Pijanistički memorijal ‘Ranko Filjak’ s recitalom Martine Filjak 5. listopada u Petrinji

Grad Petrinja i njena krovna institucija u kulturi nabavili su koncertni klavir Steinway ove godine i stvorila se zdrava baza za pokretanjem jednog vrsnog pijanističkog festivala, susreta, memorijala. Budući da je u Petrinji rođen i odrastao jedan od najvećih hrvatskih pijanista Ranko Filjak logičnim se nameće da Petrinja pokrene pijanistički memorial posvećen ovom velikanu klavira.

Obitelj Filjak inače je vrlo angažirana bila u kulturnom i društvenom životu Petrinje. I kćer gdina Ranka Filjaka Martina Filjak trenutno je najveća hrvatska pijanistička zvijezda u svijetu bez imalo skromnosti. Pijanistički memorijal Ranko Filjak  ove godine ide 5. listopada ponedjeljak u maloj dvorani Hrvatskog doma u Petrinji.  Logičnim se nameće da će nastupiti naša vodeća pijanistica Martina Filjak. U budućnosti Pijanistički memorijal Ranko Filjak okupljao bi najbolje hrvatske i europske pijaniste u Petrinji i tako bi malo po malo vratili  Petrinju na još aktivniju i prepoznatljivu scenu glazbenog života Sisačko-moslavačke županije, Hrvatske i Europe. Iako Martina Filjak  živi vani u Berlinu, ali redovno održava svoje obiteljske veze sa Petrinjom u koju uvijek vrlo rado navraća.

Memorijal kojeg smo nazvali po Ranku Filjaku neponovljiva je i originalna kulturna pojava u Hrvatskoj i veliki događaj za Petrinju. Mnogi velikani su rođeni u tom malom, predivnom i kulturnim nasljeđem bogatom gradiću. Ranko Filjak rođen je 1927. godine , a umro je 1983. Klavir je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasama tad najboljih klavirskih pedagoga Svetislava Stančića i Ive Mačeka. Također pod kraj svog života bio je i pročelnik odjela za klavir i orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Održao je ogroman broj koncerata kao solist, komorni glazbenik te uz orkestre diljem Hrvatske, Europe i svijeta. Njegove interpretacije djela Beethovena, Chopina, Schumanna, Liszta, Prokofjeva, Skrjabina i Šostakoviča smatraju se promišljenima i uvijek iznimno dojmljivima. Također vrlo rado je izvodio i djela hrvatskih skladatelja svih stilskih perioda. Uz orkestre nastupao je kao solist pod dirigentskim palicama vodećih dirigenata: Zubina Mehte, Claudia Abbada, Lovre von Matačića, Igora Gjadrova, itd…

Umjetnički voditelj: Karlo Ivančić

Producent i idejni začetnik: Edmund Andler-Borić

 

 

PIJANISTIČKI MEMORIJAL RANKO FILJAK

Hrvatski dom Petrinja

Petrinja, 5. Listopada 2020 u 19 i 30 h (ponedjeljak)

MARTINA FILJAK, klavir

Program;

  • Haydn: Varijacije u f molu Hob XVII: 6
  • Bach/ Liszt: Preludij i fuga u a molu za orgulje BWV 543
  • Liszt: 2 Legende Sv. Franj Asiski govori pticama; Sv. Pavle hoda po valovima
  • Liszt/ Donizetti: Reminiscencije iz Lucie di Lammermoor

 

Martina Filjak – životopis

”Martina Filjak se je potvrdila kao prvoklasna umjetnica ‘
Süddeutsche Zeitung

”Zivopisna i privlačna scenska prisutnost …. snalažljivost  tehnike i prirodnost muzikalnosti …Pijanistica vrijedna pozornosti”
The New York  Times

Pijanistica Martina Filjak svojom istovremeno strastvenom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom redovito oduševljava međunarodnu javnost  i kritiku kao ‘umjetnica galvanizirajuće snage’ s ‘magnetskom scenskom prisutnosti’.

Pažnju šire međunarodne javnosti privukla je 2009., kada je osvojila 1. Nagradu  i niz posebnih priznanja na renomiranom međunarodnom natjecanju u Clevelandu, te ubrzo potom debitirala u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču kao i dvorani Zankel u Carnegie Hallu (‘Živopisna i privlačna scenska prisutnost …. snalažljivost  tehnike i prirodnost muzikalnosti …Pijanistica vrijedna pozornosti’, The New York Times). Neposredno prije Clevelanda bila je dobitnica prvih nagrada na natjecanjima Viotti ( 2007.) i Maria Canals u Barceloni (2008.) te bila laureat natjecanja Busoni u Bolzanu.

