Drugi sastanak kod biskupa Vlade Košića: Sv. Kata bit će oteta zaboravu -traže se rješenja za financiranje i izgled spomen kapele

Novinar: Antun Petračić

Sisački biskup mons. Vlado Košić primio je drugi puta dio članova gradske Komisije za dostojanstveno obilježavanje lokacije srušene crkve sv. Katarine u petrinjskoj Ulici Stjepana Radića.

Sveta Kata u Majdancima snimljena prije Domovinskog rata i rušenja bila je neizostavni simbol Petrinje.

Nazočni  Miroslav Petračić, Nenad Radošević, Magdalena Komes i Antun Petračić razgovarali  su o pripremama za označavanje do sada godinama praznog  prostora iznimno vjerski važne, povijesno značajne i kulturno vrijedne crkvice u Majdancima, rušene tenkovskim granatama  i minirane  u neprijateljskom napadu i okupaciji našeg grada.

Danas na mjestu srušene kapele postoji samo drveno raspelo

Konkretni radovi ovisni su  o sredstvima, kojih Sisačka biskupija  za samostalno i vlastito financiranje za sada nema, pa će mons. Košić razgovarati s gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem o udjelu Grada u podijeli troškova, možda 50:50 posto ili  nekom drugom omjeru.

– Katolička  crkva Hrvatske i s njome naša Biskupija uključeni su  u smanjenje ukupnih prihoda,  zastalo je i dovršenje  crkve Preobraženja Gospodnjeg na Slatini, nema novca još i za kapele.  Glede sv. Katarine bilo bi moguće  rješenje slično otvorenom spomen mjestu   do ratne  crkve u Glini- kazao je V. Košić.

Kod arhitektice Ivane Vujić-Kljajić Biskupija je naručila  idejni plan rekonstrukcije sv. Katarine, ali  za takav opsežan zahvat nema sredstava, pa se kod  biskupa u Sisku otvorila  tema o jeftinijem i jednostavnijem izgledu mjesta buduće  kapele.

Nenad Radošević, MIroslav Petračić, Magdalena Komes, biskup Vlado Košić i Antun Petračić – Toto

I članovi Komisije i biskup Košić suglasni su da prostor  bivše sv. Kate treba postati vidljivo označeno trajno mjesto uspomena i sjećanja, a   glede toga  najprije na postojećim  temeljima postaviti nove s podnom baznom betonskom pločom.

– Moramo sv. Katu oteti zaboravu – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Nenad Radošević, a  i vijećnik u istom Vijeću Miroslav Petračić  uporno zagovara   neizostavno vraćanje spomen kapelice.

Ne odustaje se od ideje i namjere, tražit će se i dalje načini  financiranja i usuglasiti izgled memorijalnog   mjesta  – jednoglasno su se  složili  sudionici ovog drugog sastanka kod biskupa.

Uz svoju osobnu posvetu mons. Vlado Košić  svakom je  gostu iz Petrinje  darovao Šematizam Sisačke biskupije,  za desetu obljetnicu  uspostave Biskupije, koncem prošle 2019.  objavljenu knjigu s  objedinjenim  svim  relevantnim  podacima o  poslanju i djelovanju tri  arhiđakonata  s   osam dekanata i ukupno 63 župe. U sklopu Gorsko-zrinskog arhiđakonata  Petrinjski dekanat sastoji se od tri  župe u gradu, te u  Maloj  Gorici, Gori, Hrastovici i Hrvatskom Čuntiću.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here