Promocija knjige Nataše Mataušić o Diani Budisavljević i projekcija dokumentarnog filma „Zaveštanje“ Ivana Jovića u Holandskoj kući u Sisku

Autor: Aleksandar Olujić

U organizaciji Gradske galerije Striegl i Srpskog narodnog vijeća sutra će, 2. listopada 2020. s početkom u 19 sati, u Holandskoj kući u Sisku biti održana promocija knjige autorice Nataše Mataušić ”Diana Budisavljević – prešućena heroina Drugog svjetskog rata”, a poslije toga bit će prikazan i dokumentarni film Ivana Jovića „Zaveštanje“.

Ovaj događaj prvi je dio obilježavanja Dana sjećanja na žrtve dječjeg logora u Sisku, koje će se nastaviti i u subotu komemoracijom i parastosom na Dječjem groblju u Sisku.

Knjiga ”Diana Budisavljević – prešućena heroina Drugog svjetskog rata” plod je dugogodišnjeg rada (skoro 20 godina) i istraživanja hrvatske povjesničarke Nataše Mataušić, koja je svoju doktorsku disertaciju “Diana Budisavljević i građanska akcija spašavanja djece žrtava ustaškog terora“ ovime predstavila široj publici.

Nataša Mateušić je diplomirala povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, radila je kao kustosica Zbirke fotografija, filmova i negativa Muzeja revolucije naroda Hrvatske, od 1991. Hrvatskog povijesnog muzeja, 1998. je imenovana u Povjerenstvo za izradu privremenog muzejskog postava Memorijalnog muzeja u Jasenovcu a od 1999. je bila predsjednica Upravog vijeća Spomen područja Jasenovac. Za Domovinskog rata priredila je desetak izložbi o ratnim stradanjima i razaranjima u Hrvatskoj te (između ostalog) bila i stručna suradnica, uz povjesničare Srđana Grbića i Silvestra Miletu, za film „Dnevnik Diane Budisavljević“.

Nataša Mataušić i Bogdan Žižić na tribini: Dokument, film, povijest; Zgb 26. listopada 2019.

„Zaveštanje“ je dugometražni dokumentarni film srpskog pisca i redatelja Ivana Jovića. Film se bavi zločinima počinjenim za vrijeme Drugog svj. rata u Jasenovcu i Sisku. Prilikom rada na filmu autor je razgovarao s još živim logorašima, ukupno njih 90. Od snimljenih se razgovora 50-tak može vidjeti u filmu, a ukupno je sakupljeno 450 sati materijala koji je sažet u 90 minuta filma.

Ivan Jović završio je Učiteljski fakultet i magistrirao na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu. Autor je i organizator alternativnih obrazovnih projekata i voditelj humanitarnih projekata za kosovsku djecu bez roditeljske skrbi. Bavi se književnošću i filmom. Do sada  je objavio četiri knjige i uredio dvije zbirke dječjih literarnih radova. Snimio je pet filmova od kojih je najpoznatiji igrani film „Isceljenje“ za koji je dobio više nagrada u zemlji i inozemstvu.

Ivan Jović / foto: screenshot YouTube

Iz Gradske galerije Striegl, koja je zajedno sa Srpskim narodnim vijećem organizator događanja, ovom su prigodom poručili:

Srpsko narodno vijeće i Gradska galerija Striegl vas pozivaju na dvodnevno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve dječjeg logora u Sisku – kolovoz 1942. – siječanj 1943.

Srpsko narodno vijeće 3. listopada 2020. s početkom u 12 sati u Parku Diana Budisavljević tradicionalno organizira komemoraciju za srpsku ratnu siročad, koja su stradala u zatočeništvu tzv. Prihvatilišta za djecu izbjeglica u Sisku. U tome će, kao i uvijek, spomenuti sve znane i neznane građane i građanke Siska i okolice koji su djecu spašavali neposrednom brigom ili udomljavanjem. U osvit komemoracije priredili smo 2. listopada 2020. s početkom u 19 sati promociju knjige o jednoj od najvažnijih humanitarki Drugog svjetskog rata, Diani Budisavljević autorice Nataše Mataušić: ”Diana Budisavljević – prešućena heroina Drugog svjetskog rata”. Knjigu će predstaviti: autorica Nataša Mataušić, Milan Radanović (Arhiv Srba u Hrvatskoj) i Aneta Vladimirov (Srpsko narodno vijeće).
Nakon promocije, slijedi projekcija dokumenatrnog filma „Zaveštanje“ autora Ivana Jovića u kojem govore preživjeli zatočenici logora u Jasenovcu i Sisku.

Mnogi od njih dolaze u naš grad otvorena srca.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here