U petak se održavaju 12. Kostajnički pjesnički susreti

Autor: Aleksandar Olujić

Ovo je već dvanaesta godina kako se u „maloj“ Hrvatskoj Kostajnici, gradu koji ove godine slavi svojih 780 ljeta, održava manifestacija koja nosi ime Milivoja Cvetnića. To su Kostajnički pjesnički susreti Milivoj Cvetnić, a ovaj petak, 18. rujna 2020., oni će se održati po 12. put.

Susreti se obično održavaju u danima oko Milivojevog rođendana, 19. ožujka, no ove su godine zbog epidemije koronavirusa morali biti pomaknuti na rujan.

Da podsjetim, ova manifestacija nosi ime pjesnika Milivoja Cvetnića, rođenog 19. ožujka 1921. u Kostajnici. Milivoj je za vrijeme II. svj. rata otišao u partizane i 26. prosinca 1944. poginuo u borbi pokraj mjesta Gnjilavac kod Cazina. Njegovo književno djelo, a počeo je pisati još u gimnazijskim danima, ostalo je potpuno nepoznato javnosti. Srećom, Milivojevu ostavštinu u vidu rukopisa spremili su i sačuvali pjesnikova majka, sestra Mila i brat Tomislav. No, sudbina se ponekad zna čudno poigrati. Naime, najveći dio rukopisa nalazio u obiteljskoj kući u Hrvatskoj Kostajnici koja je opustošena za  vrijeme Domovinskog rata, ali kada se obitelj nakon Oluje vratila u Kostajnicu u kući je pronašla kutiju s rukopisima. Milivojev brat Juraj sakupio je svu ostavštinu i dao ju na stručnu prosudbu da bi potom uslijedilo objavljivanje zbirke pjesama ‘Lirika’ (2006.) te pripovijedaka ‘Zaljubljena Madona’ (2010.). O kakvom se književnom djelu radi najbolje govore riječi našeg velikog pjesnika Petra Gudelja koji je ostavštinu Milivoja Cvetnića nazvao „pjesničkom ponornicom koja je 62 godine skrivena i bez čitatelja tekla podzemljem te nakon tolikih godina, čudom sačuvana i objavljena, potekla prema svima nama“.

U nastojanjima očuvanja Milivojevog djela okupila se grupa ljudi, zaljubljenika u književnu riječ i započela s organizacijom pjesničkih susreta u Kostajnici. Iz ove grupice entuzijasta, predvođenih Jurjem Cvetnićem i Đurom Tadićem, nastala je udruga Društvo prijatelja knjige ‘Milivoj Cvetnić’, a pjesnički susreti su zalaganjem članova Društva postali značajna književna manifestacija u Hrvatskoj, koju podupiru Petar Gudelj, Mile Stojić, Branimir Donat, Enes Kišević, Branko Pejnović, Denis Derk… Društvo je odlučilo osnovati pjesničku nagradu Milivoj Cvetnić’, kojom bi pomoglo objavljivanju prve zbirke mladim i kvalitetnim pjesnicima. Prosudbeno su povjerenstvo tijekom godina činili Mile Stojić, Denis Derk, Mirela Bartolić, Sanja Bužimkić, Ines Konjevod i Marija Krupić, sa stalnim članom Petrom Gudeljom.

U petak će, zahvaljujući zalaganju članova Društva prijatelja knjige ‘Milivoj Cvetnić’, još jedna mlada pjesnikinja / jedan mladi pjesnik dobiti priliku svoje djelo predstaviti javnosti. Priliku, koju je Milivoj dobio tek posthumno.

Kažu kako Kostajnica ove godine neće prirediti svoju poznatu Kestenijadu, barem ne u onom obimu i onakvu na kakvu smo prošlih godina navikli. I ona je pala žrtvom koronavirusa. Ali, to nije razlog da ne dođete ovamo. Kestena ima, bit će i kolača, a naći će se i svega drugog pogotovo dobrih knjiga. I kako jednom prilikom reče Đuro Tadić:

„Zato putniče namjerniče, kad odlaziš iz Kostajnice neka Ti se pored kestena nađe i Milivojeva ‘Lirika’ ili ‘Zaljubljena Madona’ ili bilo koja knjiga naših mladih nagrađenih autora, bilo koja dobra knjiga.”

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here