Autor: Marjan Gašljević

Vjerujem da je svim čitateljima i gledateljima različitih portala i TV programa za ovih nekoliko dana prepizdilo „premetanje“ oko najnovije afere u kojoj je uhićeno „nešto“ gradonačelnika i nešto više hrvatskih top managera. Sve te priče liče mi, nekako, na Vakuline meteo alarme kada „upali“ žuti. To, otprlike, znači da će, možda, negdje u Hrvatskoj pasti kiša, negdje će biti samo oblačno a negdje sunčano. U kojoj mjeri su ova uhićenja hrvatska normala govori govori činjenica da je broj uhićenih skoro tu negdje s brojem novooboljelih od korone. Danas su građani dobrano oguglali i na jedne i druge brojke. Ako padne kiša, dobro. Ako kiša ne padne, opet dobro a korona će pokleknuti prije nego li se ijednom od ovih uhićenih uopće i započne suditi ako im se uopće bude sudilo. Mene osobno je u cijeloj ovoj priči jedino impresionirala i žacnula priča o naručivanju eskort dama. Veli glavni valjda vodeći računa o mjestu u automobilu dostavljaća: „Daj uguraj ih četiri.“ Ja, recimo, s 57 godina mirovinskog staža si ne mogu dozvoliti luksuz pa naručiti: „Daj dovezi jednu.“ Da se razumijemo, čak ni jeftinu kamenjarku već porciju ćevapa.

I dok u hrvatskim institucijama progona pored onih koji progone uz nešto besposlenih uhljeba intenzivno rade i krtice pitam se da li će ministar Malenica u najavljenom programu borbe protiv korupcije u sistematizaciju radnih mjesta ugraditi i radno mjesto „krtica“. I tako gotovo niti jedna od tih „parada“ s uhićenjima, gubljenjima dokaznih materijala, pogreškama u optužnicama i postupcima nije prošla bez sudjelovanja krtica.

Jučer, primjerice, u kameru reče jedan od najviđenijih hrvatskih odvjetnika da su njemu (njima) istražitelji i tužitelji „prirodni neprijatelj“.

U neka davna vremena vježbajući razne zamiljene supozicije u onoj vojsci zabranjeno nam je bilo upotrebljavati riječ „neprijatelj“ jer, tada, ex Juga nije imala neprijatelja a mi smo vježbali s potencijalnim. Dakle, suprostavljene strane na radnim kartama morali smo zvati „crveni“ i „plavi“. Crveni su, naravno, bili oni „dobri“ a „plavi“, dodavali bi im pridjev „mrski“ bijahu zločesti koji su ugrožavali terotorijalni i svekoliki integritet.

Danas smo, dakle, državotvorno, kulturološki, gospodarski i u ljudskim pravima toliko uznapredovali da, bez da se kome zamjerimo, možemo cijeli jedan sustav nazvati „prirodnim neprijateljem“ ma bio taj sustav i trećina trodiobe vlasti na kojoj počiva Država. Država je, dakle, „prirodni neprijatelj“ građanima koji posegnu za njezinim dobrima u kojem god obliku ta dobra bila a s tim automatski i odvjetnicima koji brane te građane koji su, možda, posegnuli za tuđem. Predsjednik se čudi što organi progona nisu uhitili osobu u trenutku predaje skoro 2 milijuna kuna  i tako imali corpus delicti. E, da su to učinili odmah bi iskočio odvjetnik i optužio organe progona da su „ometali njegovog klijenta koji je na taj način spašavao državnu valutu kunu.“

Da ne navučem vraga ili nekog „crvenog“, jer „crveni“ uvijek brane tekovine koje danas uživamo, neću niti u primisli spominjati stranačke pripadnosti hrvatske Remetinačke elite jer ja sam i tako uvijek „plavi“ ali neću niti negirati postojanje „modusa operandi“ koji je isti, uglavnom, za sve koji obnašaju vlast. Bez imalo zadrške previše je puta do sada posvjedočeno o postojanju „crnih fondova“ iz kojih se financiraju razne aktivnosti stranaka ali i njihovih elita. Do „pucanja“ sustava uglavnom dolazi kada se netko od „igrača“ zaigra pa uzme sebi više nego mu, po „Dukađinijevim zakonima“, pripada. Tada u akciju kreću goniči i krtice. Javnost se zabavlja nekoliko dana, pravosuđe godinama i priča završava kao i u zlatna vremena braće Grimm ili Andersena: „I živjeli su dugo i sretno.“

Javna nabava, dodjela koncesija, raspodjela i namjena poticaja su bazeni iz kojih se uvijek uzimalo i uzima. Stvari tako savršeno funkcioniraju a nigdje nisu službeno zapisana pravila. Za to postoje sotine i tisuće pravila kako stati na kraj onima koji igraju po tim nepisanim pravilima. „Država je prenorimrana.“ Često će mo ćuti iz „običnih“ poduzetničkih usta. Naravno, u prenormiranom sustavu izuzetno je teško plivati pa što ti onda drugo preostaje nego zaplivati u mirnim i plitkim vodama što je „običnom“ poduzetniku izuzetno teško jer on itekako zna kako izgleda zaraditi kunu svojim radom.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here