Aktivni veterani petrinjskih postrojbi HV: Vječno sjećanje na Domovinski rat, neprekidno djelovanje u miru!

Novinar: Antun Petračić

Udruga veterana Domovinskog rata Grada Petrinje ustrojena je već u ljeto ratne 1992. godine, povremeno se pasivizirala,  pa  obnavljala i oživljavala, a sada je u dužem kontinuitetu djelovanje  Udruge ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Petrinje.

Njenih 30 članica i članova ( od 53 s plaćenom članarinom) ovaj vikend održalo je redovitu 4-godišnju izvještajno-izbornu skupštinu, uz zadovoljstvo postignutim radom i naznakama značajnih daljnjih aktivnosti.

– Sve naše djelovanje vezano je uz život branitelja i njihovih obitelji, uz neizostavno obilježavanje svih važnih obljetnica petrinjskih ratnih postrojbi ZNG, 74. i 80. samostalnog bataljuna, 162. brigade HV Zrin i 12. domobranske pukovnije. Materijalno i na druge načine skrbimo o   članovima u potrebi, pomažemo obiteljima i  u smrtnim slučajevima – u opširnom izvješću o mandatu četiri godine kazao je Zlatko Iskrić, dosadašnji, i ponovo izabrani predsjednik Udruge.

Veterani Petrinje vrlo uspješno i kvalitetno surađuju s Ministarstvom hrvatskih branitelja, Gradom Petrinja, SMŽ,  ogrankom Matice hrvatske,  donatorima i sponzorima, uz čiju su pomoć, među ostalim, postavili spomen ploču ZNG u dvorištu Srednje škole Petrinje, spomen obilježje uz prvi posjet Petrinji i ratištu u Peckom prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana, obnovili su križeve krajputaše po Mošćenici i Češkom Selu, a u Vukovaru i Kninu organizirali  velike dokumentarne izložbe fotografija i eksponata o ratnom stradanju Petrinje u srbočetničkoj agresiji i okupaciji i oslobođenju operacijom Oluja. Dio toga foto- postava  još je  do 1. listopada  izložen  u Galeriji Krsto Hegedušić.

Veteranima ove udruge važno je stalno podsjećanje na istinu, značaj i veličinu Domovinskog rata, što se prenosi mladima prigodnim predavanjima koje je osnovcima i srednjoškolcima Petrinje  održavao Zvonimir Martinović, po suglasnosti i elaboratu odobrenom od mjerodavnog ministarstva.  Članovi su također posjetili srodne prijateljske ratne udruge Okučana, Paga, Škabrnje, Voćina, Slavonskog Broda… U Gajevoj ulici  uredili su svoje prostorije i uz njih održavaju sportsko igralište.

-Realizirali  smo 80 posto programa, značajne planove  usporio je Covid 19, pa nam i nadalje  ostaje  obveza tiskanja knjige o ratnim putovima postrojbi  HV Grada Petrinje, postavljanje spomen ploča u Brestu Pokupskom, Srednjim Mokricama i Novom Farkašiću  s imenima poginulih branitelja… Čekajući  bolje dane ostvarit  ćemo sve planirano- obećao je Z. Iskrić.

Prema ovakvim ukupnim  postignućima, sudionici izborne skupštine ponovo su jednoglasno povjerenje iskazali  dosadašnjem vodstvu Udruge: predsjednik je i nadalje Zlatko Iskrić, dopredsjednici Silvio Jagić, Ivica Pešut i Damir Božičević, tajnik Zvonimir Martinović, rizničarka Marjana Barić, blagajnik Mihajlo Gajić, a među 11 članova  Upravnog odbora još su Višnja Palačković-Popović, Božo Križić, Stjepan Draženović i Danijel Blinja, u Nadzornom odboru Milovan Vezmar, Viktor Ćorković i Davor Kosturin, a u Sudu časti  Ivan Mažić, Damir Jusup i  Branko Šubić.

Skupštini su se obratili i gosti: trajni đakon, duhovnik branitelja Vjekoslav Uvalić uvodno je izrekao molitvu,  Miljenko Bušić, dopredsjednik Gradskog vijeća Petrinje i predsjednik Odbora Grada za branitelje i stradalnike Domovinskog rata preporučio je suradnju  s udrugama  civilnog društva za  efikasnije zajedničko osiguranje sredstava iz EU, Domagoj Bernić iz Matice Hrvatske izrazio spremnost za nastavak vrlo zapažene i važne suradnje, a zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb čestitala na svemu ostvarenom u 4-godišnjem razdoblju, pozvala  ratnike-pobjednike, stvoritelje domovine Hrvatske na širenje istine o Domovinskom ratu, te na zajedništvo njihovih srodnih udruga za još bolje rezultate.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here