Kuhate li zimnicu? Gradska tržnica Petrinje ima OPG-ove nagrađene certifikatom Proizvodi hrvatskog seljaka!

Novinar Antun Petračić

Stigli su prvi jesenski dani, primjereno  ovom  dobu godine  ujutro je friško, preko dana sunčano i ugodno. Beru se zadnji čokoti  vinograda,  ubiru plodovi  vrtova, bašći, plastenika, polja i njiva.

Pravo je vrijeme za domaće  kuhanje,  spremanje i čuvanje zimnice. Onima koji nemaju svoje vlastite, Gradska tržnica Petrinje pravo je mjesto za opskrbu svim sezonskim proizvodima, a tjedni sajmeni utorak i tradicionalno kupovna subota glavni su dani nabavke.

I današnji 3. listopad 2020. s tržnicom na otvorenom „iz kamiona“ i onaj dio  pod plastičnim krovištem ponudio je velik izbor domaćih svježih kvalitetnih plodova jeseni. Među stalnim i prepoznatljivima „kumicama“ s manjim količinama  viškova svojih vrtova, duže i obilnije štandove drže oni  veći,  jači i organizirani proizvođači iz registriranih OPG-ova.  Podosta je takvih, ne samo iz Petrinje, nego i okolice, a njih 20-tak upravo je za 2020. godinu primilo certifikat Proizvodi hrvatskog seljaka. To je državni projekt povezanih tržnica u 16 gradova s ukupno sudjelujućih 600 obiteljskih poljoprivrednih proizvođača.

Našim prodavačima-opegeovcima certificirani dokument osobno je uručio, čestitao i štandove  obišao gradonačelnik Darinko Dumbović, a uz ovo priznanje još ih Grad nagrađuje s 500 kuna.

Na svoje stalno prodajno  mjesto  dva puta tjedno iz Kuća kraj Velike Gorice redovito dolazi Mladen Šušak. Utorkom i subotom je među Petrinjcima, srijedom u Glini, četvrtkom u Sesvetama, a od pazarenja po placovima „slobodan“ ponedjeljkom i nedjeljom. A ni tada nije pošteđen od složenog i zahtjevnog  posla  u  sedam plastenika i još na otvorenom, što je ovom OPG osnovno zanimanje još od doseljenja obitelji iz BiH. Šuškovi su najprije stigli u Kukuruzare ( pa prodavali i u obližnjoj Hrvatskoj Kostajnici), a potom se preselili u blizinu Velike Gorice, ustalili  OPG, ali nisu napustili trgovanje u Petrinji.

– Sve je manje kupaca, nema više gužvi ni prodaje  kao  ranijih godina! Gdje su ljudi? – uočava  i pita se M. Šušak.

Dugogodišnji OPG Nike i Jele Šokčić iz Kinjačke kraj Sunje posjeduje pravu kolekciju certifikata Proizvodi hrvatskog seljaka. Bračni par pokazuje nam četiri do sada dobivena u Petrinji, te upućuje na drugi kraj tržnice do njihove kćerke, također u istom poslu i s prvim certifikatom.

– Neće ostati samo na ovom, nastavljam tradiciju sa suprugom Nikolom, a oboje se proizvodnjom povrća i voća bavimo u slobodno vrijeme. Ja sam vozačica distributivnog vozila  Mlina i pekare Sisak, suprug radi na benzinskoj pumpi, a živimo u   Mošćenici. Dok sam danas na placu, dvomjesečnu kćerkicu Petru čuvaju  drugi djed i baka – u podvorbi kupaca zanimljivost svoga  života priča nam Nikolina  Navijalić.

Vladimir Jerinić je, pak, bivši policajac i sada u mirovini u Komarevu  prionuo obradi zemlje i proizvodnji hrane. Dobro mu ide ovaj posao, već se uhodao tijekom sedam-osam godina,  petrinjska tržnica jedina mu je prodaja, a ovo prvi certifikat. I on se nada da će idućih godina skupljati  kolekciju ovakvih priznanja.

Na svakom ovom dokumentu-potvrdu opisano je s kojim  se vrstama bavi dotični OPG, pa je tako navedeno i za OPG Marije i Vlade  Domitrović iz Dužice. Oni su veterani Gradske tržnice Petrinja, rijetki su im izostanci utorkom i subotom, a kod ovih vrijednih ljudi ( naveliko im pomaže i sin Tomislav) nema što nema. Posebno su poznati po čuvenom dužićkom ukiseljenom  zelju, naribanom i  u glavicama, i jedini   pred zimu za sladokusce uvijek imaju  kiselu repu.

– Novo zelje  već se kiseli, bit će ga dovoljno za mjesec dana, a priprema se i repa – nastavak opskrbe obećavaju Domitrovići.

Ovogodišnji certificirani proizvođači Tržnice Petrinje još su Ljuba Sabljak, Milka Cvar, Marijana Radošević, Ivka Jelić, Vesna Čorak, Elizabeta Hrnčević, Ljiljana Bogičević, Đurđica Vajdić, Marica Boltužić, Svjetlana Križanović, Marica Dolenac, Dragana Škornjak, Mara Dejanović, Karlo Rešić, Josipa Gadžić, Marija Benković…

Uz uobičajeno  samostalno kućansko, obiteljsko, spravljanje zimnice, za kojeg su se  i danas na tržnici najviše nabavljale  bijele paradajz i crvene rog paprike, te zelje u vrećama,  masovno veselo zajedničko kuhanje jesenskih delicija počelo je kod  Udruge  Đeram  u Dragotincima.  Drugu sezonu za redom po  projektu Volim kuhati- spremanje zimnice na starinski način, u prvom koraku  2020. najprije se naveliko kuhao ajvar, a idući vikend nastavak je  akcije prerade  drugog povrća i voća iz vlastitih bašći  ili dokupljenih na tržnici.  Vrijedne članice i nekoliko aktivnih članova Đerma ove će delicije na kušanje ponuditi  i kupnju staviti tijekom ovomjesečnog dvodnevnog  Festivala kestena kod Piramide na Hrastovačkoj gori i Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here