Svi na pravo

Autor: Marjan Gašljević

I tako dok po Hrvatskoj šeću torbe prepuno novca za koji nitko ne zna tko ga je i gdje zaradio Premijer je odlučio da Državno odvjetništvo organizira kurs za Hrvatske građane na temu: „Što je kazneni postupak.“ I ako je on tu zadaću povjerio Državnom odvjetništvu s prvim predavanjima o pravu i kaznenom postupku već su započeli uvaženi Mali od torbi ali i neki drugi zastupnici vladajućih i ako bez pravnih diploma a znanje im daje sama činjenica da su vladajući i tu porastaj potreba i mogućnost propitivanja.

Znam da je daleko teže građanima Hrvatske od vladajućih pojasniti što je u stvari samo kazneno djelo iz kojeg proizilazi kazneni progon jer se hravtska iskustva s kaznenim djelima svode na babu Minku koja je nelegalno prodavala grincajg i luk iz svog vrta i na cucka Garu koji je lajao što je neprirodan čin za jednog psa.

I dok Mali od torbi bahato i nemušto kako samo on to zna objašnjava zašto ne bi trebali izglasati Saborsko istražno povjerenstvo priču postaje mučno i gledati i slušati. Da od tog Povjerenstva ne možemo ništa očekivati a kamo li da razrješe hrvatske izvore korupcije i organiziranog političkog kriminala stara je praksa. U principu nikome od tzv. „političkih elita“ ne odgovara da se bilo što otkrije jer je to praksa i način političkog funkcioniranja. Ta nisu Tatari izgradili ovakav politički sustav već hrvatske političke nakupine prilagodivši ga svojim potrebama. Sve te priče oko tog jebenog, beskorisnog Povjerenstva su prazne priče koje samo preusmjeravaju pozornost javnosti na neke sporedne stvari dok prljavi novac nestaje a akteri se lagano peru. I protiv takvog beskorisnog eventualnog Povjerenstva vladajući se upiru svim snagama bojeći se, valjda, da se nekome u silini borbe protiv ne omakne neka „priča“ koja bi zbiljski ukazala na „programiranu sistemsku korupciju“.

Stoga, dakle, da bi građani Hrvatske znali ubuduće što je kazneni postupak a da ne troše vrijeme Odvjetništva koje se bavi drugim, važnijim stvarima jednostavno će se svi upisati na Pravo i magistrirati. Svi će građani biti pravnici kao što je to njihov Premijer i svi će tada misliti isto i znati što je kazneni postupak. Naravno, što je u Hrvatskoj kazneno djelo to će se morati dogovoriti ti novi i oni stari pravnici pa tako očekujem oko 3,5 milijuna različitih, stručnih, pravničkih mišljenja.

U svakom slučaju tih 3,5 milijuna građana prije će magistrirati na pravu nego se sprovede i jedan pa i žurni postupak. Recimo, u radno-pravnom sporu jedne građanke koja je dobila otkaz u poduzeću „zbog previše bolovanja“ spor je pravomoćno okončan za nekih 9 godina. Poučeni ovom „žurnošću“ akteri u aktualnoj „aferi JANAF“ dobiti će pravomoćni pravorijek negdje 2300-te godine ili nešto malo kasnije. Zavidim im utoliko što će morati živjeti do te godine da dočekaju pravdu za što Kaptol već piše zamolbu „gore“ po vlastitoj inicijativi jer, ne daj Bože, da netko u Hrvatskoj na nekog utječe.

Čuje se da su u Hrvatskoj ovih dana svoj Ured uspostavila dvojica EU tužitelja za korupciju. Što će ti bokci s hrvatskih 3,5 milijuna pravnika?

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here