Anđelko Hrupački – Od rupa po Petrinji do rupa u županijskom proračunu

Autor: Marjan Gašljević

Anđelko Hrupački je predsjednik Hrvatske demokratske regionalne stranke i vijećnik u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije. Razgovarali smo u Petrinji u kojoj živi od 2000. godine kada je kupio kuću u Češkom selu kreditom, kako sam naglašava, koji još otplaćuje ali i uređuje kuću. Na kućnoj adresi je i sjedište Stranke.

Anđelko je rođen u jednom malom mjestu pored Donjeg Miholjca da bi otišao u Zagreb na školovanje gdje je i ostao radeći u svjetski poznatoj INGRA-a. Politikom se bavi, kako sam kaže, praktički cijeli život. 1981. godine bio sam najmlađi vijećnik u tadašnjoj zagrebačkoj općini Trnje a poslije toga obnašao sam i vijećničku dužnost u Skupštini grada Zagreba. Doseljavanjem u Petrinju aktivirao se na molbu nekih domaćih ljudi u politici. Dugi niz godina bavio sam se sportom. Malo nogometom a daleko više boksom u kojem sam licencirani međunarodni sudac i s te sam pozicije u Sisku i Petrinji svojevremeno organizirao promotivne turnire. Radeći u Zagrebu devedesetih sam djelovao u diplomaciji a u Beogradu sam završio diplomatsku školu za protokol. Neposredno pred Domovinski rat trebao sam otići u diplomatsku misiju međutim spriječile su me obiteljske okolnosti.

PS Portal: Molim Vas predstavite nam malo Stranku.

Anđelko Hrupački: Stranka je osnovana 04. 02. 2012. godine na moj prijedlog jer dotadašnji pokušaji realizacije pojedinih ideja nikako nije prolazio kroz Stranku umirovljenika kojoj sam sa svojim suradnicima bio član. Našim angažmanom uspjeli smo osnovati Gradsku organizaciju HDRS u Petrinji, Sisku, Popovači, Kutini, Topuskom i Dvoru.

PS Portal: Molim Vas da nam „pretočite“ podatke o vijećničkim mjestima i koalicijama kroz koje djelujete.

Anđelko Hrupački: Ja sam županijski vijećnik u Skupštini Sisačko-moslavačke županije u kojoj djelujemo kao oporba s drugim oporbenim strankama. U prethodnom mandatu imali smo Načelnika općine Topusko, vijećnika u Kutini a u Petrinji smo bili u koaliciji sa SDA. Danas smo u Petrinji u koaliciji s Reformistima gradonačelnika Dumbovića, i ako nemamo svog vijećnika dali smo veliki doprinos izboru gradonačelnika i vijećnika u Gradsko vijeće.

PS Portal: Dosta ste aktivni u Županijskoj skupštini kao opozicija odakle je pokrenuto dosta inicijativa koje su, na žalost, „umrle“ odmah u pokušaju stavljanja na Dnevni red Skupštine. Kažite nam što Vam je posebno žao što nije prihvaćeno?

Anđelko Hrupački: Moj prvi istup je bio traženje da se župan očituje o, i danas nerazriješenom, putovanju na kvalifikacijsku utakmicu u Ukrajini ali i ostala putovanja na utakmice. Jasno je bilo da su ta putovanja bila na trošak županije. Iz našeg zastupničkog kluba gospodin Čavrak je postavio pitanje mogućnosti benificirane cestarine za stanovnike županije koji rade u Zagrebu i svakodnsvno putuju. Župan je rekao da će rješenje ići u sklopu drugog projekta koji, na žalost, nikada niti je predstavljen Skupštini, niti javnosti a kamo li ostvaren. Potaknuo sam zajedno s članovima našeg kluba još mnoge teme koje su čak i na omalovažavajući i ponižavajući način odbačene a sa svojom većinom donošene su odluke čak i neke čudne. Skrećem pozornost da samo mi, stranke koje čine oporbu, po rezultatima izbora imali većinu ali su se neki izabrani vijećnici jednostavno „prodali“ te na taj način omogućili većinu koju kontrolira župan. Smatram taj čin apsolutno nemoralnim i izdajom svojih birača. Meni je to teško shvatljivo jer sam cijeli svoj život gradio na poštenju i poštenom odnosu prema sugrađanima. Pitaju li se ti vijećnici koji su se mimo volje birača priklonili HDZ-ovoj većini zašto su i svojim djelovanjem pridonijeli da je naša županija na najnižim granama po svim pokazateljima. Na tiskovnoj u Saboru sam sarkastično predložio da se promjeni ime županije u „Županija retencija“ jer se u našoj županiji dogovaraju samo poslovi vezani za otpad. Žalosno je što taj otpad dolazi iz drugih županija pa i država umjesto da svatko zbrinjava svoj otpad na svom području.

PS Portal: Vi i članovi vašeg kluba u ranijim tiskovnim često ste spominjali sisačku bolnicu, zapošljavanja nemedicinskog osoblja ali i nenamjenskog trošenja sredstava te dugove koji se gomilaju. Novi paviljon bolnice je pred završetkom ali i situacija oko mogućnosti otpuštanja kočnice oko blokada dužnika od dugova za lijekove do dugova za prekovremeni rad liječnika. Kako komentirate tu situaciju?

