Drugog dana od preuzimanja odgovornosti na mjestu gradonačelnika dobio sam poziv u pomoć iz vrtića. Ono što sam vidio bilo je opasno i žalosno.

Autor:Miroslav Šantek

Nedavno je u petrinjskom Češkom selu otvoren novi dječji vrtić.Prvi nakon Domovinskog rata i sudeći po reakcijama građana bio je to pun pogodak. Djeca su najveće petrinjsko blago i ovaj objekt će svakako unaprijediti sustav petrinjskih vrtića koji nikada do sada nije bio ovako obogaćen, obnovljen i proširen. Nepobitne su činjenice da su se stvari oko samih vrtića uvelike pomakle s mrtve točke u zadnja dva mandata petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, pa smo odlučili porazgovarati s njim o toj temi.

PS: Vi ste obiteljski čovjek, otac, djed, što za Vas znače djeca?

DUMBOVIĆ: Ljubav prema djeci je poseban dar i djeca su nešto zbog čega se isplati živjeti i tu nema dileme – djeca su na prvom mjestu i od prvog dana kada sam postao gradonačelnik sam si zamislio da i Petrinja mora postati Grad Prijatelj djece. Prolazeći kroz pedesetak gradova viđao sam tu tablu na ulazima i pitao se kako i Petrinja može postati takav grad, ali za tu titulu su potrebni veliki standardi: vrtići, jaslice, igrališta, predškolski sadržaji i slično, pa smo u odjelu Društvenih djelatnosti pokrenuli tu priču, zavrtili je, ispitali stvari, pokrenuli inicijativu i ostvarili  standarde i dobili Povelju Grad prijatelj djece. Kad smo to sve uspješno odradili i ja sam bio sretan kao malo dijete.Također kad smo preuzeli vlast i odgovornost za Grad odmah smo napravili “Bebin fond” i to je neka nadgradnja i znam da je to malo novaca, ali mi smo siromašan grad i trebali bi dati puno više i radit ćemo i dalje na tome. Raduje me kad vidim po gradu mlade mame kako guraju kolica. To su sve naša djeca. To je krasno.

PS: 2013. kad ste preuzeli vlast od prijašnjeg gradonačelnika Željka Nenadića i njegove ekipe, kako su izgledali vrtići?

DUMBOVIĆ:U ponedjeljak sam preuzeo vlast, a u utorak ujutro je padala kiša i dobio sam poziv za pomoć iz središnjeg vrtića Petrinjčica u Dujmićevoj ulici, da prokišnjava krov i da voda pada po prostorijama gdje su djeca. Sjeo sam u auto i odvezao se na lice mjesta i ostao iznenađen i ražalošćen. S krova po lamperiji je kapala voda i 15 kanti po sobama u kojima se slijevala voda. I sve to preko električnih instalacija i ja sam tu vidio opasnost od tragedije. Razljutio me i zaprepastio odgovor ravnateljice koja je rekla da oni to rade svaki put kad kiša pada. Pitao sam je zar niste u 4 godine mandata bivše vlasti mogli reći im da to poprave, a odgovor je bio da su upozoravali na to, ali nitko nije reagirao na to. Ja sam rekao da ćemo mi to odmah sutra srediti. Zvali smo jednog poduzetnika koji je popravio krov za 70 tisuća kuna i stavio nepropusnu masu koja je par godina mogla spriječiti prodor vode. Onda sam rekao sam sebi i mom timu da taj i sve druge vrtiće u Petrinji moramo potpuno obnoviti i zaštititi djecu.

Dumbović sa svojim timom na otvaranju vrtića Češko selo: Dragana Lukač, Nataša Vidović i Ivana Kordić

PS:Taj vrtić danas izgleda potpuno drugačije. Potpuno je energetski obnovljen i sređen. Kako je do tog došlo?

