Adelina Ivković s „Reformistima“ u sisačkom političkom ringu

Redakcija PS portala je odlučila dati medijski prostor osobama koje politički djeluju ili su djelovale na našem području a manje su vidljive ili gotovo nevidljive u medijima i ako njihovo djelovanje ima itekakav utjecaj na politički život i događanja u našoj Županiji i našim gradovima. Potražiti će mo ih, pitati i podijeliti s Vama, poštovani čitatelji, što nam nude u svojim političkim paketićima, što žele ili će učiniti ali i što su učinili za bolje danas i sutra svih nas. Pa čujmo.

Autor: Marjan Gašljević

Narodna stranka – REFORMISTI uspješno djeluje  u Petrinji obzirom da drugi mandat ima gradonačelnika tog grada koji je u prethodnom sazivu Sabora obnašao i dužnost saborskog zastupnika koji mu je na 10-tom mjestu na koalicijskoj  listi izmakao za petstotinjak glasova. Reformisti, i ako se određenim brojem članova, nisu organizirano djelovali u Sisku. Prelaskom dijela članstva HNS-a u Narodnu stranku – Reformiste stvoreni su uvjeti za ozbiljan nastup ove Stranke u Sisku o čemu smo razgovarali a Adelinom Ivković vijećnicom Županijske skupštine SMŽ-e i dugogodišnjom aktivnom i vidljivom članicom HNS-a koja se je s dijelom članstva priključila Reformistima predstavivši nam se:

Adelina Ivković: Rođena sam Siščanka odrastajući najprije uz Kupu a poslije živjeći na, meni najljepšem dijelu garada, Zelenjaku. Osnovnu školu i gimnaziju završila sam u Sisku te na Tehnološkom fakultetu diplomirala matalurgiju. S diplomom sam „osvanula“ u tijeku Domovinskog rata kada su se gasile sisačke tvornice a s njima je „umirala“ i Željezara. Odrastajući s ocem i sestrom u gradu pod uzbunama nisam imala velikog izbora oko zapošljavanja tako da sam krenula raditi u privatnom sektoru komercijale i marketinga izgrađujući se u privatnom sektoru na mjestu direktorice komercijale i marketinga jedne velike sisačke firme koja se bavi proizvodnjom kruha i mlinarsko pekarskim proizvodima. Pet sam godina putovala u Kostajnicu radeći u tekstilnoj tvornici na mjestu direktorice komercijale i marketinga da bih odatle prešla putovati i raditi u veliku i poznatu modnu tvrtku u Zagreb isto u komercijali i merketingu.

Radeći posebno poslove maketinga nekako me ja zinteresirala i politika, a političku ideju sam našla u politici Savke Dapčević Kučar priključivši se radeći u HNS od 2008. godine. 2012. godine na poziv HNS-a vratila sam se u Sisak da bi 2013. godina preuzela odgovornost za vođenje Gradske tržnice Sisak na mjestu direktorice. To je, u stvari, bio moj prvi posao u javnom sektoru u kojem sam počela primjenjivati principe naučene u privatnom sektoru. Da je moj rad u vođenju Gradske tržnice bio itekeko uspješan govore činjenice da smo Gradsku tržnicu Sisak, kao važan čimbenik grada Siska, podigli na jedan zavidan nivo s nizom, pored redovne prodaje domaćih proizvoda OPG-ova iz okolice, manifestacija kulturno, zabavnih i drugih sadržaja koji su ovom prostoru i dijelu grada dali cjelodnevnu živost. Posebnu pozornost dali smo domaćim proizvođačima domaćih poljoprivrednih proizvoda pomažući im na različite načine. Dodana vrijednost Tržnici dana je izgradnjom tzv. „južnog platoa“ koji je omogućio kvalitetan i lijep prostor malim trgovcima neprehrambenih proizvoda čime je i povećana raznovrsnost ponude na tržnici ali i poboljšana ugoda kupovine. Moram naglasiti da smo se posebno posvetili domaćim OPG-ovima s kojima smo, kao certificiranim proizvođačima poljoprivrednih i povrtlarskih proizvoda i kultura, tri godine bila vodeća Tržnica.

PS Portal: Obzirom na iskustvo koja je razlika, po Vama, između poslovanja privatnog i javnog sektora?