Anđelko Hrupački: Pitanja oko bolnice postavljali su kolege iz MOST-a koji su danas u Domovinskom pokretu i oni su vodili taj dio kroz Skupštinu. Ja osobno podržavam gradnju i rad bolnice s željom da se maksimalno modernizira i da bude na raspolaganju građanima županije da ne moraju odlaziti put Zagreba za preglede i liječenje. Znam da Uprava i ravnatelj bolnice ulažu veliki trud da bolnica funkcionira u korist građana županije kroz vrhunsku brigu za zdravlje svih građana. Bez obzira na opozicijski status uvijek ću podržati svaki projekt koji je na dobrobit pacijenata naše županije posebno jer sam i sam iskusio težak teret bolesti i odlazaka radi liječanja i terapija u Zagreb.

PS Portal:  Sve kako su u županiji govorili da imaju sva rješenja za bolnicu govorili su i da imaju rješenja za novu Obrtničku školu koja je građevinski i opremom završena ali nikako da se ishodi uporabna dozvola. Znamo kakvo je stanje u staroj školi stoga Vas pitam gdje je zapelo s novom?

Anđelko Hrupački: Ovo pitanje je jako značajno jer moj Predsjednik Gradske organizacije HDRS u Petrinji je profesor u Obrtničkoj školi i svakodnevno mi govori o teškom stanju te škole koja je, praktički, u 19. stoljeću. Možda je ova opstrukcija posljedica činjenice da se radi o projektu bivše županice Lovrić-Merzel ali u svakom slučaju je nedopustivo da se politička prepucavanja provode preko leđa učenika koji pohađaju ovu školu. Žao mi je što se ovo dešava a nemam pravih informacija o čemu se radi. Posebno me žalosti činjenica da je SMŽ demografski devastirana a, umjesto da se učenicima ponudi kvalitetan prostor u kojem će stjecati znanja, nudi im se, praktički, odlazak. Uvijek ću brinuti o mladima i poduzimati sve što je u moj moći da se mladima omogući stjecanje znanja, novih vještina ali i uvjeta za rad.

PS Portal: Lokalni izbori su na pragu. Vladajući spominju mogućnost drugačije organizacije lokalne uprave. Koliko Vi znate o tome i kako se pripremate za te izbore?

Anđelko Hrupački: Dosadašnja koalicijska iskustva su uglavnom složene ali i uvjetovana mnogim okolnostima. Kako će izgledati lokalni izbori u svibnju iduće godine za sada ne možemo pretpostavljati jer, jednostavno, nemamo „markere“ kako bi ta eventualna reorganizacija izgledala. Svakako da će mo o pripremama i odlukama o eventualnom koaliranju ali i samostalnom izalasku na izbore puno rzagovarati do donošenja konačne odluke. Sigurno će mo izbjegavati stranke i kandidate koji su do sada iznevjerili birače jer će to, ako bude njima u interesu učiniti opet, a mi ne želimo raditi s takvim ljudima i strankama. U svakom slučaju HDRS nikada i s nikim neće trgovati i na toj dosljednosti računam s biračima i na slijedećim izborima.

PS Portal: Vi, dakle, ne vjerujete da će Vlada išta promijeniti oko sheme lokalne uprave te se pripremate kao da tih promjena neće biti?

Anđelko Hrupački: Pa sigurno da neće ništa mijenjati jer da su imali namjeru što promijeniti mijenjali bi a za to su imali itekako dovoljno vremena. Vladajući ne žele ništa mijenjati jer im ovakav Izborni zakon odgovara a naciju će držati na „stand bay“ sve dok im je vlast izgledna. Definitivno ne možemo očekivati od ove vlasti nikakav napredak. Program HDRS predviđa podjelu Hrvatske na 5 regija i dva doma u kojima bi bilo zajedno manje zastupnika nego sada. Zar nije apsurd da zastupnika iz Metkovića biramo u našoj izbornoj jedinici i što onda od njega možemo očekivati.

PS Portal: Naglasili ste da se u Petrinji koalicijski partner vladajućim Reformistima i gradonačelniku Dumboviću. S te Vas pozicije pitam kada ću kroz Petrinju provesti da ne upadnem u rupu, zaglavim u svježe iskopanom kanalu, gutam prašinu pred povremenim semaforima. U stvari, kada će u Petrinji završiti svi ti komunalni radovi i projekt obnove biti zaokružen?

Anđelko Hrupački: Volim zaigrati belu. U mom belot klubu (nema veze sa onim zagrebačkim Klubom) imamo običaj kada podižemo kartu reči: „Nazire se.“ Što se Petrinje tiče rješenje još ne vidim da se nazire. Ja jesam koalicijski partner međutim ne znam koliko je u moći da se sve kontrolira. Nisam zadovoljan anglomeracijskim rješenjima ali i kilometrima ulica koje nisu ušle u sadašnji program tako da mnoge ulice, i moja na koncu, sigurno neće skoro dobiti kanalizaciju. Zašto neke ulice nisu ušle ne znam a sumnjam da će biti u skoroj budućnosti neki novi program s kojim bi se taj manjak riješio. O radu gradonačelnika ne bih govorio jer mislim da nisam dovoljno kompotentan da sudim, međutim,  moram mu čestitati na činjenici da je izuzetno sposoban povući sredstva uz uvjerenje da će biti dostatna da se projekti završe. Mislim da njegova ekipa jako dobro radi. I sam moram priznati da jako teško proživljavam razdoblje ovih radova. Kada će sve to biti završeno, kažu ljudi, „sam Bog zna“. Svakako da će mo istrpjeti da se sve završi za što mu želim puno uspjeha.

PS Portal: Gospodine Hrupački PS Portal vašoj Stranci i Vama osobno želi puno uspjeha na predstojećim izborima uz zahvalu na ustupljenom vremenu i promišljanjima.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here