Otvoren sportski dragulj Mošćenice

Autor:Miroslav Šantek

MOŠĆENICA JE NAJVEĆE petrinjsko naselje. U njemu živi preko dvije tisuće duša, a samo mjesto spaja gradove Petrinju i Sisak. Glavnom prometnicom svakodnevno teče rijeka automobila, a ako imate par minuta vremena, skrenite prije same osnovne škole udesno i provezite se tom ulicom nazvanom po čuvenoj braći Radić i ugledat će te špalir obiteljskih kuća čija dvorišta se polako pune otpalim lišćem jeseni koja je upravo stupila na scenu, a s lijeve strane ulice nižu se uređene travnate površine i potpuno novo dječje igralište na čijim zabavnim spravama vrijeme provode ovdašnja djeca i njihovi roditelji. A malo dalje u produžetku ovog ugodnog iznenađenja ukazat će vam se nešto što nemate priliku vidjeti ni u Petrinji ni Sisku. S visokom ogradom, rasvjetom i tribinama ovdje se smjestilo potpuno novo izgrađeno sportsko igralište, dva prekrasna terena, jedno pored drugoga.

PRIJE NEKOLIKO DANA na PS portalu je objavljen prilog o projektima koje je u zadnje vrijeme Grad Petrinja uspješno ostvario, a javnost je zainteresirala fotografija snimljena dronom koja prikazuje ova dva igrališta iz ptičje peerspektive i mnogima građanima nije bilo jasno što to uopće jest i gdje se nalazi, a ni tko je to izgradio. Nekakvi sportski tereni koji mogu biti u Zagrebu ili nekom velikom gradu, a nikako ne u Mošćenici ili Petrinji gdje su sve bivše gradske vlasti još od Oluje naviknule građane da se ništa ne gradi i da Petrinja nema nikakvih novoizgrađenih sadržaja. Međutim, ekipa trenutnog gradonačelnika Darinka Dumbovića po tom pitanju jednostavno “rastura”. U zadnje vrijeme popis novoizgrađenih sportskih sadržaja je impresivan: od pomoćnog nogometnog igrališta s umjetnom travom NK Mladost, do novoizgrađene zgrade i svlačionica NK Češko selo, sportskog igrališta u Vatogasnoj ulici, sportskog igrališta u Dumačama, pa do ovog vrlo ozbiljnog sportskog terena, a kruna sporta i nedosanjani san petrinjskih sportaša je u izgradnji – Sportska dvorana na Senjaku.

 

OKO IGRALIŠTA polako se okupljaju  ljudi. Djeca trče po terenima, nabijaju loptu, viču, smiju se, mirišu friško skuhane kobasice koje će se podijeliti građanima, zlatni sjaj blješti sa narodnih nošnja žena ovdašnjeg KUD-a, a tamburaši sviraju. Danas su ovdje svi sretni. Svečano se otvaraju ova igrališta, koja su već ovog ljeta isprobali malonogometaši koji se svake godine natječu na malonogometnom turniru Goran Jekić na kojem sudjeluje dvadesetak ekipa iz Petrinje, Siska i okolice i oni tvrde da ovako dobro igralište ne postoji u cijeloj SMŽ. I ovdašnji predsjednik Vijeća mjesnog odbora je i više nego zadovoljan. Darko Lipovac kaže da Mošćenica ima preko dvije tisuće stanovnika i više stotina djece i mladih koji će ovo igralište obilato koristiti, a i odrasli sportaši će doći na svoje. Svašta se ovdje može organizirati.

SAMO IGRALIŠTE JE PLOD razmišljanja i planiranja aktualne gradske vlasti. Ovaj projekt nazvan „Rekonstrukcija dječjeg i sportskog igrališta u Mošćenici“ vrijedan je više od 4,1 milijuna kuna, a realiziran je i uz financijski doprinos Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 100 tisuća kuna temeljem Programa održivog razvoja lokalne zajednice. Radovi su počeli u jesen prošle godine, a korona je usporila, ali ne i zaustavila graditelje koji su na upotrebu Mošćeničanima predali novo igralište. Svečanu vrpcu je prerezao i tako službeno otvorio ova igrališta gradonačelnik Darinko Dumbović koji je djeci podijelio i sportske dresove za uspomenu na ovaj veliki dan. Dumbović kaže da nema veće radosti nego kada se naprave dobre stvari za djecu. Kaže i kako je u vrtiće i igrališta u gradu Petrinji u zadnjih nekoliko godina uloženo oko 30 milijuna kuna čime je Petrinja definitivno opravdala titulu grada prijatelja djece.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here