Petrinja dobiva novi mural: I to od njenog najvećeg blaga – djece

Autor:Miroslav Šantek

NEKADAŠNJA “PETRINJKA”  – ponos Petrinje prijeratnog doba već skoro 30 godina je samo prazan i ruiniran prostor u središtu grada. Cijelo vrijeme je bio problem neriješenih vlasničkih odnosa. Zgrada polako pod udarom zuba vremena propada, a povremeno netko te stare zidove proljepša muralom – baš kao što se dogodilo prošle godine na dijelu sjeverne strane objekta gdje je oslikan mural Oluja 95.

NEDJELJOM UJUTRO JE  produženo spavanje. Neradni dan, netko se kasnije ustane i skokne do kafića, crkve ili trgovačkog centra, netko ode u prirodu na izlet, netko prespava cijeli dan, ali ima i onih koji uzmu velike četke i kistove u ruke i bojom krenu farbati zidove. Taj prizor su jutros građani mogli ugledati kod dijela zapadne strane “Petrinjke”, gdje su zid gdje je nekad bila tekstilna roba na prodaju, prebojali u bijelu boju skupina mladih ljudi. Zanimljiv je smisao zašto oni to rade.

DANIEL BARUKČIĆ je nedavno postao medijski poznat kad je na PS portalu izašla priča o njemu i njegovoj izložbi umjetničkih slika na obali Kupe. Mladi slikar kaže da je vrlo zadovoljan posjetom i rekacijama publike, nada se da će se sve to ponoviti na nekom drugom mjestu, a i prodao je sliku kupskih čamaca. Kupac je bio Darinko Dumbović – petrinjski gradonačelnik. Daniel je i predsjednik Savjeta mladih Grada Petrinje i ove nedjelje je doveo volontere iz petrinjske Udruge IKS koji su se marljivo prihvatili posla prebojavanja zida “Petrinjke”, a sve u smislu stvaranja podloge za novi mural koji će ovdje osvanuti za nekoliko dana.

DRUŠTVO NAŠA DJECA PETRINJA je zanimljiva udruga koja djeluje u kućici smještenoj tik do ovog zida, a bave se mnogim aktivnostima namijenjenim djeci i njihovim roditeljima. Predsjednica im je Martina Boltužić Dževerlija koja je za PS portal pojasnila o čemu se ovdje radi. Još prošle godine su oslikali kockasti pod sadržajima namijenjenim djeci, a tvrtka Komunalac im je pomogla i postavila veliku podlogu za mural koji namjeravaju oslikati. Sjajnu suradnju i razumijevanje su dobili od petrinjske gradske uprave koja im i pomaže u ovom poslu i sa udrugom IKS, a kako ih je lockdown Hrvatske u proljeće spriječio u naumu oslikavanja murala, sada je došao i taj trenutak. Ovi mladi volonteri (i domaći i strani) su priipremili teren. Uz druženje, zabavu i koliko smo primjetili glazbu grupe Haustor su uspješno odradili prvi dio posla. Za nekoliko dana ovdje će doći puno vrtićke i školske djece koje će svojim rukama oslikati veliki mural kojeg će pripremiti petrinjski umjetnici i koji će djeci pokazati što da čine. Bit će to nesumnjivo jako lijep prizor i događaj u susret nadolazećem Dječjem tjednu. Dječje ruke će oslikati mural protkan petrinjskim motivima, učenjem i slobodnim vremenom i 70-im rođendanom Društva Naša djeca.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here