U Maloj dvorani POU Hrvatski dom održana je 39. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje. Nakon usvajanja dnevnog reda i prisege novog vijećnika Nenad Bužanića (zamjena za vijećnika Nenada Gavranovića koji je stavio mandat u mirovanje) započeo je aktualni sat na kojem je prvi pitanje postavio vijećnik Ante Tadić kojeg je zanimala šteta koja je počinjena na novootvorenom igralištu u Vatrogasnoj ulici te je molio Gradonačelnika da iznese izvješće o tome. Gradonačelnik Dumbović u odgovoru je istaknuo kako je igralište donijelo bolji standard za djecu te gradske četvrti te zamolio pročelnicu Kaurin da iznese točne informacije o oštećenjima na igralištu. Pročelnica Kaurin iznijela je kako je nekoliko dana nakon otvorenja od tvrtke Komunalac koja je upravitelj igrališta stigla dojava o oštećenju na jednoj spravi (odvrnuti i izvađeni vijci) što predstavlja opasnost za djecu zbog čega se sprava zaštitila kako se ne bi mogla koristiti te je pozvan inspektor da izvrši uvid te je zaključeno da je oštećenje rezultat vandalizma, a ne neispravnosti ili nedovoljne kvalitete same sprave. Pročelnica Kaurin zaključila je rekavši kako će sprava biti popravljena, a protiv nepoznatog počinitelja podnesena je prijava.
Drugo pitanje Gradonačelniku postavio je vijećnik Željko Tonković o problemu otpusta iz pročistača otpadnih voda u naselju Dumače koji je ostao otvoren te apelira da se to riješi kako ne bi nastali određeni problemi poput neugodnog mirisa i sl. Vijećnik Tonković još je zatražio da se da se spusti cijena priključaka vode budući da u tom naselju živi ekonomski osiromašeno stanovništvo. Vijećnik Tonković vezano za projekt Aglomeracije u Petrinji, pitao zbog čega gradonačelnik od prvog dana nije stvar uzeo u svoje ruke po ovom pitanju te kako je ovo kako se na tom projektu radi anarhija.
Gradonačelnik odgovara kako će nastojati riješiti problem oko pročistača u Dumačama kao što se rješavaju i ostali problemi u tom naselju. Po pitanju Aglomeracije istaknuo je kako je Aglomeracija proces koji je imao puno poteškoća o kojima već svi sve znaju. Istaknuo je kako dozvolu za pročistač koji se treba graditi izdaje Ministarstvo graditeljstva te kako se ta dozvola čeka već godinu i pol dana. Dodao je kako je bio u kontaktu s ministrom Horvatom koji je obećao kako će to uskoro biti riješeno. Gradonačelnik je još dodao kako i sada izvođač radova ima velikih problema budući da je zbog zaraze koronavirusom koja je zahvatila Kolektor trenutno na gradilištu upola manje radnika nego što bi ih trebalo biti.
Vijećnik Miljenko Bušić pitao je kada poduzetnici planiraju početi graditi i raditi nešto u Poduzetničkoj zoni. Drugim pitanjem vezanim za Veteranski centar tražio je od Gradonačelnika više informacija o samom centru, što će on biti te koliko je značajan za građane Petrinje. Gradonačelnik je u svom odgovoru istaknuo kako interesa za Poduzetničku zonu ima. Dodao je kako je dosta poduzetnika u problemima zbog korone, ali ozbiljnih namjera za poslovanje u Petrinji ima. Vezano za Veteranski centar Gradonačelnik je naglasio kako će imati više sadržaja. Istaknuo je kako se radi o novih 100 milijuna kuna investicija koja će biti nadgradnja za naš grad.
Vijećnica Magdalena Komes je ponovila pitanje s prošle sjednice Gradskog vijeća, a to je zbog čega gradonačelnik nije izvijestio javnost da je u sukobu interesa zbog povezanosti s tvrtkom koja je dobila sredstva za poticaje za zapošljavanje od Grada, a drugo pitanje bilo je vezano za nabavku novog automobila, te je pitala odakle sredstva za takav automobil i je li to nužno potrebno u ovakvoj situaciji.
Gradonačelnik Dumbović podsjetio je kako je Gradu, dok je bio saborski zastupnik, uštedio više od milijun kuna budući da nije primao plaću iz gradskog proračuna te istaknuo kako je jedini automobil koji je gradonačelnik imao na raspolaganju star 15 godina i ima 400 tisuća prijeđenih kilometara. „Svi vi koji dolazite iz velikih stranaka, želite sada nametnuti temu neke neracionalnosti, nekog trošenja, nečega, a popljačkali ste državu, a napravili ste državu sirotinjom većom nego što jest, i sada će biti problem jedan automobil koji ne vrijedi više od 200 tisuća kuna. Prvi čovjek grada bi trebao riješiti 100 milijuna eura projekata u Toyoti od 15 godina, koja je stara i prestara“, odgovorio je Dumbović. Govoreći o sukobu interesa, ponovio je kako je od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zatražio očitovanje o tome je li u sukobu interesa ako se za potpore za zapošljavanje javi tvrtka njegove snage i sina. O svemu je više rekao i Ivan Begić, pročelnik Stručne službe Grada. „Upit gradonačelnika prema Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa je upućen u veljači, povodom Javnog poziva Grada Petrinje iz prosinca 2019., povodom raspisanog natječaja za sufinanciranje poduzetništva. Radi se o pitanju kako bi se izbjegao mogući sukob interesa za hipotetsku situaciju da se javi trgovačko društvo povezano s gradonačelnikom u kojemu je gradonačelnikova snaha direktorica, gradonačelnikov sin prokurist. Čitao sam nekoliko puta odgovor, odnosno mišljenje na upit navedene situacije u kojoj Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, po meni jasno kaže, u slučaju da se opisana situacija dogodi, da je gradonačelnik dužan izuzeti se iz daljnjeg odlučivanja i ovlastiti svoga zamjenika za daljnje postupanje“, pojasnio je Begić. Komes je u konačnici zatražila uvid u potpisane ugovore za dodjelu navedenih potpora te uvid o isplaćenim sredstvima.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here