Spaček je više od automobila, to je način života, a Petrinja se svidjela vozačima karavane

Autor:Miroslav Šantek

DOŠLI SU U VRIJEME JUTARNJE KAVE. Dok su građani još uživali u sunčanim jutrima babljeg ljeta za terasama kafića, u moru današnjih komada limova na četiri kotača oboružanih sofisticiranom elektronikom koji prometuju središtem grada kroz Turkulinovu, ukazao se prvo jedan primjerak, za njim drugi, treći… za par minuta cijela ulica je bila prepuna olditimer vozila, francuske tvrtke Citroen koja je 1948. proizvela automobil nazvan Citroen 2CV, karakterističnog oblika i ne sluteći da će tim činom ovaj automobil učiniti legendarnim vozilom prepoznatljivog i mnogim ljudima jako privlačnog izgleda koje će u velikom broju održavanih primjeraka živjeti i u današnje doba kad je auto industrija nešto potpuno drugo.

I TAKO SU SE NA TRG HRVATSKIH BRANITELJA poredalo čak 32 primjerka savršeno očuvanih modela Citroena 2CV, na prostorima bivše Jugoslavije zvanog Spaček, a koji je vremenom preoblikovanjima izbacio i modele Diana i Ami.Građani su odmah prišli ovim starim ljepotanima i sa zanimanjem ih razgledavali. Međunarodna avanturističko-turistička karavana Citroёn 2CV Spačeka „Three Rivers ride“ ( između tri rijeke, Save, Kupe i Une) koja putuje Sisačko-moslavačkom županijom na putu prema Dvoru zastala je u Petrinji. U karavani je najviše hrvatskih vlasnika Spačeka, ali bilo je i gostiju iz Francuske, Njemačke i Srbije.Njihov predvodnik i organizator je Goran Skrbin, zaljubjenik u Spačeke koji kaže da živi u najljepšem dijelu Siska, pored Kupe na Vrbini, ali da prije desetak i više godina nije Sisak imao uređenih kupališta, pa je tako s obitelji i neuništivim Spačekom putovao u Petrinju i ovdašnje kupalište koje ga je očaralo – baš kao i mnoge prije njega i za koje kaže da je najljepše nadaleko, pa je tako prirodne ljepote Petrinje i cijelog ovog kraja od Kupe do Une, prilično zaboravljene prostore, odlučio turistički promovirati i na ovaj način. I čini se da je uspio u tome. Vozači karavane su oduševljeni Kupom i Petrinjom.

NA TRGU IH JE DOČEKALA ŽENA  koja je dobila ime po modelu tog vozila. Dijana Eraković Žilić je turistički vodič i ime ju veže za ova Citroenova vozila koja su vozili njeni roditelji, a Dijana je provela vozače vitalnih oldtimera petrinjskim ulicama i podijelila im turističke materijale za uspomenu na ovaj susret u Petrinji. I petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je došao poželiti dobrodošlicu Spačekima u Petrinju, a vrlo brzo se stvorilo prijateljstvo između njega i gostiju jer je i on nekad bio vozač modela Citroen “CV vozila kojeg je znao paliti na dvije žice kao u starim filmovima. Karavana šarenih Spačeka je otišla daje svojim putem, ali rekli su da će se vratiti. Petrinja im je ostala u lijepom pamćenju.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here