Likovna kolonija Jesen u Petrinji 2020. – Fundus slika SKD Prosvjeta obogaćen novim radovima

Novinar Antun Petračić

Više desetaka novih likovnih umjetnina raznih motiva, tehnika,  formata i slikarskih izričaja od 20-tak autora dobio je pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u Petrinji na subotnjoj tradicionalnoj već 13.   Likovnoj  koloniji Jesen u Petrinji 2020.

Domaćim organizatorima  ove ustaljenje manifestacije svakog listopada, ponovo su pripomogli  Grad Petrinja uz pokroviteljstvo gradonačelnika Darinka Dumbovića,  Sisačko-moslavačka županija i Savjet za nacionalne manjine RH, na čemu   je  zahvalila predsjednica Pododbora Mara Vilus. Najavila je javno predstavljanje najboljih uradaka idućeg srpnja na njihovoj redovitoj godišnjoj skupnoj  izložbi u Galeriji Krsto Hegedušić, te izlaganje u prostorijama središnjice SKD Prosvjeta u Zagrebu. Ovo  je bila, posebno ističe M. Vilus, čak 31 kulturna manifestacija pododbora Prosvjete Petrinja.

Okupljene umjetnike iz raznih strana Hrvatske pozdravio je glavni tajnik Prosvjete u Zagrebu  Slobodan Živković, a umjetnike su posjetili i diplomati veleposlanstva Republike Srbije u Hrvatskoj,  konzul Aleksandar Stamatović i ataše Đorđe Žakula.

U gradskom parku i dvorani Hrvatskog doma, mjestima umjetničkog stvaranja i likovnog izražavanja,  članove kolonije obišao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, a uz  pozdrave i čestitanje, kako ih je nazvao „prijatelje umjetnosti, autore dobrih slika i lijepih, prekrasnih djela“ odmah pozvao  da izdvoje svoje najbolje radove za iduću  donatorsku humanitarno-dobrotvornu aukciju na  Zelenoj noći NK Mladosti. Podsjetio je ujedno kako je za uređenje svlačionica dječje škole nogometa u Petrinji na  prvoj takvoj obnovljenoj priredbi skupljeno 200.000 kuna, a  hvalevrijedna kulturno-sportska akcija će se nastaviti.

Za ovogodišnju Jesen u Petrinji nekoliko autora poslalo je  svoje radove, a uz osobnu nazočnost ostalih sudionika u par subotnjih sati izrađene su nove slike za popunu ionako bogatog fundusa  SKD Prosvjeta Petrinja.

Iz Petrinje je stvarala članica Petriarta Nevenka Božiček,  u naš grad ponovo su došli Dijana Mlinarić, Marija Božić i Željko Breka iz Likovne udruge Lika-Gospić, trio kreativaca  s proljetnog oslikavanja murala  na sva četiri  zida trafostanice u gradskom parku. Za  drugog boravka  kod nas  sada je opet  jednu sliku napravio  najmlađi, 15-godišnji Siniša Matijević iz Krnjaka, učenik 2. razreda Srpske pravoslavne opće gimnazije Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu. U  javnosti je poznat iz TV showa Supertalent,  fenomenalno, nevjerojatno  slikajući žmireći,  očiju prekrivenih  povezom.  I nama je jučer ponovio kako su mu  slikarstvo i kiparstvo životna želja budućnosti.

Veterane Kolonije predvodili su  istaknuti akademski slikari ( najstariji, ali redovni sudionici, uvijek za usluzi poduke i savjetovanja mlađih ) Slavko Marić i Nedeljko Tintor.  Student slikarstva u Parizu i likovni pedagog  N. Tintor iznenadio je  gradonačelnika D. Dumbovića ponudom  portretiranja ugljenom, pa je  za samo desetak minuta  prvi čovjek Grada dobio  trajnu  uspomenu iz MMXX godine, kako je uz svoj potpis označio  poznati slikar.

I svakog sudionika Jeseni u Petrinji na ovolistopadsku koloniju podsjeća  priznanje  koje im je pred odlazak, uz poziv na ponovno slično druženje u isto ovo vrijeme  dogodine, uručila predsjednica pododbora SKD Prosvjeta Mara Vilus.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here