blago zastrašujuće da u ovo vrijeme svekolike demokracije svatko od Predsjednika Ustavnog suda do običnog klošara može biti predmet tog zastrašujućeg postupka.

Da li je tim riječima Premijer poručio da je Hrvatska vlast utemeljena na tri stupa samo još jedna od mnogobrojnih praznih zakonskih (ustavnih?) odredbi?

Ako znamo, ja laik, da Ustavni sud, kao pravosudnu vlast, bira Sabor i iz dosadašnjih iskustava znamo da se biraju uglavnom „rashodovani“ političar u dilu najjačih stranaka s pravom postavljam pitanje da li je tim ljudima važnije „pravo“ ili „ruka koja ih kruhom hrani“. Istovremeno znamo da Vladu, kao izvršnu vlast, bira Sabor, kao zakonodavna vlast, da bi ta ista Vlada pred Sabor donosila gotove odluke koje ovi većinom koja je izabrala Vladu neupitno potvrđuju.

Kada se sve to zbroji u principu sve polazi i vraća se u ruke Premijera koji upravlja saborskom većinom  koju sam prebere kroz sastavljanje izbornih lista u prvom koraku pa onda u drugom koraku i „prebiranjem“ kandidata za izvršnu vlast i njihovih zamjena za zakonodavnu vlast.

I dok se neki oporbeni zastupnici folklorno otimaju oko nekih „prava“ u Saboru oduvijek i unaprijed znamo da će pozdano biti 76 ruku „gore“ glasovali oni u sabornici, susjednim sobama ili elektronski stoga mi je logično da u ovoj korona situaciji na dan i sat glasovanja u Sabor dođe samo „uvaženi“ Bačić s tablicom na kojoj piše velika brojka „76“ mahne pred kamerama a oporbeni predsjedavajući to pročita i konstatira da je većinom glasova prijedlog usvojen. Sijeća li se tko da je ikada netko od vladajučih zastupnika bio „protiv“ nečega što je predložila Vlada? Bilo je situacija da su zastupnici „puzali“ ali su na kraju ipak glasovali a i situacija da su ih skupljali po kafićima i zahodima da bi mahnuli rukom što se je i prvog dana mandata znalo da će, gle čuda, upravo tako glasovati.

Možda bi, u konačnici, i na ovaj način uštedjeli, znamo da se „uvaženi“ zastupnici isključivo „brinu“ za svoj Narod što su dokazali sada na kraju mandata kada je njih četrdesetak uzelo desetak miljuna kuna građanima za „hlađanje“ 6+6 istovremeno klimajući glavom na činjenicu da je, primjerice, u jednoj osnovnoj školi u Karlovcu zabranjeno drugoj djeci i njihovim roditeljima da osiguraju školski obrok četvoro siromašne djece kojima taj obrok ne mogu platiti njihovi roditelji. A da su oni svojih 6+6 prenamijenili za tu djecu? Ili da su, bar, digli ruke da se svim hrvatskim osmoškolcima osigura besplatan i zdrav školski obrok? „I što će mo sad?“ Kako voli kazati Premijer. „Zakon osigurava 6+6 ali ne i dječji obrok.“

A tko donosi Zakon? I što će mo sad?

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here