Adelina Ivković: Poslu sam uvijek pristupala s namjerom postizanja poslovnog uspjeha mojih poslodavaca što je u privatnom sektoru osnova dobrog vođenja za razliku od javnog sektora koji je uvijek pod kontrolom politike pa se desi, kao u mom slučaju prilikom vođenja Gradske tržnice, da postanete „prijetnja“ ili konkurencija nekom iz političkog miljea što je loša strana politike mada ja politiku smatram časnim zanimanjem. Jednostavno kazano, političari se moraju baviti politikom a gospodarstvenici gospodarstvom. Moj trud, uspjehe i rukovođenje po načelu dobrog gospodara nisu dobro „sjeli“ ne samo političkom vodstvu Grada već i nekim članovima moje stranke HNS-a pa me se je pokušalo diskreditirati podnošenjem kaznene prijave koja je odbačena što pokazuje da sam bila na ispravnom poslovnom putu.

PS Portal: Da li je to bila kap koja je prelila čašu pa ste napustili HNS?

Adelina Ivković: Pa čak i ne, mada HNS nije stao iza mene. I dalje sam ostala aktivan član HNS-a, a nastavila sam raditi u privatnom sektoru u jednoj uspješnoj sisačkoj tvrtci na radnom mjestu direktorice komercijale i marketinga i raduje me što tvrtka uspješno posluje i stalno napreduje a ja sam jedan kotačić tog uspjeha. Kap koja je prelila čašu bili su zadnji Parlamentarni izbori u koje smo ušli s vrhom Stranke potpuno nezainteresiranim za članstvo usmjerenim isključivo prema pojedincima koji nisu donijeli ništa za rejting stranke kao da drugi vrijedni članovi ne postoje. Izbjegavanjem odgovornosti za loš rezultat nisam mogla podnijeti i više se nisam vidjela u HNS-a. Vidjela sam da svoj politički angažman i dalje mogu nastaviti s ljudima radi kojih sam ušla u HNS i bila dio HNS-a a koji su, kao i sama, potražili drugi put na istim političkim idejama te nastavili djelovati kroz Reformiste.

PS Portal: Na razini SMŽ Stranka rada – Reformisti djeluje. međutim u Sisku za sada ne. Postoje li ideje za aktiviranje u Sisku?

Adelina Ivković: U Sisku postoji članstvo a ja sam u razgovoru s predsjednikom Stranke Čačićem i predsjednikom Županijskih Reformista preuzela odgovornost i zadaću da u Sisku pokrenem rad Gradske organizacije Stranke te podignem tu sisačku organizaciju koja je do sada bila poprilično pasivna a u Parlamentarnim izborima itekako smo vidjeli taj nedostatak. Osobno me raduje taj operativni posao i to mi daje jednu novu energiju a tu su i moji kolege iz sisačkog HNS-a koji su također prešli u Reformiste što će mi svakako olakšati rad uz jaku potporu Županijske organizacije i same Središnjice tako da ubrzo možemo očekivati Izbornu skupštinu sisačke organizacije Reformista.

PS Portal: Možemo li, dakle, očekivati da će reformisti u Sisku imati svog kandidata za gradonačelnika i župana? Vidite li neke moguće koalicije u tim predstojećim izborima?

Adelina Ivković: Reformiste će u svakom slučaju izaći na izbore i za gradonačelnika Siska i župana SMŽ kao i s listama zastupnika za Skupštine a o koalicijam ne razmišljamo. Eventualne koalicijske partnere potražiti će mo u postizborno vrijeme jer sada kalkulirati s koalicijama mislim da je malo prerano a na koncu o tom će odlučivati Predsjedništvo Stranke. Sigurna sam da ću svoje nemalo političko iskustvo i znanje usmjeriti ka dobrobiti i uspjehu Stranke i koji ne sumnjam. U svako slučaju Reformiste vidim kao najmanje tereću političku opciju koja će ponuditi nešto drugo od ovog što nudi aktualna gradska politička vlast jer naša politika ne poznaje isključivost. Mislim da ovaj Grad zaslužuje nešto drugo i da im to Reformisti mogu ponuditi te da će građani Siska to prepoznati.

PS Portal: Vi ste trenutačno zastupnica u Županijskoj skupštini gdje „držite“ većinu aktualnoj županijskoj vlasti. Vaši prelaskom u Reformiste mijenja li se što u tom odnosu?

Adelina Ivković: Mi nismo bili koalicijski partneri već smo samo podržavali politiku HDZ-a što će mo činiti i dalje sve dok su to politike razvoja Županije i ne razlikuju se od naših politika.

Pozvala bih građanke i građane Županije i Grada da za ovih osam mjeseci koji su pred nama za izbore svakako razmisle o trećoj opciji s ljudima koji imaju iskustva i rezultate rada sada u vrijeme dok još nema predizborne kakofonije te se može bolje sagledati ono što se nudi za izbore koji dolaze.

PS Portal: Hvala Vam lijepo na ustupljenom vremenu i promišljanjima a ja Vam, u ime PS portala, želim uspjeh u radu i izbornim rezultatima.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here