Autor: Marjan Gašljević

Hrvatska seljačka stranka „Braća Radić“ je, kako kaže i sama predsjednica Gradskog odbora Stranke Ljubica Ivšić, „mala strančica“ članova velikog srca pripravnih da  svom snagom nastave bitku za dobre projekte u gradu Sisku i tako Sisak učine još boljim za život svojih sugrađana. O stranci HSS „Braća Radić“, ostvarenim projektima, planovima ali i prijeporima govorila nam je sama Predsjednica Ljubica Ivšić.

PS Portal: Gospođo Ivšić neću Vas pitati da se predstavite jer to smatram suvišnim obzirom da, vjerojatno, nema stanovnika Siska koji Vas, bar po čuvenju, ne poznaje obzirom da ste odgojili mnoge generacije Siščana što u dječjim vrtićima u kojima ste radili, što kroz druge aktivnosti i sadržaje posebno kroz Dječji zbor „Tičeki“, „Kosjenka“ i druge. Molim Vas, dakle, predstavite nam stranku HSS „Braća Radić“, posebno Gradsku organizaciju grada Siska stranke HSS „Braća Radić“.

Ljubica Ivšić: HSS „Braća Radić“ koju od milja zovem „svojom strančicom“ u osnovi je izvorna a osnovao ju je sin Drage Stipca velikog HSS-ovog političara i prvog predsjednika „novog“ HSS-a. Poslije Drage Stipca, Tomičićevom preuzimanju stranke u stranci je došlo do „čudnih“ događanja i tada je velik dio starih članova HSS-a osnivača stranke osnovalo stranku HSS „Braća Radić“ s ciljem i namjerom promicanja i provođenja politike temeljene na načelima braće Radić. HSS je danas razasut u frakcijama a mi smo među jačim što, na žalost, malo vrijedi jer se, uglavnom, ista ideja razasula. U zadnje vrijeme HSS više nije HSS već je sveden na strančicu koja ima samo 2 zastupnika što govori da je nekad moćna stranka svedena na skromnu strančicu zahvaljujući upravo činjenici da su neki politiku stranke podredili svojim potrebama što je druge koji se s takvim načinom rada nisu slagali otjeralo ali ne i od izvorne politike i stranačke ideje. Mene takvo stanje osobno jako pogađa jer sam mnogo radila na okupljanju oko Stranke i promicanju njezinih ideja. Živjela sam osnivanja ogranaka i općinskih organizacija, živjela sam manifestacije Stranke. Jedna od najbližih suradnica bila mi je i Marijana Petir koja je izbačena iz stranke za koju je itekako puno žrtvovala i dala.

HSS „Braća Radić“ im cjelokupnu organizacijsku  infrastrukturu od razine Republike do Županijskih organizacija i mnogobrojnih Gradskih organizacija. Ja sam Predsjednica Gradske organizacije Stranke što će se ubrzo promijeniti obzirom da nam je za neko kraće vrijeme na vratima Izborna skupština kada želim predsjedničko mjesto prepustiti mladim snagama.

PS Portal: Gospođo Ivšić, Zašto politika?

Ljubica Ivšić: U HSS-u sam od 1992. godine u kojem sam bila prva tajnica ogranka Bok, općina Martinska Ves i od tada moj rad u stranci ne prestaje. Dakle 30 godina sam u političkoj „priči“. Od tada napredujem u stranci pa sam 9 godina provela na mjestu tajnice Općinske organizacije HSS Martinska Ves te na mjestu predsjednice Županijske organizacije „Hrvatskog srca“ i dopredsjednice te organizacije žena na razini Republike Hrvatske te predsjednica organizacije žena HSS-a dok je HSS bio jedna od posebnih stranaka na Hrvatskoj političkoj sceni. U politiku sam ušla s divnim ljudima koji su živjeli politiku drugačije nego što se to danas čini. Surađivali smo i pomagali se djelujući, nije floskula, u korist zajednice. Vodila sam se mišlju da je politika rad za opće dobro što i danas mislim. To jednostavno mora svaka osoba na svom primjeru pokazati i dokazati kako u politici tako i u svakom poslu koji radi. Na žalost danas posebno mali ljudi ne vide nešto dobrog u politici jer su se pojavili mnogi koji politiku podređuju isključivo osobnoj koristi.

PS Portal: U Sisku imate vijećničko mjesto koje ste Vi osvojili a mijenja Vas zbog nespojivosti funkcija, gospodin Medved. Koliko ste zadovoljni učinjenim i suradnjom kroz proteklo vrijeme obzirom da podržavate aktualnu gradsku vlast na čelu s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček?