U Hrvatskoj je nagrađivana nagradama ‘Milka Trnina’ Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, državnom nagradom ‘Vladimir Nazor’ za izvedbe Brahmsova Prvoga koncerta i Kelemenova koncerta, ‘Orlandom’ za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama, Juditom za izvedbu koncerta Dore Pejačević na Splitskom ljetu a 2009. odlikovana je Redom Hrvatskog pletera za postignuća u glazbi.

Posljednjih je nekoliko sezona Martina suradjivala uz orkestre kao sto su The Cleveland Orchestra, Sand Diego Symphony, The Florida Orchestra, Strasbourg Philharmonic, Barcelona Symphony, Bilbao Symphony, Deutsche Radio Philharmonie, Staatskapelle Weimar, Staatskapelle Halle, Bremen Philharmonic, Lübeck Philharmonic, Robert – Schumann Philharmonie Chemnitz, Slovenska Filharmonija, Japan Century Symphony orchestra, Israel Chamber Orchestrra kao i Orchestra Simfonica La Verdi u Milanu. Takodjer, nastupala je na znamenitim pozornicama dvorana kao sto su  Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlin, l’Auditori and Palau de la Música Catalana/ Barcelona, Zankel Hall u Carnegie Hall-u/ New York, Boston/ Jordan Hall, Teatro San Carlo,  Sala Verdi, Salle Gaveau, Musikverein i Konzerthaus u Becu, NDR dvorana/ Hannover, Residenz in Munich, Auditorio Nacional – Madrid, te Ravinia Festival u Chicagu.

Takodjer, zadnjih je sezona nastupala uz renomirane dirigente kao sto su JoAnn Falletta, Stanislav Kochanovsky, Alexander Shelley, Hans Graf, Markus Poschner, Sebastian Lang–Lessing, Josep Caballe-Domenech, Paul Goodwin, Carlos Miguel Prieto i Stefan Sanderling. Svoju ljubav prema komornom muziciranju redovita izrazava u nastupima i suradnjama s umjetnicima kao sto su Szymanowski Quartet, Ensemble Berlin, Dmitry Sinkovsky, Radovan Vlatkovic, Felix Klieser te Monika Leskovar.

Rođena je u glazbeničkoj obitelji, počela je učiti glasovir s pet godina, a već u šestoj prvi put javno nastupa. Glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom ju završila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Pohađala je i majstorske tečajeve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji.

Martinin široki repertoar obuhvaća literaturu od Bacha do Beria te preko trideset klavirskih koncerata. Kao osoba koja voli prirodu i u njoj je istinski sretna, oduševljava se glazbom koja evocira zvukove prirode i folklorne melodije – primjerice  Bartókova suita Na otvorenome, Six Encores od Beria (Wasserklavier, Erdenklavier, Feuerklavier i Luftklavier) te Ravelova  Une barque sur l’océan spadaju među njezina najdraža djela. Istovremeno je privlači komorno muziciranje ali i tehnički i intelektualno zahtjevna i komplicirana djela kao što su Beethovenova Hammerklavier Sonata i Bartókov Klavirski koncert  br. 2.

Koncertnu sezonu 19-20 zapocela je solistickim recitalom u prestiznoj dvorani Palau de la Musica u Barceloni a nastavila nastupima na festivalima u Padovi, Tbilisiju, na Enescu Festivalu u Rumunjskoj, Dubrovniku a nastavila nizom nastupa u Njemackoj kao projektom uz Simfonijski Orkestar Minhenskog Radija i Bavarski Radio Zbor. Buduci projekti u sezoni 20-21 ukljucuju nastupe uz Bremensku Filharmoniju koju vodi Michael Schonwandt, uz Kansas City Symphony koji ravna Michael Stern, uz Norddeutsche Philharmonie Rostock kao i Bergische Symphoniker te uz Zagrebacku Filharmoniju.

Njezin novi nosac zvuka s djelima Franza Liszta izasao je u sijecnju 2020 u izdanju ‘Hänssler Classic’.

Martina tečno govori 7 jezika. Na svoju sreću, kao aktivni izvođač, voli putovati.

Više informacija:  www.martinafiljak.com.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here