Švragulja za PS: Djeca su promijenila izgled zida “Petrinjke”

Autor: Miroslav Šantek

Jedan od oronulih zidova u središtu Petrinje, jedan od onih koji su sastavni dijelovi nekadašnje Robne kuće Petrinjka je promijenio izgled. Na njemu je nastao novi mural u povodu Dječjeg tjedna i 70 – og rođendana Društva Naša djeca Petrinja. Kako je, na koji način i tko je ovaj zid vizualno promijenio priča nam za PS portal jedan od aktera ovog događaja – petrinjska umjetnica, slikarica i profesorica likovne kulture u petrinjskoj OŠ Mate Lovraka – Ivana Švragulja.

PRVO JE “PAO” DOGOVOR

Već desetljećima sam aktivni član Društva Naša djeca Petrinja i rado sam se odazvala pozivu i sudjelovanju na ovom događaju. Priča je krenula kad je naša predsjednica Martina Boltužić Đeverlija pozvala petrinjske umjetnike: akademskog slikara Davora Žilića, mladog slikara Daniela Barukčića, umjetnika Ivana Novaka i mene na radni sastanak gdje smo osmislili koncept budućeg murala, predložili vremenski okvir, koliko nam treba boje i sličnih stvari i onda je odabrana moja skica koja će se postaviti na zid Petrinjke, a koju će petrinjska djeca oslikati.Došli su volonteri Udruge IKS i sjajno pripremili podlogu za mural, a iznenađujuće velik odgovor na naš poziv po školama se dogodio. Došla su djeca od vrtiće dobi pa do srednjoškolaca.

FANTASTIČAN SPOJ:UMJETNICI, DJECA, VOLONTERI ,RODITELJI

Prvobitno je bilo zamišljeno da nam za izradu murala treba 4-5 dana, a onda smo shvatili da ako imamo dovoljno boje i dovoljno malih ruku možemo to napraviti u jedno popodne. Tako je i bilo. Na skicu, podlogu koja je moj već donekle prepoznatljiv likovni izraz, a koja predstavlja ono što je tipično za Petrinju: nasip Petrinjčice i odrastanje pored njega koji svako petrinjsko dijete osjeća i doživljava, postavila sam što jednostavniji, pročišćeni izraz ugljenom da bi ga djeca mogla popuniti. I onda je krenulo bojanje. Skupila se dobra ekipa. Fantastičan spoj umjetnika, djece, volontera i roditelja, imali smo i glazbenu podlogu, a i što za jesti. Uz nas je bila poznata udruga Humanika koja nam je pripremila zdravu hranu, grickalice i sokove.

OSTAO JE TRAG DJECE IZA NJIH

Najvažnija stvar je to što je napravljen mural koji su napravile dječje ručice i prstiće, a te boje će odoljeti vremenskim (ne)prilikama i stati na zidu dugo i kad ta djeca odrastu. I njihovi roditelji su bili oduševljeni događajem, a mame kao mame, pitale su jel se ta boja da oprati s njih, a mnoge su svoje klince obukle u skafandere od vreća za smeće – bilo je vrlo zabavno i svi su bili sretni. Na jednostavan poziv za akciju se odazvalo jako puno djece i sjajan je interes za likovne radionice, a ovako velik format nisam ni ja radila, ovo mi je prvi put, a klinci već pitaju hoće li biti kakav nastavak.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here