“Volim juhu u vrtiću, tobogan”

Autor:Miroslav Šantek

PORUKE NA OGRADI

U središtu Petrinje, u uskoj ulici nazvanoj po književnici Ivani Brlić Mažuranić uvijek miriši topli kruh i pecivo iz lokalne pekare, a pri njenom kraju blješti prošle godine potpuno energetski obnovljena zgrada – Dječji vrtić Slap.Prvi susjed ovog vrtića je i prvi čovjek grada čija se ograda naslanja na ogradu vrtića – gradonačelnik Darinko Dumbović koji je nedavno u razgovoru za PS portal u vezi petrinjskih vrtića izjavio da je ovaj objekt godinama bio potpuno oronuo i da se u njega od Oluje nije ulagalo i da ga je sad njegov tim napokon sredio i udahnuo mu novi život. Listopad donosi pravu jesen, lišće počinje ozbiljnije padati na zemlju, nebo se sve viši sivi i kiši, a u listopadu najmanji stanovnici Petrinje slave svoj Dječji tjedan, a vrtić svoj rođendan.

Djeca su napisala svoje misli na papir i postavila ih na čitanje prolaznicima pored vrtića

No, ovog puta je sve to tužno zbog korone. Ali na ogradi vrtića vise poruke napisane dječjim rukama. Jedna Dora poručuje:Naš grad se zove Petrinja. Volim spavati u svojoj kući. Volim vrtić jer mama ide novce zaraditi, a njeni brojni  prijatelji su poruke sličnog sadržaja kao jedan Maro koji voli juhu u vrtiću i tobogan,  također zakačili na ogradu da ih prolaznici mogu pročitati. I vrtić je ukrašen, postojii torta, ali sve je tužno jer vlada korona stanje.

Novinari ispred poruka zakačenih na ogradi vrtića
Roditelji djece zbog koronavirusa također samo dovedu djecu do vrata vrtića

TUŽAN PRIZOR – DJEČJE STVARI BEZ DJECE

Zbog epidemioloških preporuka djeca su u zgradi vrtića gdje se poštuju sve preporuke, a zbog te situacije ne možemo ući u vrtić i snimiti tamošnju atmosferu. Ravnateljica vrtića Nataša Vidović  kaže kako se vrtić odaziva svim pozivima Društva naša djeca tokom cijele godine pa tako i ovom pozivu za obilježavanje Dječjeg tjedna. „Ove godine tjedan započinjemo izložbom poruka upućenih odraslima, kako djeca vide svoje prijatelje, kako doživljavaju svoju lokalnu zajednicu, ali isto tako upućuju odrasle da znaju za svoja prava čime želimo djecu osposobiti da danas-sutra budu aktivni članovi naše šire zajednice.“- istaknula je ravnateljica dodavši kako su pripremili još aktivnosti koje će provoditi cijeli tjedan, naravno ove godine ograničeno i uz pridržavanje epidemioloških preporuka. Dodala je kako će ove godine i rođendan vrtića biti nažalost nešto drugačiji, ali svakako će za djecu biti veselo i svečano.

Nataša Vidović, Darinko Dumbović i Ivana Kordić slušaju kratku pjesmicu djece iz vrtića s propisane udaljenosti
Ove godine je posebno i zbog toga što Društvo naša djeca obilježava 70. godina postojanja.Dječji tjedan se u Petrinji kao Gradu prijatelju djece već godinama obilježava bogatim programima uz sudjelovanje velikog broja djece i odraslih. Gradonačelnik je tradicionalno djecu primao u prostoru gradske uprave, no ove godine to zbog epidemiološke situacije nije moguće. Stoga ih je posjetio ispred vrtića gdje su djeca na ogradi ostavili svoje poruke koje je sa zanimanjem pročitao i podsjetio da je Petrinja zasluženo Grad prijatelj dejce i da će na povećanju dječjih sadržaja i boljeg standarda i dalje raditi, a onda je na trenutak skupina klinaca u pratnji svojih teta izašla na vrata vrtića i s udaljenosti otpejvala jednu kratku pjesmicu, a zatim su se žurno vratili u zatvoreni prostor vrtića. Valjda će i ova tužna korona uskoro proći.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here