Ljubica Ivšić: Mi smo kroz proteklo vrijeme podržavali odluke koje su bile vezane uz Grad i koje su bile usmjerene na dobrobit građana Siska. Sve ono što je dobro napravljeno u Sisku, a vidljivo je da za vrijeme prethodne vlasti mnogo toga nije bilo dobro, podržali smo vidjevši da isto ima smisla. Ne mogu tvrditi da nije bilo i nekih sitnih pogrešaka što proizilazi iz onog tko radi taj i griješi što bi razgovorima i dogovaranjima popravili i doveli na pravi put. U svakom slučaju da nismo bili zadovoljni suradnjom ne bi podržavali aktualnu vlast. Svi građani Siska itekako dobro znaju koliko je u Gradu napravljeno. Nismo išli s megalomanskim projektima već smo, praktički, kroz manje komunalne akcije stvorili u Gradu uvjete za ugodniji i ljepši život. Mnogi su dijelovi Grada dobili asfaltirane ulice s cjelokupnom komunalnom infrastrukturom, dobili smo parkirališta. Sjetite se samo gradske četvrti Brzaj gdje se parkiralo i hodalo po lokvama i barama između modernih zgrada. Isto je bilo, ili možda još gore, na Zelenjaku. Posebno me raduje i čini ponosnom kada se vozim mostom „Gromova“ pa preko kružnog toka na Zagrebačkoj gledam na Zeleni Brijeg prema Svetom Kvirinu i uređenim pješačkim stazama i parkiralištima u tom dijelu grada u kojem i sama živim. Stanari u zgradama na tom dijelu više ne moraju jer smo izgradili kolektor pri svakoj jačoj kiši spašavati namještaj u donjim etažama kada sam i sama znala pomagati u iznošenju namještaja. Bakranova više ne pliva. Na sve to i još mnoge stvari koje smo učinili koroz ovo vrijeme sam ponosna i kažem, eto, to je moja politika. Znate li, recimo, koji semafor stanovnici Zelenjaka zovu „Ljubin semafor“? Sjećate se peticije koju sam iznijela a donijela nam je snagom građana uličnu rasvjetu na dijelu Zelenjaka? Moja je politika i da se sve što se napravi i izgradi u Sisku u korist građana dobra politika.

PS Portal: Posebno ste senzibilni prema Dječjem vrtiću Sisak Novi kojem ste više godina bili ravnateljica ali i prema sisačkom Dječjem odmaralištu u Zaostrogu koje ste vratili u ponovno vlasništvo Grada od koncesionara koji je do tada upravaljao Odmaralištem?

Ljubica Ivšić: Da, Dječji vrtić Sisak Novi preuzela sam u dosta lošem stanju. Svojim radom i radom dobronamjernih koji su priskočili Dječji vrtić Sisak Novi doveli smo do Državne nagrade Agencije za odgoj i obrazovanje najboljeg vrtića. Dječje odmaralište Zaostrog je, volim kazati, moja ljepota. Što je nejlijepše u zadnjih 7 godina napravljeno u Sisku. Za ovo Odmaralište istinski skidam kapu Gradonačelnici jer je omogućila samo ove godine u ovim specifičnim korona-uvjetima da se oko 600 djece i odraslih odmara na moru prekinuvši ugovor s koncesionarom i vrativši Odmaralište gradu Sisku. Javnost mora znati da je koncesionar vratio Odmaralište u dosta zapuštenom stanju jer nije ulagao u njega od kada je pokrenut postupak raskidanje koncesijskog ugovora. S 39 volontera pristupila sam uređenju Odmarališta da bi mogli prihvatiti sisačku djecu. Bio je to najteži posao u mojih 45 godina rada ali, na kraju, nagrađen onim najvrijednijim – dječjom radošću doživljaja jednog drugačijeg ljetovanja.

PS Portal: Prateći društvene mreže Vaše pojavljivanje na listi Domovinskog pokreta u VI izbornoj jedinici popraćeno je, u najmanju ruku, neprimjerenim komentarima upućenim Vama. Neke je bilo teško i čitati tako da je, vjerujem, Vama bilo izuzetno teško.

Ljubica Ivšić: Da. Ponosna sam na poziv gospodina Škore koji me je pozvao na listu a ja sam prihvatila. Mjesto na listi Domovinskog pokreta u Perlamentarnim izborima prihvatila sam da bih na vidjelo stavila svoju stranku HSS „Braća Radić“ što je tako i predstavljeno i vidio je svatko tko je želio i znao to vidjeti. Zašto je to neke „ubolo“ u oko govori samo da ne razumiju politiku. Svatko se u našem demokratskom sustavu može, kroz izbore i izborne liste, natjecati a to što mnogi za to nemaju hrabrosti koja je nužna da bi se suočili s javnošću njihov je problem pa onda voje komplekse i frustracije liječe uvredama i dezavuiranjem. Voditi politiku iz svoje kućne foteljice na društvenoj mreži, često i iza lažnog profila, lako je.

PS Portal: Slijedi Vam Izborna skupština Vaše Gradske organizacije HSS „Stjepan Radić“ za koju kažete se nećete kandidirati za novi predsjednički mandat?

Ljubica Ivšić: Da, slijedi Izborna skupština na kojoj svoje mjesto prepuštam „mladim snagama“ za koje ne sumnjam da će se primiti posla a ja im namjeravam pomoći koliko to budem mogla i koliko će im trebati. Krajem ove godine planiram odlazak u mirovinu te, s 1. siječnja, aktiviranjem viječničkog mandata u Gradskom vijeću. Planiranje i provođenje aktivnosti za Lokalne izbore prepuštam Skupštini i stranačkim tijelima stranke HSS „Braća Radić“ tako da o tim planovima ne mogu govoriti. Svakako ću podržavati i dati support političkim planovima za koje se odrede stranačka tijela.

PS Portal: Što bi Vi poručili biračima, građanima Siska u oči ovih lokalnih izbora koji slijede.

Ljubica Ivšić: Poručila bih građanima da kada izađu iz svoje kuće na biralište dobro razmisle koga će zaokružiti. Sisak je grad u kojem svatko svakoga poznaje i zna stoga nije problem glasati za ime a ne isključivo za stranku. Glasujte za ljude koje će te sutra na ulici moći pitati za ono što su obećali a nisu učinili ali i čestitati na onom što su učinili. Mi smo skloni pljuvanju pa i spremni popljuvati i ono dobro samo ako je „od onih drugih“. Izađimo iz tih malograđanskih okrvira pa gledajmo samo razultate.

PS Portal: Gospođo Ivšić, zahvaljujem Vam na Vašem vremenu i ustupljenim razmišljanjima a u ime PS Portala želim Vam uspjeh u radu ali i uživanje u zasluženoj mirovini.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here