Živi sa strašnim sjećanjima: U haustoru njegove kuće je na zvjerski način ubijen hrvatski branitelj, a svake godine pali svijeću poginulom francuskom novinaru

Autor:Miroslav Šantek

U NJEGOVOM SJEĆANJU ŽIVE STRAŠNI PRIZORI. Krvavi petrinjski rujan 1991. nikad neće nestati iz njegove glave dok god bude živ. Puno vremena je prošlo od tih tragičnih događaja i kaže, da ga smeta i da mu nije jasno, zašto neki ljudi zaboravljaju te stvari i zašto su neki potpuno ravnodušni. U njegovom haustoru, tik preko puta Radićevog spomenika, srpski pobunjenici su van svakih pravila ratovanja i bilo kakve pameti ili milosti, doslovce, zaklali ranjenog hrvatskog branitelja – djelatnika pričuvne policije SMŽ, Andriju Rokića iz obližnje Hrastovice koji se sklonio s ceste u haustor. Danas sa osamdeset i kusur godina na leđima, Zdenko Korečić živi s tim sjećanjima u toj kući. Tih opasnih dana pred samu okupaciju Petrinje, život se mogao vrlo lako izgubiti svakog trenutka. Ulične borbe postale su svakodnevni prizor, a on je bio u društvu mnogih ratnika koji su tih dana ratovali u gradu. Pokazivao je punktove i opasna mjesta i bio vodič i dvojici novinara koji su izvještavali svijetu o ratu iz Hrvatske, a od kojih je jedan, nažalost, poginuo. Tom francuskom novinaru, Pierr Blanchetu, Zdenko svake godine zapali svijeću na dan njegove smrti.

Zdenko Korečić i Darinko Dumbović

OVE SUNČANE RUJANSKE SUBOTE, dva čovjeka stoje pored mramornog obilježja na pločniku Turkulinove ulice, tik prije skretanja u ulicu Brezje. Zdenku koji je zapalio svijeću, pridružio se i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je došao odati počast poginulom novinaru i podsjetio kako su ovu ploču obilježje prije tri godine postavili u suradnji s Novinarskim društvom. Na crnom mramoru je tekst na hrvatskom i francuskom jeziku koji govori o nastradalom Pierru i svim novinarima koji su radeći svoj posao u tim ratnim uvjetima, Dumbovićeva je želja da u budućnosti i francuski građani saznaju za ovo mjesto i događaj koji je u vremenu kad se u Petrinji obilježava manifestacija Dani sjećanja.

Zdenko Korečić prepričava novinarima tragični događaj od prije 29 godina

ŠTO SE OVDJE DOGODILO? Zdenko kaže kako je stigla vijest 16. rujna da je skupina hrvatskih branitelja zarobljena i da su u hladnjačama u okupiranoj tvornici Gavrilović. S pokojnim Borom Bešlićem su krenuli kroz park i Gajevu prema tadašnjem kafiću Potkova, a na mnogim mjestima po gradu su bile postavljene mine na koje su ih hrvatski branitelji upozoravali, a rečeno im je i da je na silosu snajperist. I strani novinari su pohitali petrinjskim ulicama, ali su htjeli pogledati i vrlo opasno mjesto – tadašnju kasarnu Šamarica u strogom središtu grada i u zavoju tik koji izlazi iz ulice Brezje, kod tadašnje gostionice “Kod Momčilovića”, automobilom su naletjeli na protutenkovsku minu koja je raznijela automobil, na mjestu usmrtila francuskog novinara Pierr Blancheta,a teško ranila njegovog  švicarskog kolegu Patrick Giganta. Pierr je u trenutku pogibije imao 47 godina. Ne ponovilo se više nikada i nigdje.

Ploča obilježje je postavljena 2017. godine

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here