U Mažuranićevoj (Kolodvorskoj) ulici 30 godina poslije: Hrvatski branitelji policije Petrinje proglasili 28. rujan danom svoje udruge

Zapis Antuna Petračića

Prijepodne ovog ponedjeljka 28. rujna 2020. godinu  kroz Ulicu bana pučana, političara  i književnika Ivana Mažuranića u Petrinji  prolazili su automobili, s visokom dizalicom u pokretu radilo je velikog gradilišta budućeg  Veteranskog centra, pročelje zgrade Policijske postaje energetski je obnovljeno i  dotjerano,  kroz ovu u Petrinjaca nekada zvanu Kolodvorsku ulicu teče normalan, svakodnevni  život…

Ovako je danas, a 30 godina ranije, bio je  petak i  isti današnji nadnevak 1990.,   drugačija slika, događanje i stanje: u noći 27./28. rujna  pobunjeni Srbi kao drumski razbojnici kod Finela su prepadom  zapriječili prijevoz u Sisak oružja pričuvnog sastava policije, a potom organiziranim dovozom svojih sunarodnjaka s cijele Banovine pola dana nasilno 28. rujna  opsjedali zgradu  mlade hrvatske policije i maltretirali cijeli grad.  Tražili su oružje, a sve pijaniji i „luđi“ uzvikivali  parole  poput  Ovo je Srbija, fizički  napali novinare HTV Zdravka Strižića i Mihajla Gajdeka, pretukli ih  i ukrali kameru, nasred ceste zapalili motorkotač Borislava Bešlića….

Ove pobunjenike – napadače na novu Hrvatsku državu u popodnevnim satima istoga dana rastjerali su pripadnici Specijalne policije iz Lučkog u Zagrebu i Prvog hrvatskog redarstvenika iz Zagreba, ponovo je uspostavljen mir i prometovanje kroz taj dio Petrinje, postaja je obranjena, a u nju su u večernjim satima privedeni uhapšeni kolovođe ove prve otvorene srpske pobune Ljuban Lončarević, Dušan Prečanica, Adam Kalambura i Branko Polovina.

U noćno doba pred ponoć ispred kčb. 9. u Mažuranićevoj ulici  iz zasjede je teško u rame  nastrijeljen  hrvatski redarstvenik Josip Božičević,  prvi hrvatski policajac ranjen u Domovinskom ratu.

Sjećajući se na početak rata u Petrinji punu godinu dana prije sličnog krvavog rujna 1991., danas su članovi Udruge hrvatskih branitelja policije Grada Petrinje ispod spomen obilježja na zgradi MUP-a  svojim poginulim prijateljima postavili vijenac i zapalili svijeće.

O događanju prije 30 godina kazivao je Joso Fakčević, tadašnji zamjenik zapovjednika PPP, a kasnije tijekom cijelog  rata  zapovjednik prognaničke policijske postaje Petrinja.

– Toga jutra i prijepodneva ovdje se skupilo 3000-4000 napadača, dovezenih s Banovine u 20 autobusa, a iz same Petrinje pozvanih noćnom sirenom. U zaštitu naše zgrade  došli su i policajci iz Siska, a tijekom popodneva uz pomoć iz Zagreba  nasilni skup agresivaca rastjeran je impresivnim i efikasnim postupanjem specijalaca, uz preskakanje  pobunjenih pojedinaca  nasuprotne ograde kasarne JNA ili bježanja u kasarnu na periferiji Petrinje u tzv. Maloj  Srbiji – na  28. rujan 1990.  prisjetio se Joso Fakčević.

O slamanju srpske pobune usred Petrinje svih detalja izvrsno se  sjeća i ne zaboravlja ih Tihomir Šalić, tadašnji mladi pripadnik Prvog hrvatskog  redarstvenika-ratne postrojbe MUP-a.

-Toga dana oko 14 sati stigli su specijalna  policija i nas 250 redarstvenika  iz Zagreba i ubrzo mjerama prinude rastjerali masu i uspostavili red i mir. Uhićeno je 30 izgrednika, a tijekom večeri i kolovođe ove pobune. Pred ponoć je u postaju doteturao teško ranjen kolega Josip Božićević iz okolice Ogulina, danas teški invalid sa šest centimetara kraćom rukom. Naša Udruga Prvi hrvatski redarstvenik osnovana je već 5. kolovoza 1990. a  iz nje  je nas 20  redarstvenika s intervencije ostalo  na stalnom profesionalnim zadatku u Petrinji, ovdje u  policiji dočekali i mirovinu, a današnjem obilježavanju 28. rujna 1990. nazočna su nas  trojica, još   Nikola Hodak i Ivan Štrk- prijepodne nam  je kazivao T. Šalić.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja policije Petrinja Željko Bjelac obznanio je jednoglasnu odluku članova  o proglašenju 28. rujna danom njihove udruge, a na prvoj skromnoj proslavi bivši policajci odmah su se odazvali humanitarno-dobrotvornoj  akciji.

U Nebojanu je, naime noćas, njihovu članu  Stevi Milakara  do betonskih temelja izgorjela drvena kuća iz poratne njemačko-austrijske donacije Seljaci pomažu seljacima, čime je  ovaj samac u trenu ostao bez ičega. Sada će Udruga brzo tražiti  rješenja za njegov smještaj, a nazočni su prilagali osobne novčane priloge za prvu pomoć nesretnom nebojanskom  pogorelcu.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here