Zmajevi iznad Petrinje: Motorna letjelica iz Mlinskog kamena u Brestu, istovremeno u Aero klubu Petrinja odrađena subotnja radna akcija

Autor: Antun Petračić

Stabilna, prostrana  i duboka anticiklona s izvanrednim meteorološkim uvjetima nad našim dijelom Europe već nekoliko dana stvara idealno kasno ljetno vrijeme, ne još i tzv. bablje, koje će se moći takvim nazivati tek od ovomjesečnog početka jeseni, 22. rujna.

Mirna atmosfera nekoliko zadnjih popodneva, tople ugodne temperature,  čisto plavo nebo prošarano tek rijetkim tragovima motora mlaznih zrakoplova u kilometarskim  visinskim preletima ponad Petrinje.

A puno niže iznad naših kuća i glava, tek na par stotina metara uvis – zvukovi motora u zraku i  kružno  letenje  motornog zmaja. Malo smo se propitali i doznali da se ovaj aero stroj podiže i spušta  uz lijevu obalu rijeke Kupe pokraj Bresta, uz  ugostiteljsko izletište Mlinski kamen.

Ova zračna atrakcija, znači,  nema  veze s Aero klubom Petrinja, čiji su hangar i pokraj  njega poletno-sletna staza Krči također uz Kupu, ali na desnoj strani, na samom  rubu grada, u Reljkovićevoj ulici. Nekoliko članova ( i jedna članica) ove udruge jučer su  imali važnu i značajnu radnu subotu, prvu nakon ljeta dragovoljnu akciju.

–Odradili smo pripremu za uređenje i popločavanje podloge unutar hangara. U svoje osobno, i u ime predsjednika Krešimira Štajcara, hvala vrijednoj ekipi koja se dala u posao građevinarstva. Naš hangar uskoro će imati novo lice, a naše letjelice neće više biti u pijesku i prašini.  Odlučili smo u svih 12×11 metara površine  postaviti kocke, a prvi je korak  betoniranje rubnika hale. Nabavili smo potrebit materijal i u rad se uključili Marija,  Pajo, Matej, Luka, Dominik, Simbad… – doznajemo od tajnika AKP Danijela Jagića.

Agilan i neumoran, naveliko posvećen ovom klubu, čak je osobno iz Siska  dovezao i donirao sve kocke, već su pokraj hangara kluba  na čekanju slaganja. Taj je posao  daljnja  aktualna zadaća  ljubitelja visina  i aeromodelarstva Grada Petrinje.

-Završetak radova očekujemo do konca godine, a betonska podloga  izmijenit će izgled spremišta, radionice i hangara za naše dvije ultra lake letjelice – dodaje D. Jagić.

Jučer su mladi članovi Aerokluba Petrinja proveli  izvanredno radnu subotu u svome prostoru  na Krčima uz Reljkovićevu ulicu, a svake srijede okupljaju se  u prostorijama  Kluba na Trgu dr. Franje Tuđmana. Tu im je uhodana  stalna stručna aktivnost: poduku škole letenja vode predsjednik kluba Krešo Štajcar i tajnik D. Jagić, znanje iz radioveze prenosi Goran Bezuh, a modelarstvo „predaju“ Emilija Štajcar i Romina Jagić.

Ovaj klub ima stalo otvorena vrata za nove zainteresirane članove. Sada je prilika da im se takvi priključe.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here