Održani 12. Kostajnički pjesnički susreti ‘Milivoj Cvetnić’

Autorica: Marija Krupić

U petak, 18. rujna 2020. u 19 sati u Hrvatskom domu u Hrvatskoj Kostajnici, Društvo prijatelja knjige Milivoj Cvetnić održalo je 12. Kostajničke pjesničke susrete Milivoj Cvetnić. Ova manifestacija odvijala se pod pokroviteljstvom Grada Hrvatska Kostajnica koji ove godine slavi 780. rođendan, uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva kulture i medija RH. Stoga se na početku programa, uz Stelu Cvetnić-Radić, predsjednicu Društva, nazočnima obratio i Dalibor Bišćan, gradonačelnik grada Hrvatske Kostajnice, pohvalivši članove Društva u nastojanju promicanja kostajničke kulturne baštine.

Kako je svrha Društva istraživanje i njegovanje književnog stvaralaštva Milivoja Cvetnića, te njemu u spomen potpora i okupljanje kvalitetnih mladih pjesnika kojima nije objavljena prva zbirka, Društvo je i ove godine do kraja siječnja imalo otvoren javni natječaj. Između brojnih prispjelih zbirki prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Marija Krupić, predsjednica, Enes Kišević i Ines Konjevod, članovi, odabralo pobjednicu za 2020. godinu. To je Paula Jurić Tilić iz Zagreba, a zbirka nosi naslov Krug života.

Budući da je dodjela Plakete Milivoj Cvetnić i tiskanje zbirke nagrada, tijekom programa promovirana je knjiga pjesama Tine Čatlaić, Muzej lomova. Tina Čatlaić je iz Čakovca, pobjednica 2019.,studentica komparativne književnosti i anglistike, sjajna mlada pjesnikinja za koju je Petar Gudelj rekao: „Pročitaš i ostaneš bez daha“.

Tina Čatlaić , prošlogodišnja, i Paula Jurić Tilić, ovogodišnja pobjednica natječaja za knj. nagradu Milivoj Cvetnić / foto: M. Krupić

U drugom dijelu programa, koji je uz glazbu popratio kostajnički kantautor Krunoslav Dubravac, svečano je dodijeljena Plaketa ovogodišnjoj pobjednici natječaja – Pauli Jurić Tilić. „Njen pjesnički glas je topao, zvonak, mladalački iz kojeg je zvuči ona Tinova željena vedrina, vedrina koju tako rijetko susrećemo u životu, koji, ruku na srce, ipak nudi puno razloga za zahvalnost i optimizam. …Veliki Tin je rekao: „A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu – bila bi vedrina. Kristalna kocka vedrine…“ i još je dodao“ „Meni je sveta tuga, ali svetija radost!“Upravo radost i tuga su temeljne odrednice Pauline zbirke Krug života koja je tematski utemeljena na radosti rađanja života, ushitu ljubavi, odrastanja, ali i tuge zbog gubitka dragih osoba“…istaknula je Marija Krupić. Najavila je zatim Enesa Kiševića, pjesnika i recenzenta Pauline zbirke. Taj veliki čovjek i pjesnik, nadahnuto je, uz pomoć svoje supruge Asje, pročitao nekoliko Paulinih pjesama, a u svojoj recenziji istaknuo:“Pauline pjesme, u ovoj njezinoj prvoj zbirci, imaju nešto od radosti tek prohodalog djeteta čiji se teturavi koraci s lakoćom prelijevaju u savršene baletne figure. Većina mladih pjesnika piše slobodan stih želeći biti moderni. Preskaču heksametre, lirske balade, ode, sonete, a Paula se već u svojim prvim zapisima pokušava uskladiti s najstrožim pravilima klasične metrike. Premda joj pjesme imaju u sebi nešto od gena E. A. Poea, Coleridgea, Wordswortha, Baudelairea, Matoša – pjesnikinja o vremenu i svijetu uspijeva progovoriti lirskim glasom koji traži izlaz iz skučene sredine i skučenih ljudi…“

Asja i Enes Kišević / foto: M. Krupić

Ovi 12. po redu Kostajnički pjesnički susreti Milivoja Cvetnića nastavili su se uz okrepu i druženje u hotelu Central.  I ovaj susret je bio vjetar u leđa članovima Društva koji su, usprkos koroni, uspješno odradili još jedne susrete. Snažan motiv daje im poezija. A ima jedan pjesnik kojemu se zajedljivi prolaznik iz čista mira obratio tvrdeći kako poezija nije ni za mlade ni za stare, te da ovaj svijet nije nikad živio od poezije, niti će ikad živjeti!!! A pjesnik je odgovorio:

“Svijet ovaj, nikada nije živio od ljudi,
gospodine, nego je oduvijek živio od poezije.
Isključivo i jedino od poezije.
Samo što je ovo drvo, recimo, toga svjesno,
A mnogi od nas nisu…
Voda koju pijete,
ovaj suton što pada
i što će vam uskoro donijeti san,
sunce, koje će vas sutra probuditi,
ako ga zaslužite,
velika poezija jest.
A ja sam tu tek da vas podsjetim, gospodine,
da je sve ovo oko nas,
sve ovo nad nama i u nama
čista poezija.“

Pjesma Prekinuta šutnja, pjesnik ENES KIŠEVIĆ… Bio je s nama i na susretima 2011. Od srca mu hvala za sve, a on zna !!!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here