DUMBOVIĆ: To je bio veliki napor kako isfinancirati taj projekt od 3,5 milijuna energetske obnove, a mi smo to sufinancirali s 10%. Imali smo i radove koji nisu ulazili u energetsku obnovu:kuhinja, podovi, eksterijer i interijer i sve skupa je koštalo oko 5 milijuna kuna koji danas izgleda kao novi i vrlo je moderan i funkcionalan. I što je najvažnije – nema više opasnosti za djecu. Moj tim je ovdje odradio velik i uspješan posao i ponosan sam na ovaj uspješni projekt.A odmah poslije smo krenuli obnavljati vrtiću ulici Ivane Brlić Mažuranić. Ta zgrada je bila čista katastrofa. U nju nitko nikad nije niti jedne lipe uložio i vapila je za obnovom.Samo su je krpali, ali to nije dugoročno riješenje. Sazvao sam svoj tim, aplicirali smo taj projekt i obnovili zgradu.I interijer i eksterijer i to je koštalo oko 3,5 milijuna kuna. Ovi vrtići i njihova uspješna obnova i novi život su velik trud tima društvenih djelatnosi i same ravnateljice vrtića Nataše Vidović koja me je na svakodnevnoj bazi izvještavala o stanju i problemima u vrtićima, što fali, što treba popraviti, nabaviti, kupiti. Zadovoljan sam s njenim radom, ali uvijek može bolje. Oni s kojima radim znaju da sam zahtjevna osoba koja želi da se stvari završe, ali ja sam takav. Nakon nekog vremena se “skužimo” i onda stvari postanu sve  bolje i bolje. Dogodi se dobra energija između mene i mojih suradnika.

PS: Vrtić u Češkom selu je šlag na tortu dosadašnjeg rada oko ove tematike?

DUMBOVIĆ: Tamo je postojala izvorno megalomanska ideja o izgradnji ogromnog društvenog doma koja je zastala i zaboravljena. Ostali su samo zidovi koje sam odlučio obnoviti i staviti u funkciju. Moj tim je u Intervencijski plan ubacio projekt obnove i prenamjene ove zgrade u dječji vrtić i društveni prostor te gradske četvrti. Ishodovali smo svu dokumentaciju i krenuli u izgradnju. Kad smo ga završili i izgradili shvatili smo da imamo jedan od najljepših vrtića Hrvatske, a bez ikakvog srama može biti i u bilo kojem velikom gradu Europe. Jako sam zadovoljan ovim objektom, sve je u njemu savršeno.Sretan sam što sam bio dio te vrtićke priče. Također, moram reći da to nije sve za našu djecu. Mi smo kupili i prostor “Kotve” u gradu i tamo imamo također prekrasan vrtićki smještaj.I tu smo uložili oko 2 milijuna kuna i upravo ga apliciramo za energetsku obnovu. I on će bez sumnje zablistati u budućnosti.

Novi vrtić Češko selo

PS: Ima li još kakvih planova oko petrinjskih vrtića?

DUMBOVIĆ: Mi smo sasvim sigurno grad u ovom dijelu Hrvatske koji je najviše uložio u vrtiće – oko 20 milijuna kuna. Napravili smo 4 vrtića i puno dječjih igrališta kao nitko prije nas. Nama je u ovom trenutku ostalo nešto preko dvadesetak djece i rekao sam ravnateljici da u roku mjesec dana sve i jedno dijete bude upisano u neki vrtić.Morat ćemo se na hitan i brz način proširiti i smjestiti djecu. Moj cilj je da pokušam dočekati Novu godinu i reći – sve i jedno dijete je upisano u vrtić i da na kraju ne zaboravim da smo među rijetkim gradovima koji smo angažirali i svog logopeda – kabinet Katarine Matijević. Zahvaljujem se svim tetama iz vrtića i svim ljudima i službama koji brinu za petrinjsku djecu i svima onima koji su sudjelovali u ovim velikim projektima za to naše najveće blago.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here