Do kraja rujna u Galeriji Krsto Hegedušić: Pogledajte izložbu Petrinjski dani sjećanja

Autor: Antun Petračić

U ovogodišnjem obilježavanju trajnog nezaborava na krvavi rujan 1991. i uspomene na  sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata s područja Grada Petrinje i okolice, od sinoć traje  memorijalna izložba nazvana  Petrinjski dani sjećanja. Uz primjenu propisanih epidemioloških mjera otvorena je na otvorenom, ispred Galerije Krsto Hegedušić, a razgledom unutarnjeg postava pod maskama.

Uz pokroviteljstvo Grada Petrinje organizatori su Ogranak Matice hrvatske u Petrinji, Udruga ratni veterani-veterani Domovinskog rata Grada Petrinje i Pučko otvoreno učilište Hrvatski doma, a autori Domagoj Bernić, Vladimir Krpan i Zvonimir Martinović.

Ovorujanska prigodna spomen-izložba dio je većeg i opsežnijeg memorijalnog izložbenog materijala triju organizatora već pokazanih u Vukovaru prije dvije godine i lani u Kninu, a sada u Petrinji tematski je najviše usmjerena na poginule i nestale u Domovinskom ratu i na otkrivene i obilježene masovne grobnice.

Ova bolna tema sadržaj je i prigodnog kataloga s prepuno dokumenata, među inima Petrinjskim žrtvopisom stradalih u našem kraju i fotografijama s osnovnim podatcima o ekshumiranim i identificiranim braniteljima i civilima u osam do sada okrivenih stratišta i označenih mjesta, kao po cijeloj ratom i u okupaciji poharanoj Hrvatskoj,  jedinstvenim mramornim spomenikom sa stiliziranom  golubicom razlomljenih krila..

“Strašne su posljedice rata i okupacije Petrinje i ovog dijela Banovine, oko 600 osoba tragično je stradalo na ovom našem malom prostoru Hrvatske. Prema dostupnim podacima poginulo je i nestalo 586 osoba i to 154 branitelja s područja Grada Petrinje, 126 branitelja iz drugih krajeva Hrvatske, 23 branitelja iz obitelji useljenih Hrvata iz BiH i Vojvodine, 271 civilna žrtva (isključivo iz ovog područja) i dvije strane osobe…. Mi još uvijek tragamo za više od stotinu naših sugrađana i branitelja, tragamo za njihovim grobovima I grobnicama, tragamo za istinom o njima… Ovu izložbu posvećujemo svim poginulim, nestalim i umrlim Petrinjcima, te svim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje  živote za našu Petrinju, za našu Hrvatsku ! ” navodi se u katalogu-brošuri.

– Ova je izložba za nas Petrinjce od posebnog značaja jer je sjećanje na rujan 1991. godine, a   svi mi malo stariji znamo što se tada dogodilo, a vjerujem da i mlađi isto o tome nešto znadu. Obilježavanje Dana sjećanja   počelo je još 1992. u progonstvu u Maloj Gorici i nastavljeno s oslobođenjem Petrinje zalaganjem prvenstveno udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Otkrivane su strahote koje su ovdje počinjene tijekom Domovinskog rata, otkrivane su i masovne grobnice… Zadaća je nas preživjelih da pričamo istinu o Domovinskom ratu, istinu za koju su ljudi darovali svoje živote. Ako ste već obilazili naše izložbe dobar dio toga vam je poznat, ali dobro je uvijek podsjećati i nadam se da ćemo imati snage nastaviti tako i dalje, jer samo ponavljanjem istine nadamo se da se to zlo više nikada neće ponoviti – u ime priređivača sinoć je kazao Domogoj Bernić.

Izložbu je otvorio Zlatko Iskrić, predsjednik Udruge ratni veterani-veterani Domovinskog rata Grada Petrinje, uz podsjećanje na izvrsnu suradnju s ogrankom MH koji raspolaže s fotografijama i eksponatima i svime ostalim koje se ne treba zaboraviti.

-Na svima nama koji vodimo udruge i koji smo članovi udruga, obveza je da svojoj mladeži, a oni svojim generacijama, prenose istinu o zvjerstvima koja su napravili srbo-četnici napadom na naš grad i okolna mjesta. Nije im bilo dovoljno što su, nažalost, zatvarali i mučili hrvatske branitelje, redarstvenike, braniteljice, već su i ubijali nedužne civile koji su imali i starosnih godina. Mi još živi sudionici toga vremena nećemo im zaboraviti, a oprostiti možda. Danas smo suočeni s nekakvim nevladinim udrugama, s pojedincima koji su ovdje sudjelovali s četnicima i razarali, koji žive danas u Petrinji i koji tumače da smo mi napravili genocid, da smo mi njih protjerali. Naravno, naš Domovinski rat ne damo nikome blatiti, jer je bio obramben i nadasve pravedan i prema tome tako ćemo uvijek postupati – u smiraj utorka 15. rujna 2020. rekao je Z. Iskrić.

U galerijskom prostoru Krsto Hegedušić izložbu je blagoslovio trajni đakon, duhovnik hrvatskih branitelja za cijelu Hrvatsku Vjekoslav Uvalić.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here