Petrinjci su ljuti: Nikad niti jedan Predsjednik države niti Sabora, a ni Premijer nije osobno došao odati počast petrinjskim žrtvama

Autor:Miroslav Šantek

DOVOLJNO JE UĆI U NEKI PETRINJSKI KAFIĆ. Najbolje početkom kolovoza, u doba velikih dana pobjede i slavlja, dana kad se obilježava Oluja i oslobođenje Petrinje. I pitati građane što misle (osim ako ne naletite na neke stranačke vojnike), zašto i ove godine, baš kao i sve prije njih, nijedan Predsjednik države, Predsjednik Sabora ili Premijer u 25 godina od Oluje nije došao u Petrinju pokloniti se gradu heroju i organizirao ovdje središnju proslavu Oluje. Ili u te Dane sjećanja na taj krvavi rujan 1991. odati počast velikim žrtvama koje je ovaj grad dao za slobodu Hrvatske, prošetati u koloni sjećanja nekoliko kilometara i položiti vijenac na Senjaku kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima. Odgovor se ne bi svidio Plenkoviću, Milanoviću i svim onima koji su sjedili u njihovim foteljama prije njih. Petrinjci su ljuti na državni vrh i osjećaju se zaboravljeni. Svake godine je ista priča – u ljeto ista visoka politička svita ide u Knin, u jesen u Vukovar. I tako u krug. A Petrinja, taj najveći okupirani grad poslije Vukovara u Domovinskom ratu osjetio je strahovita ratna razaranja i ono najgore, čak 598 žrtava je Petrinja dala. Nevjerojatno velik broj.

DARINKO DUMBOVIĆ JE aktualni petrinjski gradonačelnik. Jedini koji je nakon svih njegovih prethodnika to javno izrekao i već duže vrijeme govori istu priču da je Petrinja zaboravljena od državnog vrha, a nedavno je čak javno spomenuo državnu televiziju koja nije ništa izvjestila o Petrinji u danima pobjede. Danas mu se u tom razmišljanju pridružio i njegov prezimenjak Darko Dumbović,predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje koji je također prozvao državni vrh o njihovom osobnom nedolaženju na spomen na najcrnje petrinjske dane u kojima je stvarana država. Baš kao i danas. 16. rujan je već tradicionalno središnji dio manifestacije Dani sjećanja, a zbog epidemiološke situacije ove godine je izostao mimohod od gradskog parka do Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku, gdje se obično održi prigodni program. Danas su nakon svete mise u sv. Lovri, na Senjaku položeni vijenci i zapaljene svijeće. Ovog puta organizatori nisu dozvolili nikakve govore, već su odlučili svi biti jedno tijelo i uz molitvu i zvukove poznate pjesme Brothers In Arms, Dire Straitsa, pročitana su imena prezimena i dob u vrijeme smrti svih 598 žrtava. Ljudi koji su utkali svoje živote u Hrvatsku. Svijeće i vijence su položili predstavnici roditelja poginulih, vojske i policije, državnog vrha (izaslanik Premijera Vlade Republike Hrvatske je bio župan SMŽ Ivo Žinić),hrvatskih branitelja, građana i političkih stranaka.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here