Juteno platno za kreativnost Petrinjaca: Peta radionica TOP-a nazvana – S torbom u svijet kupovine!

Novinar:Antun Petračić

Juta je biljka tropskog podneblja, najviše kod  najvećih svjetskih uzgajivača  Indije i Bangladeša, a njena vlakna, odmah iza pamuka, najviše se rabe  u proizvodnji platna. Izrađene od jute, ovog utorka u Petrinji kreativno su se oslikovale i ukrašavale ekološke torbice, tijekom prijepodnevne radionice projekta TOP-poboljšanja kvalitete života u Petrinji.

Zanimljivog sadržaja, ideje i naziva ovo je bila peta radionica iz dvogodišnjeg programa u provedbi Udruge invalida Grada Siska, a koordinatorica Jasminka Luketić – Domitrović opisuje nam namjeru i svrhu ovotjednog okupljanja.

– Jedna od najtužnijih pjesama Hrvatskog zagorja vezana je uz pjesmu torbe (Pinklec), koja se stavljala na rame i to na štapu, često puta kada se odlazilo od kuće i na daleki put i sadržavala samo koju koricu kruha, vina ili vode.  “Suza za zagorske brege” Vice Vukova i stih „Pinklec na pleća sem del“sada,  na žalost, zamjenjuju veliki koferi.

Udrugu invalida rada Grada Siska i EU Projekt „TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji u petoj radionici taj stih je motivirao za izradu i ukrašavanje torbi od jute pod nazivom S torbom u svijet kupovine! Naučitili smo  kako je torba od jute 100 posto biorazgradiva, dakle čuva prirodu; ekološki je prijatelj 21. stoljeća jer ne kupujemo vrećice za ambalažu; podržavamo rukotvorine i stvaramo poklone za druge. Onoliko koliko stane u torbu, dovoljno nam je za cijeli tjedan, pa tako ne stvaramo dodatni otpad, a time ostvarujemo pametnu kupovinu i štedimo novac višestruko. Indija je zakonom propisala isključivo jutu kao obavezni i jedini materijal koja se može i mora koristiti za ambalažu i time sačuvala brojna radna mjesta. Nadamo se kako će naše korisnike  motivirati i sjećanje da su se u okolici  Petrinje uzgajali lan i konoplja, što se od tih prirodnih materijala radilo i kako se obrađivao- veli  koordinatorica  projekta.

Ni jednu od pet dosadašnjih radionica, održavanih svaki drugi utorak u Hrvatskom domu Petrinje, nije propustilna najmlađa sudionica Sara Kelava, pomoćna cvjećarka s čekanjem na stalni posao, a u međuvremenu vrijedna volonterka Male kuće Udruge osoba s invaliditetom SMŽ.

Iz Udruge Đeram s adresom u Dragotincima ovdje su redovne čak četiri članice:  sestre Katarina Cvetanović  i Marija Radošević, njihova rođaka Ana Dangubić i njena snaha Snježana. Ponovo su se ubrzo okupile nakon subotnje akcije u Dragotincima gdje su članice ( i članovi) drugu jesen u akciji Volim kuhati2 po starinskom receptu  spravili ajvar na veliko.  Kušanje i prodaja ovog specijaliteta bit će već na  Kestenijadi u Petrinji 2020., s planiriranim održavanjem  17. i 18. listopada. O tomu je dobru vijest svojim vrijednim članicama iz prerade jesenskih plodova minulog vikenda i sada ovog utorka s jutenim torbama, donijela osobna na radionicu  predsjednica Đerma Kata Perković, a PS Portal prvi iznosi u javnost.

Iako mu je umjetnička specijalnost izrada intarzije, predsjednik Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart Željko Lipovac za oslikavanje svoje jutene torbe rabio je uljenu boju, a oblikovao inicijale M. L, drage osobe, kaže nam.

Svoju kreativnost pokazuje Mara Vilus, predsjednica Pododbora SKD Prosvjeta Petrinja, od koje doznajemo još jednu ekskluzivu: 3. listopada održat će se tradicionalna likovna kolonija Jesen u Petrinji, kojoj je Prosvjeta stalni organizator i domaćin.

I ostali sudionici druženja S torbom u svijet kupovine pokazali su svoja umijeća, individualnost, posebnost, kreativnost…a koordinatorica projekta Jasminka Luketić- Domitrović nastavlja za PS Portal:

-Strategija Europe 2020. ima za cilj pomoći 20 milijuna ljudi Europe da izađu iz siromaštva i socijalne isključenosti , a Intervencijski plan Grada Petrinje ima za cilj Povećati broj stanovnika i unaprijediti kvalitetu života kroz razvoj obrazovnih, kulturnih i socijalnih usluga, te infrastrukturu u lokalnoj zajednici. Upravo Projekt Udruge invalida rada grada Siska u skladu je s Općim ciljem Poziva „Poboljšanje socio-ekonomskih i životnih uvjeta u gradovima Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru koji je prvenstveno namijenjen osobama starijima od 65 godina i osobama s invaliditetom, a nadamo se i mladima kojima bi ovakvo obogaćivanje života starijih bio motiv ostanka ili povratka  sa zadnjih stihova navedene pjesme „Samo sem bregima dragim- obećal, da vrnul se bum nazaj!

Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. koji potiču socijalnu koheziju usklađen je s Europskim stupom socijalnih prava čija je bit osiguravanje novih i djelotvornih prava građana, odnosno jednake mogućnosti za sve građane. Dakle, trudimo se aktivnije uključiti u društvo i stvoriti osjećaj korisnosti i zadovoljstva životom u Petrinji. U tome nam pomaže Europski socijalni fond koji je Projekt „TOP-Poboljšanje kvalitete života u Petrinji sufinancirao u 100% iznosu, zaključuje J. Luketić- Domitrović.

Nova slijedeća radionica, i to iznenađenja, u istom prostoru Hrvatskog doma Petrinje održat će se 6. listopada, najavljuju nositelji projekta iz Udruge invalida Grada Siska.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here